Til hovedinnhold

– Meningsløst med mobil antivirus

Ekspertene tviler på verdien av tradisjonell antivirus til mobiltelefoner.

iStockphoto / 4089317

Ifølge Symantecs siste State of Information-rapport passerer 20 prosent av bedriftenes data gjennom et nettbrett eller en mobiltelefon. Likevel har bare én av fem installert noen form for antivirus eller sikkerhetsprogramvare, ifølge en ny Juniper-rapport.

Store sikkerhetsselskaper som F-Secure, Symantec, Trend Micro og McAfee har alle lansert sikkerhetsprogrammer til mobiltelefoner.

Ekspertene er likevel relativt enstemmige i at tradisjonell antivirus er meningsløst på mobiltelefoner:

– Antivirusprogrammer er mer en reaksjon enn en løsning på problemet, og ofte er de til mer skade enn nytte, sier den amerikanske Gartner-analytikeren Dioniso Zumerle til CSO.

Med skade mener Zumerle at gjentatte virussøk på mobilen tapper batteriet, samtidig som tradisjonell antivirus er signaturbasert, det vil si at den bare plukker opp skadelig kode som allerede er kjent.

Les mer: hacker mobilen med QR-koder

– Bedriftene mangler motivasjon

En annen analytiker, Tyler Shields ved Forrester Research, mener bedriftene rett og slett ikke ser noen fordeler ved å installere antivirus på nåværende tidspunkt, da det ikke har vært noen omfattende angrep som har fått stor oppmerksomhet ennå.

– Fram til det kommer et kjempevirus som er så stort at det havner i mediene, er det simpelthen ingen som kommer til å gjøre det, sier Shields til CSO.

Shields er enig i at signaturbasert antivirus for mobiler er lite effektivt. Sikkerhetsselskapene kan bare ha et håp om å ligge et skritt foran skadevareprodusentene hvis de utvikler programvare som fanger opp unormal atferd hos for eksempel en app.

Marius Kjeldahl forsker på mobilsikkerhet ved nasjonal Sikkerhetsmyndighet. Han bekrefter at tradisjonell antivirus er lite effektivt mot mobil skadevare.. .

Forsker Marius Kjeldahl hos nasjonal sikkerhetsmyndighet er enig i at tradisjonell antivirus har lite for seg på mobile enheter.

Ifølge Kjeldahl er ikke skadevare på mobil generelt et stort problem i Norge enda. Han mener likevel det er klokt å spre bevissthet rundt fenomenet både hos bedrifter og privatpersoner om viktigheten av å oppdatere programvaren på telefonen og å være påpasselig med å laste ned applikasjoner fra sikre kilder.

– Vi ser blant annet at SMS-svindelen har flyttet seg over på smarttelefonen, spesielt på Android, sier Kjeldahl til Mobilen.no.

Les mer: Android-angrep er millionindustri >>

annonse