Til hovedinnhold

Google har lansert pinne-PC som kan plugges rett i TV-en

«Chromebit» har omsider ankommet markedet.

Apostrophe/Shutterstock.com, Asus

HDMI-pinne fra Google er nok noe de fleste umiddelbart forbinder med det mye omtalte Chromecast-produktet. I april kunne selskapet imidlertid avduke et nytt produkt kalt «Chromebit», som i motsetning til Chromecast er en slags fullverdig PC du kan stikke inn i PC-skjermen eller TV-en.

Som blant andre TechCrunch melder har Chromebit omsider nå blitt lansert på markedet. USA er først ute, men produktet skal snart bli lansert i flere europeiske land, inkludert Norge. I USA starter prisen på 85 dollar, cirka 740 kroner.

Les vår test av den nyeste Google Chromecast »

«Chromebox i en pinne»

Chromebit beskrives av Google selv som en «Chromebox i en pinne». Denne første varianten er produsert av Asus og byr på SoC-brikken Rockchip RK3288, som inneholder en firekjerners ARM-prosessor av typen Cortex-A17 på opptil 1,8 GHz, og en grafikkprosessor av typen Mali-T764.

Foto: Google

Dette er for øvrig den samme brikken som vi finner i blant annet den kinesiske pinne-PC-en «Mini TV», som vi testet i slutten av oktober. Brikken støtter avspilling i 4K-oppløsning, men Chromebit bruker kun vanlig HDMI, som betyr at man ikke får bildefrekvensen på 60 bilder per sekund.

Chromebit byr ellers på 2 GB minne og 16 GB flashlagring. Enheten plugges altså inn i HDMI-porten, og av øvrige tilkoblingsmuligheter skilter pinnen med en USB 2.0-port, Bluetooth 4.0 og 802.11ac Wi-Fi. De ytre målene er på 123 mm x 31 mm x 17 mm, og vekten ligger på 75 gram.

Vi gjorde det Google sa var umulig:
Vi koblet Chromecasten til bilen »

Chrome OS-basert

Som navnet antyder benytter den ikke uventet operativsystemet Chrome OS, som betyr at du i utgangspunktet kan kjøre alle Chrome OS-kompatible applikasjoner på pinne-PC-en, og altså koble til mus og tastatur via USB og Bluetooth.

Norsk lanseringsdato og pris er altså ennå ikke kjent, men Norge er som sagt blant landene hvor den skal legges ut for salg. Den amerikanske prisen kan tyde på at Chromebit vil ligge omtrent på nivå med det konkurrende produktet Intel Compute Stick, som koster cirka 1100 kroner i Norge.

Asus har også laget en Windows-basert pinne-PC:
VivoStick byr på Windows 10 og elegant design »

annonse