Til hovedinnhold

Har du husket hvilken dag det er i dag?

Teknoselskapene går bananas på 1. april.

Skjermdump, Youtube.com
Finn Jarle Kvalheim

I dag er dagen. Dagen du ikke kan stole på noe som helst i nyhetsbildet. Dagen du kanskje kan søke på drømmejobben som månemedarbeider hos Google. Du vet, den dagen alt og alle lar det gå sport i å lyve for deg. Det er 1. april.

Og hva er vel mer naturlig enn å starte årets oppsummering av aprilspøker med nettopp Google. Søkegiganten som dominerer nettopplevelsen vår har nemlig vært ivrige aprilspøkere i lange tider. I år er ikke noe unntak, og så langt har hele fire forskjellige aprilspøker fra selskapet rast forbi redaksjonen.

Twyyyyyt-pfyyyyyyt-pfyyyyyyyyyyyyyyyyyyy!

Den kanskje sprøeste av dem er det Google i Japan som står for. For å hjelpe mennesker som ikke kommer så godt overens med tekniske hjelpemidler har de nemlig funnet opp Google Japanese Input Piro-piro Version (!). Dette er, såvidt vi kan forstå, en Bluetooth-tingest til å sette på en partyfløyte. Ferdig montert sender den inputen (?) din tilbake til PC-en via Bluetooth.

Vi skal ikke påstå at Googles japanske løsning ser så veldig forenklende ut ved første øyekast. Men den er i hvert fall ny, og veldig annerledes.

En annen nyhet fra Google i dag er lanseringen av Smartbox by Inbox. Inbox er en av Googles e-postapper, som har fått bein å gå på fordi den skal gjøre det enklere å organisere den evige flommen av e-beskjeder på Internett.

Google slipper fysisk postkasse

Med Smartbox håper Google å gjøre det samme for den fysiske postkassen din som Inbox har gjort for den digitale. Det vil si, vi tror kanskje de hadde håpet det, om lanseringen hadde skjedd på en hvilken som helst annen dato.

Smartbox ville nemlig blitt Googles første forsøk på å lage en fysisk postkasse, med et økosystem rundt. Her får du varsling på mobilen din når det har dukket opp nye brev. Posten blir automatisk sortert inni postkassen, og folk som deler ut uønsket fjas får seg en smekk på fingrene. Det er mulig resten av konseptet ikke er så virkelighetsnært, men spamfilteret ønsker vi oss.

Som vanlig for Googles nye produkter er det viral spredning som gjelder. Synes du postkassen din er litt trist og utdatert, lover Google at du kan bli blant de første som opplever Mailbox by Inbox om du sender en e-post til denne adressen inbox@google.com.

Google er kjent for å være et godt sted å jobbe, der de ansatte får tusle rundt på egne kjøkken, ta klesvasken på jobb og bruke én av ukens fem dager på personlige prosjekter. Vi aner ikke hvor mange av disse personlige prosjektene som er aprilspøker, men vi mistenker at det kan være et par av dem.

Pac Man i veien

I en av årets Google-spøker ser det nemlig ut til å ha gått med store mengder innsats i. Her er det Google Maps-gjengen som har hatt det morsomt. De lar deg nemlig spille Pac Man i din egen gate.

En tur innom Google Maps vil i dag gi deg en Pac Man-knapp nede i venstre hjørne. Trykker du på den får du anledning til å velge et kartutsnitt med tilstrekkelig mengde gater i, og du kan gå i gang. Dermed er det klart for at Pac Man nok en gang kan forsøke å unnslippe de djevelske spøkelsene som fyker rundt bak ham.

Ikke alle steder har tilstrekkelig mange gater tilgjengelig til en runde, så da blir du spurt om du ønsker et annet sted, enten ved å prøve lykken eller ved å velge selv. Kartene virker litt kresne på hvor det lar seg gjøre å spille, men Oslo sentrum var et utmerket habitat både for den gule kjeften og hans erkefiender.

Søk med en panda

Synes du ikke du får søketreff gode nok om du bruker et tastatur? Er det for lite personlig å snakke søkene dine inn i en mobiltelefon? Fortvil ikke. Google har nemlig lansert en panda.

Google Panda virker å skulle være legemliggjøringen av Googles stemmesøktjeneste, Google Nå!. Du kan klemme den, du kan kose med den og du kan få vite hvor lang tid bussen bruker hjem fra jobb. Nok et «produkt» fra Googles japanske kontorer.

Magien i en god selfiepinne

Google er ikke alene om å utnytte dagen til litt lettbeint fjolleri. Også Motorola vil være med. Tror vi.

Det nå Lenovo-eide selskapet har nemlig tatt lanseringen av en selfiepinne ganske langt. Selfiepinnene er konseptet ingen klarer å bli enige om. Pinnene der mobilen eller nettbrettet sitter fast ytterst, slik at vi kan ta prisvinnende selvportretter eller bare veive rundt med mobilen til alles forlystelse. Vi kaster oss ikke inn i kampen, men vi synes muligens Motorola går en smule langt i presentasjonen av sin pinne. Døm selv i videoen under.

Å lage en selfiepinne er som når solen forvandler regnet til en regnbue, får vi vite fra en engasjert selfiepinnemaker. Vi er dessuten usikre på Motorolas slagord, om at et selvportrett kun er så god som sin pinne.

Den nye selvportrettsgreina har til og med fått sitt eget nettsted. Det er mulig Motorolas heftige selfie stick lever i morgen også, men vi tviler.

MS Dos for Lumia

Windows-telefoner. De kjører ett av verdens beste operativsystemer, men det er ikke fryktelig mange av dem i omløp. Microsoft har tydeligvis tatt hintet, og forstått at det er operativsystemet som ikke er tilstrekkelig.

Derfor lanserer programvaregiganten en ny utgave av MS Dos for mobiltelefoner. MS Dos Mobile Preview skal være tilgjengelig for nedlasting i dag, dersom du har engelsk språk på Windows-mobilen din.

Microsoft selv beskriver den nye appen det nye operativsystemet som et vakkert og enkelt operativsystem. De har naturligvis laget en video.

Dersom du får installert MS Dos Mobile Preview kan du glede deg til å rote rundt i den gode gamle kommandolinjen. Ah, så mye enklere. Dessuten er en utgave av stein, saks, papir forhåndsinstallert.

Intel Inside U

Med et slagord som Intel Inside, har brikkeprodusenten levd på overtid for litt 1. april-tulling. Dette irriterende etterslepet har den svenske nettbutikken Webhallen tatt tak i. De selger nemlig produktet Intel Inside U. Her skal du visstnok få verdens første nanorobot som skal sprøytes inn i kroppen hjemme.

Etter å ha blitt sprøytet inn skal roboten kreve mellom ti og tjue minutter på installasjonsprosessen, og mens den pågår bør du ikke utsette deg selv for lys, lyder eller annen stimuli.

Ifølge Webhallen er Intel Inside U spesialtilpasset det svenske markedet, slik at boklån på biblioteket og betaling kan gjøres med tjenesten. Det ventes dessuten snarlig støtte for kollektivtrafikken i Skåne.

Knøttedrone fra One Plus

I sekken med annonseringer det er litt vanskeligere å bli klok på finner vi One Plus. Selskapet har lovet en «game changer» en stund nå. Når samme selskap tidligere har overgått de store mobilprodusentene med telefoner til halve prisen blir det til at man lytter.

Det vi fikk høre i dag var lyden av DR-1, eller Drone 1, for den saks skyld. Den knøttlille dronen får plass i en hånd, og styres ikke engang av selskapets telefoner. Snarere kommer den med en helt ordinær håndkontroll.

Selskapet skal visstnok produsere noen av disse i et begrenset opplag, med en pris på 20 dollar stykket. Om det faktisk dukker opp en DR-1 i postkassen din etter en stund får du i hvert fall ikke filmet med den. For, som OnePlus selv sier på sine hjemmesider:

– Kamera betyr ekstra vekt, så det la vi ikke til.

Neivel.

Dampdrevet Steam Machine

Hvis ikke en knøttedrone frister, hva med en spillmaskin som går på damp? Det er nemlig nettopp det nettstedet Thinkgeek tilbyr. Konseptet Steam Machines er noenlunde standardiserte spillkonsoll-PC-er, der Valves spillbutikk Steam kjører.

Thinkgeeks nye Steam Machine skal altså være en slik, bare at den i motsetning til variantene som er på markedet går på damp. Herligheten skal koste 399 dollar, og for den prisen får du spille Half Life enten på kull eller på flytende drivstoff.

Dette har bare vært noen få av de mange aprilspøkene som har gått ut på det store, vide Internettet i dag. Hvilke har du sett, og ble du lurt? Del gjerne med oss og med andre lesere i kommentartråden under.

God påske ønskes fra hele Tek-redaksjonen.

Husk at det er aldri for sent å humre til fjorårets beste aprilspøker. De finner du i denne artikkelen.

annonse