Til hovedinnhold
ArtikkelIwill Helium Pocket P1 Z3735F + HD Graphics

Kompakt og lekker mini-PC med Windows

Denne lille dingsen går på batteri og fungerer som en stue-PC eller mediesenter du kan putte i lommen.

Kurt Lekanger, Tek.no

I januar lanserte Intel en plattform de kalte Intel Compute Stick, som er en x86-basert plattform for mini-PC-er av typen du plugger rett i en ledig HDMI-inngang i TV-en. Mens lignende «pinne-PC-er» tidligere stort sett har kjørt Android, er Compute Stick Intel-baserte enheter som kan kjøre Windows.

Les mer om Compute Stick: Denne knøttlille pinnen er faktisk en datamaskin »

Nå har norske iWill kommet med et par nye produkter fra kinesiske Beelink, som ser ut til å være basert på Intel Compute Stick-plattformen. I tillegg til en PC i minnepinnestørrelse (iWill Helium Pocket P2) har selskapet også en litt større variant – iWill Helium Pocket P1 (eller Beelink Pocket P1 som produsenten selv kaller den).

iWill Helium Pocket P1 er syltynn, og er ganske godt utstyrt med porter på baksiden. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Helium Pocket P1 er basert på en Intel Atom Z3735F ("Bay Trail"), en firekjerners prosessor med klokkefrekvens på 1,33 GHz. PC-en har 2 GB RAM og 32 GB innebygget flashlagring, med mulighet for utvidelse via en MicroSD-kortleser. Operativsystemet som følger med er Windows 8.1 with Bing, som er en Windows 8.1 hvor Bing er satt som standard søkemotor i Internet Explorer. Dette er en versjon Microsoft tilbyr maskinvareprodusenter gratis, mot at de beholder Bing-søkemotoren. Operativsystemet ellers skal være likt.

Slank og med innebygget batteri

Beelink kaller P1 for en «lomme-PC», men du skal riktignok ha en litt stor innerlomme for å få plass til den. Likevel – dette er en liten og slank enhet. Den er bare 1,1 cm tynn og har et «fotavtrykk» på rundt 15 x 8 cm. Vekten er 220 gram.

På baksiden av PC-en er det to USB 2.0-porter og en Micro-USB-kontakt for strømforsyning/lading. Det er også en 3,5 mm lydutgang, en MicroSD-kortleser, samt en Mini-HDMI-utgang for tilkobling til TV. En Mini-HDMI til HDMI-kabel medfølger. Du får ikke med tastatur eller mus, så vi brukte bare et trådløst minitastatur med innebygget bevegelsessensor slik at vi kunne bevege musepilen ved å peke med tastaturet i luften. Men du kan selvfølgelig koble til hva som helst av tastaturer og mus via USB-portene.

Vi brukte en slikt kombinert tastatur/museløsning til å betjene P1 fra sofakroken. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

En litt spesiell ting med denne mini-PC-en er at den har et innebygget 4000 mAh-batteri. Dermed kan du ta den med deg rundt uten å være avhengig av en stikkontakt, og siden ladekontakten er standard Micro-USB er det også lett å få ladet når du først har behov for det.

HD, men ikke 4K

Med en 1,33 GHz Bay Trail-prosessor er ikke dette en PC som kjører fletta av noe som helst, men i forhold til prisen har den en helt grei ytelse. Det funker ikke så bra til krevende spill, men ytelsen er god nok til at du kan spille video i Full HD-oppløsning – men ikke 4K.

Vi har ikke gjort noen grundig test av P1, men førsteinntrykket vårt er godt. Til en pris på under 1700 kroner ser det ut til at du får ganske mye for pengene, og det at du kan få en Intel-basert Windows-PC i et så kompakt – og fullstendig vifteløst og støyfritt – format vil alene være nok til å overbevise mange.

Også konkurrenten Zotac har lansert en mini-PC med lignende spesifikasjoner:
Zotacs nye minisjarmør får plass i en bukselomme »

annonse