Billig treningsdings kan hjelpe hjertepasienter
Fitbit kan brukes til overvåkning etter hjerteoperasjoner.
Treningsarmbånd og annen såkalt «wearable technology» er spådd å bli det neste store, men nå har forskere funnet ut at denne typen teknologi også kan brukes til helt andre ting enn de egentlig er utviklet for.
En rapport fra Mayo Clinic publisert i det medisinske tidsskriftet Annals of Thoracic Surgery beskriver hvordan en enkel og rimelig treningsmonitor fra Kickstarter-prosjektet Fitbit kan brukes til å overvåke pasienter etter hjerteoperasjoner, og hvordan informasjonen fra enheten kan brukes til å tilpasse behandlingen av pasienten. Det skriver Forbes.com.
Forskerne skriver i rapporten at det i dag kan være vanskelig å få god nok informasjon om hvordan det går med pasienten etter en operasjon, og at informasjon om hvor mye pasienten beveger seg ofte samles inn kun en gang i blant – for eksempel ved at en sykepleier tar notater.
Fjernovervåking kan bli viktigere i behandlingen
Ved å feste et trådløst «aksellerometer», en Fitbit til 100 dollar, til pasienten kan man måle hvor mye pasienten beveger seg under rekonvalesensperioden etter operasjonen.
Forskerne festet en Fitbit til ankelen til 149 hjertepasienter etter at de ble flyttet fra intensivavdelingen. Det viste seg at pasienter som senere fikk reise hjem på egen hånd beveget seg mye mer enn pasienter som ble sendt til et sykehjem eller pasienter som fikk hjemmehjelp. Pasienter som fikk reise hjem alene gikk 675 skritt om dagen, mot 108 skritt for de andre gruppene.
Forskerne mener bruk av denne typen teknologi vil kunne endre hvordan helsevesenet fungerer i fremtiden, ved at man får nye metoder for å samle inn og rapportere detaljert informasjon.
«Teknologien er allerede robust og pålitelig, og i løpet av de neste tre årene vil vi få den programvareintegrasjonen vi trenger mot de medisinske systemene», skriver Claude Deschamps i Mayo Clinic i en pressemelding.
Les også: Slik kan smarttelefonen redde norsk helsevesen
(Kilde: Forbes.com)