Til hovedinnhold

Forskere har 3D-skrevet flytende metall

Kan revolusjonere elektronikk.

YouTube

Listen over ting man kan bruke en 3D-skriver til begynner å bli uoversiktelig lang, og inneholder alt fra kuriøse objekter som sandkorn-racerbiler til mer matnyttige hjelpemidler som mikrobatterier.

Nå har en gruppe forskere ved North Carolina State University i USA brukt en 3D-skriver til noe som potensielt sett kan få stor betydning for fremtidens elektronikkprodukter, nemlig å skrive ut flytende metall i løse luften. Det skriver BBC og Extremetech.

Fleksible strukturer

Dette gjorde forskerne ved å benytte en legering av de to metalliske stoffene gallium og indium, en kombinasjon som både gjør metallet flytende i romtemperatur, og også svært fleksibelt.

Ved kontakt med oksygen dannes det nemlig en tynn hinne på metall-legeringen, noe som gjør det mulig å skrive ut formbare og strømledene strukturer av «dråper», som du kan se i demonstrasjonsvideoen under. Disse stukturene av flytende metall kan både formes, bøyes og strekkes.

Ved å justere hastigheten og trykket til 3D-skriveren kan man også skrive ut lange, tynne «kabler» og eventuelt andre typer mønstre.

Muligheten til å direkte skrive ut metall med flytende egenskaper åpner ifølge forskerne selv for en lang rekke mulige bruksområder. Det kan for eksempel bli mulig å lage omkonfigurerbare og tøyelige erstatninger for ledninger, kontakter, elektroder, antenner og andre elektroniske komponenter.

Kan bli revolusjonerende

En forsker som kommenterte saken, men som ikke selv var involvert, sa til BBC at denne nye teknikken er «potensielt revolusjonerende». Han pekte på at mange tidligere har forsøkt å utnytte flytende metall, men hittil uten nevneverdig hell.

Legeringen som de amerikanske forskerne brukte er i tillegg trygg. Det eneste andre flytende metallet som brukes i dag, kvikksølv, er derimot meget giftig og vanskelig å bearbeide.

En av ulempene er imidlertid at metallet gallium er relativt dyrt, noe som betyr at teknikken foreløpig er best egnet til små komponenter. Det er for øvrig uvisst om og når løsningen skal kommersialiseres.

Noe annet som kan bli revolusjonerende er optiske transistorer:
Forskere har bevist at PC-en din kan drives av lys »

(Kilder: BBC, Extremetech)

annonse