Til hovedinnhold

– Nokia er i siget på Windows-plattformen

Nokia må få enda større innflytelse på Windows Phone, mener vår journalist.

Avtroppende Microsoft-toppsjef Steve Ballmer under Windows Phone 7-lanseringen i Barcelona.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Nokias avtroppende toppsjef, Stephen Elop, under pressekonferansen der Nokias valg av Windows Phone ble annonsert. Elop har hele veien måttet tåle et smått konspiratorisk blikk på sin ansettelse. De mest kritiske lurer på om han ble plantet av Microsoft.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Joe Belfiore er sjefen for Windows Phone-programmet. Her under lanseringen av Windows Phone 7.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Windows Mobile hadde rundt 10 prosent markedsandel da Microsoft la om strategien. Operativsystemet var preget av rot og tregheter - riktignok delvis på grunn av svak maskinvare i de ferdige produktene.
Overgangen til Windows Phone var voldsom, brå og, strengt tatt, etterlengtet.Foto: Microsoft
Måten Microsoft har organisert musikktjenestene bringer tilbake minner om gammelt rot.
Nokias gratis karttjeneste har blitt et suverent tillegg i Lumia-modellene. Here-tjenestene fra Nokia er noen av de beste du finner, uavhengig av plattform.
Denne oversikten over lagringsplassen på telefonen var også blant nyhetene i Amber-oppdateringen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Nokia vet å lage fotogene telefoner. Alle ville ha en bit av Lumia 1020 under lanseringen i New York for et par måneder siden.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
De siste årene har Nokia nesten alltid hatt en telefonmodell med ekstrem kamerateknologi, men før overgangen til Windows Phone var ikke alle like gode å bruke. 808 PureView ble Symbians aller siste krampetrekning.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Microsoft har bevist at de kan lage maskinvare. Surface-brettene er solide produkter som for det meste er gode å bruke. Likevel måtte Nokia notere store tap som følge av labert salg av den enkleste modellen.Foto: Microsoft

Spekulasjonene har gått i en evighet. Først fikk de ny toppsjef, deretter byttet de plattform og siden har de slanket staben kraftig og solgt unna eiendeler. Nå er nyheten endelig offisiell – Microsoft er i ferd med å kjøpe Nokias pressede mobildivisjon. Med på kjøpet får de en prominent tidligere ansatt, og lisenser på en lang rekke patenter.

Da nyheten tikket inn i morges måtte jeg se nøye på både artikkelen og kalenderen. Ikke var det snakk om et sitat som manglet talestrek, og det var heller ikke 1. april. Siden Stephen Elop overtok roret i Nokia, har ryktene gått så tett at "– Microsoft kjøper Nokia" har blitt en overskrift vi ikke lenger hever et øyenbryn over.

Bakgrunn: Microsoft kjøper Nokia (Mobilen.no)

Microsoft har ikke kjøpt navnet

Men hva innebærer oppkjøpet? For det første blir ikke Nokia-navnet med. Det gjenstår nemlig noen deler av Nokia som blir værende utenfor i salget. Det er organisasjonen som utvikler og selger mobiltelefoner til forbrukere de vil overta, så fort reguleringsmyndighetene har gitt tommel opp til handelen.

Nokias varemerker, Lumia og Asha, blir imidlertid med over.

På Helsinki-børsen har Nokia-aksjen steget med hele 47 prosent på bakgrunn av oppkjøpet. Kanskje ikke så rart. Nokia har den siste tiden blitt grossist i søppel-graderinger og advarsler mot kjøp fra de store bankene. Med Microsofts pengesekker lurende i kulissene, er det i det minste rimelig sikkert at det som står igjen av Nokia-navnet ikke går overende på kort sikt.

Blir USA-sentrisk?

Hverken Microsoft eller Nokia har sagt veldig konkrete ting om planene fremover. Vi må anta at arbeidet med avtalen har pågått i lengre tid, og vi registrerer at Nokias nyeste smarttelefon er til salgs i USA lenge før den kommer til Norden. Tidligere pleide det å være omvendt.

Vi måtte vært fluer på veggen i styrerommene for å si hva den forsinkede lanseringen av Lumia 1020 her på berget skyldes. Det kan være forretningsmessige hensyn, som økende markedsandeler i USA, dårlig tilgang på maskinvare, eller det kan skyldes at Nokia alt for et par måneder siden var på vei til å bli et USA-sentrisk selskap.

Med dette oppkjøpet er det iallfall sikkert at få vil heve øyenbryn over at fremtidige Lumia-modeller dukker opp først i USA, slik Microsofts Surface-produkter også gjorde.

Et ekko etter Motorola

PC-produsentene forsøker desperat å skape seg et marked som tjenesteleverandører, mens de skuer med bekymring ut over et dalende marked for maskinvare. Mobilbransjen går motsatt vei. Ekteskapet mellom Nokia og Microsoft kommer kort tid etter de første fruktene av ekteskapet mellom Google og Motorola. Tjeneste- og programvaregigantene har nå blitt produsenter av maskinvare.

Noe av det første Google gjorde etter oppkjøpet, var å brått trekke Motorola ut av de fleste europeiske markeder. Det til tross for at Motorola kun kort tid tidligere hadde gjenetablert seg i mange av disse markedene etter en tilsvarende exit noen år tidligere.

Litt Windows Phone-historie

Da Microsoft lanserte Windows Phone 7 for litt over tre år siden overrasket de et samlet pressekorps. Operativsystemet hadde så godt som ingenting til felles med Windows Mobile-variantene som kom før. Etter sigende hadde de allerede brukt lang tid på å skru sammen en oppfølger til Windows Mobile 6.5, men skrotet hele prosjektet underveis, til fordel for et nytt team, og utviklingen av det som ble Windows Phone 7.

Jeg tror de fleste av oss som så på Ballmers presentasjon i Barcelona satt med noenlunde de samme følelsene under presentasjonen. Microsoft hadde endelig turt å tenke nytt. De hadde hentet frem solide doser heltemot, og skrotet en plattform som tross alt hadde rundt 10 prosent markedsandel.

Resultatet var det muligens noe mer delte meninger om, men for meg så det nye operativsystemet helt uhørt brukervennlig og striglet ut. Men, noen ting manglet. Klipp og lim var ikke med fra start, og heller ikke fleroppgavekjøring.

Microsoft overrasket altså med en vilje til å gå bort fra status quo som vi sjelden ser i denne størrelsesorden, men klarte ikke å overraske på punkt nummer to – Windows Phone hadde noen mangler. De handlet heldigvis ikke om tregheter og rot. Bare fravær av funksjoner. Det kunne bøtes på, tenkte jeg.

Windows Phone blir stadig mer komplekst

Siden den gang har Microsoft oppdatert via Windows Phone 7.5 til Windows Phone 8. Stadig flere funksjoner har kommet til, men i overgangen til Windows Phone 8 måtte en rekke apper bøte med livet, eller oppdateres. De gamle appene var ikke kompatible lenger, etter at utviklerne hadde byttet motor i operativsystemet.

Jeg sitter med følelsen av at mange av de tilleggene som har kommet slett ikke har vært i ånden til skaperne av Windows Phone 7. Der jomfruferden ble gjort med et rent og pent, raskt og enkelt operativsystem, er følelsen av rot og overlessing av funksjoner på vei frem fra glemselen i Windows Phone 8.

Det er på ingen måte helsvart. Ikke ennå, i hvert fall. Windows Phone er fortsatt, for det aller meste, det flotte operativsystemet Ballmer, Belfiore og Microsoft viste frem en februardag i Barcelona. Men, noen av de nye tilleggene fungerer ikke så godt som resten av systemet.

Måten stadig flere musikktjenester bor i Music Hub, eller måten den grunnleggende fleroppgavekjøringen fungerer på er blant disse. Vi vet ikke alltid hvor vi er, og vi aner ikke hvorfor apper som ellers ligger fint i bakgrunnen dør på seg uten særlig forvarsel.

Hva har Nokia tilført?

Den senere tid får jeg inntrykk av at det er Nokia som tilfører plattformen mest. De har fantastiske navigasjonstjenester som leveres gratis med Lumia-serien. Det fins ikke annen gratis eller billig navigasjon som er i nærheten. Here-tjenestene er noe av det beste du finner, uansett hva plattformen heter.

Amber-oppdateringen som for tiden rulles ut til Lumia-modellene er for en stor del et Nokia-produkt. I denne ligger selvsagt en del som handler om maskinvarestøtte, som at radio-delen i de fleste Lumia-telefoner aktiveres. Men, her ligger det også grunnleggende funksjonalitet Windows Phone har manglet.

Nye funksjoner – på en god måte

For eksempel har Nokia en enkel og oversiktlig måler som viser deg hvor mye av lagringsplassen som er igjen på telefonen din, og hvordan den fordeler seg. Dette er grunnleggende funksjonalitet som Android nå har hatt i et par generasjoner, men som Microsoft ikke har fått lagt til på egen hånd ennå.

En permanent klokke på skjermen, og mulighet til å vekke telefonen til live med to kjappe dunk på skjermen er også eksempler på grunnleggende funksjonalitet som Nokia har lagt til.

Vi kan også nevne Pro Camera-appen som nesten imponerte oss mer enn selve kameraet, da den ble lansert sammen med den smådrøye kamerakjempen Lumia 1020 i New York. Har fotoinnstillinger noen gang vært enklere for oss surrehuer som ikke er drevne fotografer?

Microsoft la grunnlaget, men ...

Selv om det var Microsoft som la grunnlaget, og skapte Windows Phone, kan det fortone seg som om innovasjonen skjer i Nokia om dagen. Nokias nye funksjoner har tatt plass som naturlige deler av operativsystemet. Deler som slett ikke stikker seg ut på grunn av rot eller manglende brukervennlighet. Rett og slett velkomne tillegg til plattformen.

Man kan spekulere i hva Microsoft egentlig vil når de overtar eierskapet av en mobilprodusent de allerede i dag subsidierer tungt. Microsoft kan lage maskinvare selv. Det har vi sett. At de får til å lage knallgod programvare når de vil ser vi i minst annethvert desktop-OS, og det er fortsatt godt synlig i Windows Phone 8.

Les også: Sniktitt på Nokia Lumia 1020

Mer Nokia, takk!

Nå er det riktignok deler av Nokias virksomheter som fortsetter som før. Nokia Solutions and Networks (NSN) – tidligere Nokia Siemens Networks – blir ikke med på lasset. NSN har rundt 50 500 ansatte. Karttjenestene vil bare bli lisensiert til Microsoft, og en egen avdeling for innovasjon, kalt Nokia Advanced Technologies, vil heller ikke bli med.

Nokia holdt kanskje for lenge på Symbian-plattformen. De ventet iallfall for lenge med å modernisere den etter at Apple mer eller mindre skapte definisjonen på "disruptive technology" med sin iPhone.

Likevel virker det som om Nokia er i siget på Windows-plattformen. Jeg har et lønnlig håp om at de kloke hodene i Finland vil få enda mer å si for plattformen når Windows Phone skal utvikles videre, nå som det snart står Microsoft, og ikke Nokia, på adgangskortene deres.

Les også
Nokia holdt på å satse på Android
Les også
Dette kan være Nokias gigantmobil Lumia 1520
Les også
Microsoft kan slå sammen to Windows-versjoner
Les også
Her får du stor skjerm og Windows til en billig penge
Les også
– Denne gjør avansert fotografering gøy
Les også
Nå er det slutt for Symbian
Les også
Nokia får milliarder fra Microsoft
Les også
Vi ser på Windows Phone 7
Les også
Windows Phone 7 - hva er nytt?
Les også
Nå er Windows Mobile 6.5 lansert
annonse