Til hovedinnhold

–Det norske mobilnettet er verdens sikreste

Likevel er det fortsatt ting å ta tak i, sier krypteringsekspert.

Niklas Plikk, Teknofil.no

Karsten Nohl er ikke hvem som helst. Han har vist en vantro bransje at verken GSM-nett eller SIM-kort var uangripelig.

Nå leder han sitt eget hacker-laboratorium i Berlin, der de stadig forsøker å finne sårbarheter i viktig teknologi.

– Vi viser bare hva som er mulig. Når vi finner potensielle sikkerhetshull, tar vi kontakt med de som eier teknologien og håper at de gjør noe med det. Vi gir også ut rapporter og utfører tester på oppdrag, sier Nohl til Mobilen.no.

Snowden-avsløringer har gitt økt fokus

Karsten Nohl beviste at det gikk an å knekke krypteringen til dagens SIM-kort.

Nohl tror den siste tidens avsløringer av den omfattende overvåkingen som bedrives av den amerikanske etterretningstjenesten NSA har gitt et økt fokus på personvern og informasjonssikkerhet.

Imidlertid er han ikke sikker på at NSA er det den jevne europeer burde frykte mest.

– NSA er langt ned på lista over de som ønsker dine data. Hva med sjalu ektemenn, nysgjerrige naboer, konkurrenter eller andre lands myndigheter? Det er tusen gode grunner til å beskytte informasjonen din, sier Nohl.

Nohl mener mobiloperatørene fram til Snowden-avsløringene har vært for opptatte med å bygge ut økt hastighet og bedre dekning, til å prioritere sikkerhet. Nå øker imidlertid bevisstheten over hele Europa.

– Da jeg landet på hovedflyplassen i går, slo jeg på telefonen og så at alle de norske mobiloperatørene har innført den mest avanserte krypteringen i sine nett. Vanligvis oppfordrer jeg privatpersoner til å kreve mer av mobiloperatørene sine ved å velge den operatøren med den beste sikkerheten, men her i Norge er det bare gode valg, sier Nohl.

Les mer: NSA-sikker mobil med Android

Norge på topp i ny rapport

Denne uka slapp Nohls Security Research Labs en rapport om det norske mobilnettet, som viser at alle tre operatører har svært god sikkerhet. Telenor er aller best i klassen, mens NetCom og Tele2 følger etter.

Tele2 må tåle kritikk i rapporten fordi det kan være mulig å impersonere en kunde, det vil si å stjele noens mobile «identitet», og ringe, sende SMS og ta imot samtaler på vegne av denne identiteten. Undersøkelsen er imidlertid basert på tall fra 2012 og fram til i dag, og laboratoriet tar forbehold om unøyaktighet i resultatene.

Kommunikasjonsdirektør Henning Lunde i Tele2 sier at kundenes sikkerhet er svært viktig for Tele2. Senest i desember rapporterte selskapet til Post- og teletilsynet om tiltak som er satt i verk mot GSM-sårbarhet.

– Kundesikkerhet er svært viktig for Tele2. Vi søker løpende å finne løsninger, som innenfor rammen av teknologisk utvikling og hensynet til kvalitet og stabilitet i nettet vårt, ivaretar våre kunders sikkerhet på en best mulig måte, sier Lunde til Mobilen.no.

Tele2 har blant annet innført den mest avanserte krypteringsstandarden A 5/3, i tillegg til en rekke andre tiltak som skal begrense nettopp impersonering og uønsket sporing av mobilbrukere.

Les mer: Slik lures du av falske Android-apper

– Vi begynte lenge før Snowden

Hos Telenor vil de ikke være med på at det er Snowden-lekkasjene som har gjort at de har økt sikkerheten i mobilnettet.

– Vi kan ikke uttale oss om Europa for øvrig, men Telenor startet arbeidet med denne typen 2G-sårbarheter høsten 2011, sier informasjonssjef Kristin V. Tønnesen til Mobilen.no.

I 2013 påla Post- og teletilsynet operatørene å gjøre tiltak.

– Telenor har i hele perioden fra 2012 og frem til i dag utformet og stegvis innført tiltak i vårt 2G-nett – før pålegget ble gitt fra Post- og teletilsynet og definitivt lenge før Snowden-lekkasjene, sier Tønnesen til Mobilen.no.

Tønnesen opplyser at Telenor følger løpende med på publikasjoner fra Security Research Labs og den omtale som blir selskapet til del på dette området.

Les mer: – Android er som Windows XP

annonse