Til hovedinnhold

Google lanserer pinne-PC som kan plugges rett inn i TV-en

Gir deg en Chrome OS-PC for en billig penge.

Når det gjelder HDMI-pinner fra Google tenker nok de fleste automatisk på den populære strømmedingsen Chromecast, som allerede har vært med oss en god stund. På sin offisielle blogg har Google imidlertid nå dratt sløret av en ny, spennende pinne som har fått navnet «Chromebit».

Chromebit er i likhet med Chromecast en pinneformet plastdings som du kan sette inn i TV-en, eller en PC-skjerm for den saks skyld. Forskjellen er imidlertid at Chromebit er en fullverdig PC med betydelig mer innmat.

Med Chromebit tar Google opp konkurransen med blant annet Intels Compute Stick. Foto: Intel/Shutterstock

«Chromebook på boks»

Dermed er det altså meningen at du enkelt skal kunne forvandle en hvilken som helst skjerm til en PC, nærmere bestemt en «Chromebook», da dingsen naturlig nok kjører Googles eget operativsystem Chrome OS. For å kunne utnytte produktet trenger du med andre ord helst et tastatur og mus i tillegg.

Google har ikke oppgitt maskinvaren til Chromebit i blogginnlegget, men blant andre Android Central kan opplyse at produktet får en firekjerners ARM-prosessor av typen Cortex A17 med en ARM Mali 760-grafikkprosessor. I tillegg byr produktet på 2 GB minne, 16 GB lagringsplass og tilkoblingsalternativene USB 2.0, Wi-Fi 802.11ac og Bluetooth 4.0.

Google sier ingenting om hvorvidt dingsen trenger strømtilførsel via USB. Det ser ut til at produktet kun henter strøm via HDMI-kontakten.

Kommer med hengsle

I tillegg til dette blir Chromebit utstyrt med en hengsle som gjør at du kan bøye selve pinnen ned slik at den ikke stikker rett ut fra TV-en. Ifølge Google vil Chromebit koste under 100 dollar, som med dagens kurs tilsvarer cirka 800 kroner. En konkret lanseringsdato er ennå ikke angitt, men produktet skal visstnok slippes en gang i løpet av sommeren.

Denne første utgaven produseres av Asus, men Google satser på at flere produsentet skal kaste seg på etter hvert. Chromebit blir en konkurrent til blant andre Intel Compute Stick, som ble avslørt i forbindelse med CES-messen i januar. Compute Stick ligner på Chromebit, men byr blant annet på en Intel Atom-prosessor og 32 GB lagringsplass. Den kommer også i både Windows- og Linux-versjoner.

Chromebit er nok ingen aprilspøk: Google er imidlertid blant dem som like å tulle med folk på 1.april, noe de også gjorde i år »

annonse