Til hovedinnhold
SniktittNokia Lumia 1020

– Denne gjør avansert fotografering gøy

Vi ser nærmere på en helt spesiell kameramobil.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Sniktitt

Mange var interesserte i å fotografere den nye telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser Lumia 1020 ut med batterigrepet på.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Batterigrepet har tostegs kameraknapp. Dermed kan du først fokusere, og så ta bildet. Telefonen ligger svært godt i hånden med dette tilbehøret. Prisen vil bli på rundt 70 dollar, eller 425 kroner, her i USA. Norsk pris er foreløpig ikke kjent.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Batterigrepet har et innebygget batteri på 1020 mAh, altså omtrent halvparten av det som er bygd inn i telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Samsung Galaxy S4 ved siden av Nokia Lumia 1020.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Lumia 920, Lumia 1020 og Apple iPhone 5.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Fra nederst: Apple iPhone 5, Lumia 920 og Lumia 1020.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Hvit og gul Lumia 1020 ved siden av hverandre.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Vi har nå fått inn Nokia Lumia 1020, og venter å ha en test klar i løpet av neste uke.

Telefonen har et kamera med oppløsning på hele 41 megapiksler, og mange – inkludert oss – har derfor store forventninger til kvaliteten på bildene som blir tatt med Lumia 1020. I løpet av de kommende dagene skal vi ta en masse bilder med telefonen, og sammenligne med noen av toppmodellene fra konkurrentene.

Inntil da – her er vår sniktitt på telefonen, som vi først publiserte i juli:

Amobil.no / New York: Det er midt på dagen her ved pir 94 ved New Yorks havnebasseng. Nokia har lansert sin hittil heftigste Lumia-modell – en telefon med et svært spesielt kamera på hele 41 megapiksler. Vi benytter anledningen til å ta en nærmere titt på telefonen.

Nokia har slitt i motvind helt siden Apples iPhone rystet mobilmarkedet for noen år siden. De siste par årene har finnene kjørt en helt ny strategi preget av fargeglade Windows-mobiler. Bildet er ikke lenger like helsvart for den noe falmede mobilprodusenten. Lumia 1020 er finnenes nyeste håp, og den skiller seg iallfall ut i markedet.

Telefonen kommer i gult, hvitt og svart, og er mattet ned en del sammenliknet med de blanke Lumia-modellene vi har sett så langt. Lumia 1020 har nærmest et litt mykt utseende. Etter å ha klådd litt på telefonene er det vår erfaring at både den gule og den hvite utgaven er nærmest immune mot fingeravtrykk, mens den svarte versjonen suger til seg fingeravtrykk omtrent på samme måte som en svart Lumia 920.

Les også: Nokia lanserte Lumia 1020 emd ekstremt kamera

Alt handler om kameraet

Selv om fargene er morsomme, og avgjort gir Lumia-serien et litt mer lekent preg enn mange av de andre seriene på markedet, er det selvfølgelig kameraet som er viktigst med denne telefonen.

Kameraet bruker teknologi som likner på den Nokia lanserte med 808 PureView. Det er snakk om en svært stor bildebrikke, med tilsvarende ekstrem oppløsning. Hele 41 megapiksler er den maksimale oppløsningen på brikken – men hvor stor oppløsning de ferdige bildene ender opp i avhenger av hvilken modus du fotograferer i.

Absolutt maks kvalitet du kan fotografere med lagrer to bilder. Et av dem er et lite og svært optimalisert JPG-bilde på 5 megapiksler. Her har man ved hjelp av avansert matematikk plukket bort pikslene som skaper støy i bildet, og kvaliteten skal bli så god som den kan bli fra dette kameraet. I tillegg er bildet i en fornuftig størrelse for kjappe utskrifter eller deling.

Ved siden av det lille bildet lagres også en JPG-fil på 32 eller 38 megapiksler. Informasjonen i denne kan for eksempel brukes til å gjøre andre utsnitt.

Plass til 1700 bilder

Det er nok en del som vil stusse litt over lagringsplassen i Lumia 1020. Telefonen kommer med 32 GB intern lagringsplass, og av de vil omtrent 24 GB være ledig når du pakker den ut av esken. Det er ikke plass for minnekort i telefonen.

Nokias representanter på stedet forsikrer om at det vil holde til omtrent 1700 bilder i maksimal kvalitet. For oss høres det tilstrekkelig ut, men fotografier er ikke det eneste som fyller lagringsplassen på smarttelefoner anno 2013. Dermed kan det fort bli tynt med plass om du fyller på med store mengder video og musikk.

Fotograferer ikke i RAW

På den annen side, halvparten av plassen, eller 12 gigabyte, er omtrent det du har til rådighet på mange av dagens toppmodeller. Dermed kan du fylle telefonen med litt mer enn Samsung Galaxy S4 Active har plass til, og likevel ha tilstrekkelig lagring til 850 bilder. Hvis du ønsker kan du naturligvis koble telefonen til skytjenester også.

Det er verdt å notere seg at til tross for alle sine avanserte funksjoner kan Lumia 1020 ikke fotografere i RAW-format. Det skal skyldes at filene hadde blitt ekstremt store.

To foto-apper

Det følger med to apper for fotografering her. Den ene er den vanlige foto-appen som vi pleier å se på telefoner med Windows Phone, den andre er Nokias egen som de har kalt Pro Camera.

Den vanlige appen er enkel og grei. Her kan du enkelt bruke de ulike linseeffektene som fins for Windows Phone. Med Lumia 1020 handler likevel alt om Pro Camera. Her kan du stille på en hel haug innstillinger du vanligvis ikke får anledning til å tukle med på en mobiltelefon.

Avansert fotografering på en enkel måte

Du kan for eksempel fokusere manuelt, eller velge lukkertiden selv. Med lang lukkertid kan du for eksempel lage dine egne "lysmalerier" ved å bevege lyskilder foran telefonen i et mørkt rom. Dette ble behørig demonstrert av Stephen Elop på scenen, og etterpå i et mørkt rom i demoområdet.

Vi er imponert over hvor rask og intuitiv Pro Camera er. Undertegnede har en tendens til å rote litt formålsløst rundt i telefonmenyer på jakt etter de riktige innstillingene. For kamera-appene er det ikke alltid resultatet blir så bra.

Den nye Pro Camera-appen gjør det morsomt å leke med kamerainnstillinger.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Galleri-appen i Lumia 1020 ser ut slik den pleier på Windows Phone.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Flere innstillinger i Pro Camera-appen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Vi fikk demonstrert effekten av en ekstra stor bildebrikke, mekanisk stabilisering og xenon-blitz.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Den svarte utgaven virket mer mottakelig for fingeravtrykk enn variantene i hvitt og gult. Skjermene er naturligvis like enkle å skitne til, uansett fargen på selve mobilen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Her demonstrerer Nokia Lumia 1020 i sterk belysning.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Nokia Lumia 1020 er greit synlig i terrenget i gul utgave.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Trigger lekelysten

Med kamera-appen på Lumia 1020 kan du aktivere alle innstillingene gradvis, med et svært enkelt grensesnitt på skjermen. Effekten du oppnår blir umiddelbart synlig på skjermen, uten at du behøver å slippe bryteren.

Her virker det faktisk som om Nokia kan ha kommet frem til en løsning som gir Ola Ikke-Fotograf lyst til både å leke med og å lære mer om fotografering. Det er ikke hverdagskost.

Noen av bildene vi tok med Nokia Lumia 1020 kan du se på neste side i artikkelen.

Heftig kamerateknologi + fjorårets spesifikasjoner

Der kameraet imponerte oss, er resten av telefonen irriterende ordinær. Det er i praksis en Lumia 920 i ny innpakning. Den tokjernede systembrikken er den samme, og skjermen har samme oppløsning.

Det er ingenting grusomt ved dette, men det er heller ikke så imponerende som vi hadde håpet på. Den tokjernede systembrikken har alt vist seg rask nok til å håntere vanlig bruk på en veldig god måte i Lumia 920, men i dag er det utvilsomt mer styrke å få tak i på markedet. Selv om ytelsesforskjellene er usynlige i vanlig menynavigering, kan hastigheten på oppstart av apper og kjøring av riktig krevende apper påvirkes.

Nye navigeringsfunksjoner

Nokia har gjort endringer i måten karttjenestene fungerer på. For tiden går disse tjenestene under navnet Here, og i sin oppdaterte utgave kan de vise søkeresultatene dine fordelt ut over kamerabildet når du sveiper rundt deg med telefonen. I og for seg stilig nok, men ikke spesielt nyskapende.

Vinnerfunksjonen her vil nok stadig forbli den gode bilnavigeringen og offline-lagring av kart. Du behøver ikke en Lumia 1020 for å få de nye funksjonene eller den gode navigeringen.

Fungerer godt i skarpt lys

Nokia fokuserte en del på skjermen i demo-området. Telefonen stiller selv på både lys og farger i skjermen for at den skal fungere godt i sollys. Det kan virke som om disse tilpasningene aktiveres spesifikt når de behøves. Lumia 1020 så nemlig ut til å være svært så lyssterk under kraftig belysning, mens Lumia 920 så ut til å ha mest lys i skjermen under vanlig innebelysning. Begge telefonene var stilt til maksimal belysning.

Som vanlig er selve maskinvaren pen å se til, og god å holde. Sammenliknet med 808 PureView – modellen som introduserte både PureView-navnet og det voldsomme antallet megapiksler, er den nye telefonen nesten uvirkelig tynn. I hånden kjennes den veldig kompakt ut.

Den blir imidlertid litt avslørt når den ligger med baksiden ned på bordet. Selv om det utstikkende kameraet ser relativt kompakt og greit ut, blir telefonen liggende i en tydelig vinkel mot bordet.

Nordmenn må være tålmodige

Vi forventer at prisen på telefonen vil legge seg på rundt 5500 kroner når den dukker opp en gang i fjerde kvartal. Vi registrerer også at Lumia 1020 kommer til salg i USA om bare drøye to uker. USA er faktisk et av stedene Lumia-serien har solgt best, og dermed er det tilsynelatende bare å ta til etterretning at Norden ikke lenger står høyest på Nokias prioriteringer.

Før Lumia 1020 finner veien til Norge vil altså Lumia 925 dukke opp. Les sniktitten på oppfølgeren til Lumia 920 her.

Vi gjør oppmerksom på at Nokia betalte for reise og opphold til New York.

Bilder fra Lumia 1020

På denne siden kan du se bilder vi tok med Nokia Lumia 1020. Vi merker oss at den svært synlige støyen vi innimellom ser på bilder fra andre telefoner, her fremstår som langt mer finkornet.

Selv om bildene har mindre synlig støy enn vi kanskje er vant til, er det altså likevel støy her. Vi lurer litt på hva fremtidige oppdateringer av programvaren kan gi, og også om behandling av fullstørrelses filer i fotoapplikasjoner kan gi bedre resultater.

Gult er kult, skal vi tro Nokia.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Vi tok et bilde ut av vinduene på pir 94. Slik ser bildet ut uten at vi bruker zoom-funksjonene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Etter å ha zoomet inn blir resultatet slik.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Testbilde i godt lys.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Testbilde fra Lumia 1020.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Testbilde fra Lumia 1020.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
annonse