Til hovedinnhold

Norsk selskap lanserer beskyttelse mot Android-skadevare

– Det har vært en eksplosjon i skadevare som rammer Android-brukerne, hevder Norman.

Kurt Lekanger / montasje

Mer enn én prosent av alle Android-mobiler er infisert av skadelig programvare, som virus eller trojanere, ifølge en rapport fra Alcatel-Lucent. Dette betyr at det vil være mer enn 20 000 infiserte telefoner bare i Norge, heter det i en pressemelding fra det norske sikkerhetsselskapet Norman Safeground.

Arne Uppheim, Teknologidirektør i Norman Safeground AS.Foto: Norman Safeground

– Tiden er overmoden for at Android-brukere beskytter seg, og derfor lanserer vi pakken Mobile Security for Android, sier teknologidirektør Arne Uppheim i Norman Safeground.

Løsningen aktiveres kun når brukeren installerer noe nytt, og ettersom den bruker skybasert skanning skal ikke ytelsen eller batteritiden på telefonen påvirkes negativt, ifølge Uppheim.

2 millioner nedlastinger

Vi skrev nylig om en annen sikkerhetsrapport fra F-Secure, som hevder at 97 prosent av all ondsinnet programvare myntet på mobiler, er laget spesielt for Android-enheter. Men kun 0,1 prosent av disse virusene kommer via apper i applikasjonsbutikken Google Play. De fleste angrepene kommer ifølge F-Secure via apper som lastes ned fra uoffisielle kilder.

Les mer om det her: 97 prosent av mobilvirus er laget for Android »

Norman mener likevel at Google Play er langt fra sikkert. Ifølge dem ble apper som inneholdt skadevaren BadNews lastet ned over 2 millioner ganger fra Google Play i 2013, før den ble fjernet av Google. Ifølge Norman fremstår BadNews som et uskyldig annonsenettverk, men stjeler også private opplysninger om deg fra telefonen, samt laster ned ny skadevare til telefonen utenom Google Play.

Samler opplysninger om deg

Det finnes også eksempler på Android-skadevare som spammer kontakter i adresseboken din eller pådrar deg høye telefonregninger fra betalingstelefonnummere, eventuelt prøver å stjele kredittkortopplysninger.

– Det handler også om personvern, som er et tema mange er opptatt av i dag. Mange apper, som ikke inneholder skadevare, kan likevel samle inn og logge langt mer informasjon om deg enn du ønsker, sier Uppheim.

Han forteller at selskapets nye sikkerhetsapp derfor inneholder en funksjon som forteller deg hvilke apper som ber om flere rettigheter enn de faktisk behøver. Det er også funksjoner for å fjernlokalisere, låse eller slette telefoner som har kommet på avveie.

Les også: Slik lures du av falske Android-apper »

(Kilde: Pressemelding fra Norman, F-Secure)

annonse