Nyhet

­­– Android er som Windows XP

Sikkerhetsguru tror ingenting kan stoppe Android.

Finske F-Secure har lenge vært blant de ledende på mobil sikkerhet, helt siden de ansatte sin første forsker på mobil sikkerhet i 1999. I disse dager feirer de tiårsjubileum for oppdagelsen av det første mobilviruset, det Bluetooth-baserte symbianviruset Cabir.

I dag er situasjonen en annen. Mobiler er utsatt for skadevare, men ingen sprer virus via nettlesere lenger. Hovedtyngden av angrep kommer via falske versjoner av populære apper, som belaster brukerens telefonregning med dyre tekstmeldinger.

– Dette gjelder i hovedsak Android. Det finnes noe skadevare for iOS, hovedsakelig for jailbreakede telefoner. For Windows Phone har vi foreløpig ikke sett noe som helst, sier sjefsforsker Mikko Hyppönen i F-Secure til Mobilen.no.

Skyldes fraværet av Windows-virus den lave markedsandelen til Windows Phone?

– Windows Phone er det bestselgende operativsystemet i Finland og i Seattle, bare så det er sagt. Spøk til side, så er Windows Phone for lite til å være interessant for de som utvikler sårbarheter. Men det er også et mer lukket system enn Android, og dermed mer sikkert, sier Hyppönen.

Tror ikke dårlig sikkerhet vil skade Android

Hyppönen sier hovedproblemet med Android er tredjeparts-apper, det vil si apper som lastes ned fra andre steder enn Google Play. Dette problemet er igjen størst i land som Russland, Kina og De arabiske emiratene. I fastlands-Europa er foreløpig ikke Android-sårbarheter et stort problem.

Vil Androids popularitet falle hvis sårbarhetene også rammer her?

– Jeg ser ikke helt hvorfor den skulle det. Android er som Windows XP. Elendig sikkerhet, men en stor kommersiell suksess. Alle sikkerhetsproblemene bremset aldri Windows XP. Jeg ser ikke hvorfor de skulle gjøre det for Android, sier Hyppönen til Mobilen.no.

Les mer: Slik skal Windows ta innersvingen på Android

Les også
Al-Qaida går for Android
Les også
Android og Windows Phone får «kill switch»
Les også
Solgte Android-telefoner fullstappet med spionvare
Les også
Android knuser iOS på hjemmebane
Les også
Slik lures du av falske Android-apper
Les også
– iOS-apper krasjer oftere enn Android-apper
Les også
Norsk selskap lanserer beskyttelse mot Android-skadevare
Les også
97 prosent av alle mobil-virus er laget for Android
Les også
Windows Phone kan få Android-apper
Les også
Samsung installerer antivirus
annonse