Til hovedinnhold

97 prosent av alle mobil-virus er laget for Android

Men ikke vær redd, mobilen din blir neppe smittet.

Niklas Plikk, Teknofil.no
Niklas Plikk

Det er ingen tvil om at Android er verdens mest populære mobiloperativsystem. Det er også kjent for å la det aller meste slippe igjennom dørene til applikasjonsbutikken sin, i motsetning til Apples rigide kontroll av deres App Store.

Dermed kommer det kanskje ikke som en overraskelse at sikkerhetsselskapet F-Secure har oppdaget at 97 prosent av alle virus og ondsinnet programvare myntet på mobiler, er laget spesifikt for Android-enheter. Akkurat som Windows har vært en måltavle for trojanere og virus i flere tiår, har Android blitt det tilsvarende i mobilverdenen.

Du er fortsatt trygg

Det betyr imidlertid ikke at Googles operativsystem er farlig å bruke. Ifølge F-Secure har bare 0,1 prosent av virusene kommet via apper i applikasjonsbutikken Google Play.

Det er stort sett fra tredjeparts-butikker og lysskye nettsider som får skylden for de aller fleste angrepene, og F-Secure roser Google for å ha blitt langt bedre til å beskytte Android-brukerne fra skadelig programvare.

Tredjeparts-butikker får skylden

Virus-problemet skal være størst i blant annet Kina, hvor mange Android-telefoner blir solgt uten å ha Google Play forhåndsinstallert. For dette må de betale ekstra lisenspenger, noe mange vil unngå for å holde prisen på telefonene nede. Når brukerne vil laste ned applikasjoner, må de dermed ty til lugubre tredjepartstjenester, i stedet for Googles beskyttede applikasjonsbutikk.

Les også: Slik lures du av falske Android-apper »

(Kilde: BGR)

annonse