Slik kan smarttelefonen redde norsk helsevesen

En pengepremie på 60 millioner kroner, et halsbrekkende teknologirace og en drøm fra Star Trek.

Slik blir fremtidens helseprodukter

I mange tiår har sci-fi-regissørene lekt med tanken om en håndholdt medisinsk skanner som kan avsløre sykdommer og skader med et sveip over kroppen. Nå er drømmen i ferd med å bli til virkelighet. Og midtpunktet for denne medisinske revolusjonen, er smartmobilen du har liggende i lomma.

Mange sci-fi-entusiaster husker den såkalte "trikorder"-enheten fra Star Trek. Dette var en enkel skanner som med få trykk ga legene ombord på romskipet alt de trengte for å behandle skadde og syke vesener av alle slag.

Den medisinske trikorderen i Star Trek kunne skanne levende vesener og diagnosere alt fra sykdommer til beinbrudd. Foto: CBS

Star Trek utspiller seg i det 23. århundre, men sterke krefter har bestemt seg for å realisere skanneren allerede nå. Stiftelsen X Prize Foundation har sammen med brikkeprodusenten Qualcomm lagt 60 millioner kroner i potten som belønning til de første som klarer å gjenskape trikorderen. Og skal noen klare å vinne premien, må de gjøre det innen to år.

X Prize er ikke hvem som helst. De bidro i 2004 til å sende verdens første privatfinansierte romskip ut i rommet, og klarte i 2010 å sprenge den magiske forbruksgrensen for biler på 100 miles per gallon (42,5 kilometer på én liter bensin). Responsen har heller ikke latt vente på seg denne gangen: Over 250 private aktører har meldt seg på for å vinne Tricorder X Prize.

Stiller store krav

Lagene har en tøff oppgave foran seg. Kravet til trikorderen er at den skal kunne måle alle vitale nøkkeltall for helsen, og kunne diagnosere minst 15 forskjellige sykdommer. Den skal kunne selges til vanlige forbrukere, og kan ikke kreve at du stikker noe gjennom huden. I tillegg må den være brukervennlig, trådløs og kan ikke veie mer enn 2,3 kilo.

– Vi ønsker å lage en dings som for eksempel kan fortelle om barnet ditt bare har en litt tung sommerforkjølelse eller har lungebetennelse, eller oppdage tidlige tegn på at man utvikler diabetes, forteller leder for Tricoder X Prize, Mark Winter, til The Times Higher Education.

Et viktig spørsmål er hvordan man kan gjøre den nye teknologien enkel og billig nok til å tas i bruk i de tusen hjem.

– Så langt er det eneste medisinske verktøyet som har slått gjennom og blitt utbredt i vestlige hjem termometeret, sier Walter de Brouver, sjef for det medisinske teknologiselskapet Scanadu, som er regnet som en av favorittene i X Prize-konkurransen.

For å presse ned pris og størrelse på trikorderen, har de tenkt i helt nye baner. I stedet for å bygge en enhet fra bunnen av, kobler de seg på en enhet allerede én milliard mennesker eier: Smarttelefonen.

Skanner gjennom huden

Scanadu Scout kan fastslå om noe er galt med deg på under 10 sekunder. Foto: Scanadu

Det første kommersielle produktet Scanadu har lansert er en liten, hvit skanner kalt Scout, som kobles direkte mot en iPhone eller Android-telefon via Bluetooth. For å bruke skanneren holder du den med fingrene og setter den mot tinningen. Innen ti sekunder spretter data frem på mobilskjermen for puls, hjerterytme, kroppstemperatur og surstoffmetning i blodet.

Målingen skjer ved å analysere lyd og bilde fra et innebygd kamera i skanneren, kombinert med molekulær diagnostikk og dataanalyse. Scout kjenner normalverdiene dine, som vil variere fra person til person. Om noe er unormalt, henter den inn råd fra medisinske oppslagsverk og finner aktuelle leger i nærheten.

– Selv i dagens moderne samfunn er vi i hverdagen uvitende om hvordan det står til med helsen vår. Vi vil at folk skal sjekke kroppen sin like ofte som de sjekker e-posten sin, erklærer selskapet i promoteringsvideoen.

Scout venter på godkjenning av amerikanske helsemyndigheter (FDA), og planlegges lansert ved slutten av året til en pris på 900 kroner.

Slik ser Scanadu for seg fremtidens hjemmediagnosering:

Viser om du er gravid

Selskapet jobber også med to andre produkter de håper å lansere i år. Det første er en urinmåler kalt ScanaFlo, som kan teste for graviditet, nyreproblemer og svangerskapskomplikasjoner. Det andre produktet de jobber med er en detektor Kalt ScanaFlu, som kan analysere spytt for å avsløre begynnende influensa og streptokokk-infeksjon. Det endelige målet er å utvikle trikorderen i X Prize-konkurransen.

Andre produsenter har satset i alternative retninger. Det finnes allerede tilbehør som lar deg bruke mobilen til å ta blodprøver, eller som analyserer pusten din for å finne rett diett. Det finnes til og med tilbehør som lar deg ta ultralyd av magen. En hjertemåler for mobilen har allerede reddet flere liv.

Se hele listen:10 utrolige medisinske dingser til mobilen

Når store deler av befolkningen tar i bruk slike medisinske sensorer, åpner det også uante muligheter for å sanke og tygge data.

Googles verktøy for å avdekke influensautbrudd gjennom søkestatistikk er så presist at helsemyndighetene i en rekke land har begynt å ta det i bruk. Foto: Mobilen.no

Google ga en liten forsmak på mulighetene da de lanserte verktøyet Flu Trends, som viste utbredelsen av influensa ved å se på hvor mange som søkte på "influensa" eller "hoste". Verktøyet avdekket utbrudd opp til ti dager før det ble fanget opp av myndighetenes egne målinger.

Initiativ som X Prize og Flu Trends kommer i grevens tid for den moderne velferdsstaten. Les hvorfor på neste side >>

En revolusjon for helsevesenet

Verden har for få leger

Initiativ som X Prize og Flu Trends kan bety være eller ikke være for velferdsstaten, som står foran en eldrebølge som vil skylle over helsevesenet. I dag er det fem yrkesaktive per pensjonist her i Norge. I 2050 vil det bare være tre.

– Intet land i verden utdanner nok leger og sykepleiere til å fylle deres nåværende og fremtidige behov i helsevesenet, har Christopher Wasden, en ekspert på helsestrategi og innovasjon ved analyseselskapet PricewaterhouseCooper, uttalt til The Economist.

Skal regnestykket gå opp må legene jobbe mye mer effektivt. En av de mest åpenbare løsningene er å flytte kunnskap og måleverktøy ut av legekontorene og inn i hjemmet.

Telemedisin kan spare helsevesenet store summer, mener Steinar Pedersen. Foto: NST

Steinar Pedersen har jobbet siden 90-tallet med telemedisin, og er i dag leder for konsulentselskapet Tromsø Telemedicine Consult. Han tror at den nye forbrukerteknologien vil kunne revolusjonere helsevesenet:

– Desto mer informasjon hvermannsen kan få om sin egen helsetilstand, jo bedre. Jeg ser for meg en utvikling der en masse "unødvendig" oppsøking av helsevesenet vil reduseres betydelig.

I en fremtid der befolkningen selv har alle de grunnleggende medisinske verktøyene de trenger, vil legene få en helt ny rolle.

– Hvorfor skal du besøke en spesialist når du har en mobil enhet som kan teste synet ditt, diagnosere utslett og fastslå om barnet ditt har ørebetennelse? Etterhvert som hverdagslige og enkle oppgaver tas over av pasientene, vil det frigjøre legene til å håndtere mer krevende problemer, sier Don Jones, direktør for forretningsutvikling ved selskapet Qualcomm Life til The Economist.

Private selskaper fyller nå et behov for å selv kunne overvåke egen helse, som det offentlige ikke har klart å dekke, mener Kjell Martin Holen. Foto: Twitter

Bransjeleder for helse i Telenor, Kjell Martin Holen, tror at mye av årsaken til den raske utviklingen skyldes at det ikke finnes noe godt offentlig tilbud.

– Vi borgere ønsker egentlig å klare oss på egen hånd så lenge som overhodet mulig. Når det offentlige ikke gir oss mulighet til å benytte moderne hjelpemidler, betaler vi heller for det.

Pedersen deler dette synet, og er bekymret over at det norske helsevesenet først og fremst investerer i kommunikasjonsløsninger der helsepersonell snakker med helsepersonell.

– Det investeres hundrevis av millioner i løsninger som elektronisk pasientjournal og interne videokonferansesystemer. For all del, dette er viktig. Men det investeres ikke i nærheten like mye i innovative løsninger som er rettet direkte mot pasienten. Og det er her den største gevinsten ligger, mener han.

Han tror mye skyldes feilaktig fokus.

– Helsevesenet er mest interessert i Helsevesenet. De har ikke tatt innover seg at pasientene begynner å få tilgang til alle disse nye verktøyene.

Reguleringene er ikke klare

Myndigheter verden over må imidlertid ta stilling til hvordan nye medisinske dingser skal reguleres, og hvem som sitter med ansvaret om noe går galt.

– Vår anbefaling er at apper til behandling eller oppfølging av egen sykdom i hovedsak benyttes etter drøfting med behandlende lege, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Roar Olsen.

– I ordinær medisinsk behandling er det legen som har ansvar for å vurdere om de medisinske tiltakene er forsvarlige, trygge og effektive. Foreløpig finnes det ingen tilsvarende kvalitetssikring av digitale helsetilbud.

Amerikanske helsemyndigheter (FDA) har allerede varslet at de vil utforme egne retningslinjer for medisinske måleverktøy som kommer med programvare som stiller diagnoser og anbefaler behandlinger.

Helsedirektoratet er åpne for en lignende ordning, der digitale helsetilbud vurderes etter medisinske kriterier og får en offentlig "godkjenning". Det jobbes allerede med en enkel veileder for råd og tips om helserelaterte apper.

Pedersen er imidlertid ikke bekymret for et skred av feildiagnoserte hjemmebrukere.

– Ting kan feiltolkes, og det vil alltid kunne oppstå tilfeller der man har fått feil råd. Men jeg tror det vil være minimalt med denne type problemstillinger.

Han påpeker at det ikke er noe nytt i at man diagnoserer seg selv hjemme.

– Folk har alltid skaffet seg kunnskap om helsen sin på egen hånd. Før har du brukt et termometer, bestemor, en klok tante eller et leksikon. Så har du ut fra det tatt en vurdering på om du skal oppsøke legen eller ikke. Disse nye medisinske dingsene blir bare et nytt og bedre verktøy i verktøykassen.

Du kan kjøpe fremtidens utstyr til mobilen allerede nå:Se 10 utrolige medisinske dingser for mobilen

(Kilder: AliveCor, Economist, IB Times, IDG, Jobb Smartere, Scanadu, Wikipedia)

Les også
Billig treningsdings kan hjelpe hjertepasienter
Les også
La mobilen kurere sykdommer mens du sover
Les også
Ungdomsgeni (16) kaster seg inn i kampen om 60 millioner
Les også
Nå kan du ta legesjekken med mobilen
Les også
Apotek1-app: Apotek i lommen
Les også
Finner malaria med mobilen
annonse