Til hovedinnhold

Solgte Android-telefoner fullstappet med spionvare

Nå stanses salget av Galaxy-kopi.

Ebay

Nettauksjons-kjempen eBay har stanset alt salg av Android-modellen Star N9500. Telefonen er til forveksling lik Samsungs populære Galaxy S4-telefoner, men selges til om lag en tredel av prisen.

Det skulle imidlertid vise seg at kjøperne fikk litt vel mye med på kjøpet når de kjøpte Star-telefonen. Den kom nemlig rett fra fabrikken med forhåndsinstallert programvare som spionerer på brukeren.

Programmet som var installert på N9500 kom forkledd som app-butikken Google Play, men sendte opplysninger om brukernes kontakter, samtaler og aktiviteter til en server i Kina. Det var ikke mulig å avinstallere programvaren.

Stoppet salget

Programvaren kunne også fjernstyre telefonens mikrofon og kamera, snappe opp nettbank-opplysninger, lese e-post og tekstmeldinger og blokkere sikkerhetsoppdateringer.

eBay har grepet inn og stoppet alt salg av telefonmodellen, men ifølge BBC er telefonen fortsatt å få kjøpt på Amazon.

Det advares stadig mot skadevare på Android. Hittil har ikke problemet vært veldig utbredt i Europa, og forekommer stort sett med eldre versjoner av Android. Det at telefoner selges med ferdig installert skadevare, er en ny utvikling.

Les mer: Slik lures du av falske Android-apper

Kilde: BBC

annonse