Til hovedinnhold

Windows Phone 7 - hva er nytt?

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Joe Belfiore har ansvaret for utviklingen av Windows Phone 7.

Amobil/Barcelona: Microsoft-sjefen Steve Ballmer var ventet til pressekonferanse i dag. Det ble sagt at de hadde noe svært spennende å vise oss.

Det hadde de også. Microsoft viste nettopp frem Windows 7 på en pressekonferanse i Plaza Barcelona rett utenfor messeområdet til Mobile World Congress.

Visepresident i Microsoft og sjef for Windows Phone-programmet, Joe Belfiore er mannen bak grensesnittene i Windows XP og Windows 95. I det siste har han jobbet med Microsofts medieprosjekt Zune.

Tilbake til fremtiden

På pressekonferansen sier Belfiore blant annet at Microsoft nå har gått tilbake til utgangspunktet, for å finne ut hva de mente en mobiltelefon burde være.

Først og fremst dreier mobiltelefoner seg om kommunikasjon, i den ene eller den andre formen, sier han. På moderne datamaskiner kommuniserer man hele tiden, men måten dette foregår på er annerledes enn hva som er gjennomførbart på en mobiltelefon.

Likt på tvers av enheter

Dermed har Microsoft, med Joe Belfiore i spissen, laget en brukeropplevelse som er helt annerledes enn det vi kjenner fra Windows Mobile tidligere.

Et av grunnlagene til dette er at så mye som mulig skal være likt på tvers av enheter. Alle Windows Phone 7-enheter skal ha kun tre fysiske knapper på forsiden.

Det man vil få se av taster på Windows Phone-enheter fremover er en start-tast, som tar brukeren til den nye Tile-menyen, en søkeknapp og en tilbaketast. I tillegg vil det finnes en dynamisk meny nederst på skjermen som lar brukeren utføre funksjoner relatert til programvaren man befinner seg i.

I tillegg vil alle Windows Phone 7-enheter ha firepunkts flertrykkfunksjon, og naturlig nok krever dette at samtlige enheter også har kapasative trykkskjermer.

Det ble understreket på pressekonferansen at Microsoft helst ikke ønsker at det skal finnes en stor flora av ulike grensesnitt med Windows Phone 7. I dag har vi både Sense og Touch Wiz som kjente grensesnitt fra HTC og Samsung. Det fins i tillegg flere andre grensesnitt som kan hentes fra uavhengige utviklere.

Det skal være mulig å tilpasse telefoner med systemet i svært stor grad, men ønsket er at dette skal foregå ved hjelp av det grensesnittet og de ressursene som fins i telefonen.

Grunnen som blir oppgitt til dette er at det til en hver tid skal være lett å kjenne seg igjen i og finne frem i Windows Phone, og at det letter jobben for utviklere om man slipper å ta hensyn til et utall forskjellige grensesnitt underveis.

Brukertilpasset hovedmeny

Den nevnte Tile-menyen er i praksis hovedmenyen på telefonen. Denne kan endres og tilpasses hver enkelt bruker, med favoritter fra internett og kontakter fra telefonlisten.

I denne menyen finner man også People Hub. Her vil alle kontakter, enten det er telefonkontakter eller eksempelvis Facebook-kontakter være oppført. Her ser man alt av statusoppdateringer og informasjon som fortløpende legges ut av folk man har kontakt med gjennom ulike sosiale nettverk.

Mobilen vil selvsagt ha full kontorpakke, slik man finner i dagens mobil-OS fra Microsoft. Mobile Office vil først og fremst ha en forenklet brukeropplevelse. Eventuelle nye funksjoner i denne delen av Windows Phone ble det ikke sagt mye om.

Zune og bildevisning

Medieopplevelsen i Windows Phone 7 blir den samme som i Zune HD.

Når temaet glir over i mediebruk erklærer Joe Belfiore at alle Windows Phone 7-enheter vil være Zune-spillere. Det finnes en snarvei til Zune i Tile-menyen, og spilleren fungerer omtrent likt som Zune HD gjør i dag.

På bildesiden vil Windows Phone 7 også inneholde nyvinninger. Uttrykket sosiale nettverk har fått slitt seg i det siste, og som regel betyr det i telefonsammenheng at Facebook og Twitter på en eller annen måte er integrert i telefonens meny.

I Windows Phone 7 vil dette ha en litt annen betydning. Man finner selvsagt statusoppdateringer og annet som man begynner å bli vant til å finne i telefonmenyen.

Windows Phone 7 har bildevisning som er i stand til å vise bilder og gallerier rett fra egen Facebook-profil.

Foto-applikasjonen i Windows Phone 7 vil fortløpende gi tilgang både på egne bilder tatt med telefonen, og på bilder som lastes opp til den.

Det nye er at også bilder som lastes opp til sosiale nettjenester vil samles av telefonens fotofunksjonalitet. Dermed kan man velge om man ønsker å laste bilder direkte over på telefonen - eller bare laste dem opp til Facebook for å siden vise dem i fotogalleriet til telefonen.

Mer intuitiv arbeidsflyt

En annen funksjon som trekkes frem har med telefonens måte å assistere i arbeidsflyten på. Telefonen er utstyrt med tilkobling mot Microsofts egne tjenester. Blant disse er søkefunksjonen Bing og Bing Maps.

Blant annet vil telefonen, dersom du søker etter matretter, automatisk gå over til et søk etter lokale treff. Joe Belfiore viste et søk etter hans livrett, sushi, som automatisk returnerte en liste over sushirestauranter i Barcelona.

Disse kommer opp som nåler på et kart, og man kan gå direkte derfra til Bing Maps for å få se hvor stedet ligger, eller man kan se på brukeranmeldelser og annen informasjon om stedet.

Et eksempel som brukes til å fremheve viktigheten av det nye grensesnittet er at man nå, i størst mulig grad, skal slippe å selv flytte informasjon mellom applikasjoner. Alle vet at det å merke, kopiere og lime inn informasjon mellom forskjellige applikasjoner krever en del trykk.

Windows Phone 7 vil automatisk oppfatte adresser i blant annet e-post, meldinger eller i andre deler av menysystemet. Ved å klikke på adressen som merkes på skjermen, vil man komme rett til Bing Maps.

Her kan man se på relativt detaljerte satellittfoto av området. Man kan si at dette selvsagt ikke er like detaljert som Googles tjeneste Street View, men det gir likevel et bedre inntrykk enn bare et rent kart.

Rask nettleser med bred standardstøtte

Nettleseren i det nye operativsystemet er basert på Internet Explorer 8.0. Det skal være snakk om den raskeste nettleseren Microsoft noensinne har laget for en mobiltelefon.

Det fremheves også at nettleseren har svært bred støtte for forskjellige typer nettsider, basert på forskjellige standarder. Det ble ikke sagt fryktelig mye konkret ut over dette. Vi tolker det likevel dit at det dreier seg om neste generasjon HTML, altså HTML5 med blant annet videostøtte uten behov for egen programvare av typen Silverlight eller Adobe Flash.

I spørrerunden etter pressekonferansen kom det blant annet frem at Windows Phone 7 ikke vil få noen innebygget støtte for Adobe Flash i første utgave.

Sleivspark til konkurrenten

Det ble sparket mot konkurrentene flere ganger under pressekonferansen. I særdeleshet fikk Apple gjennomgå.

Blant annet passet Steve Ballmer på å ettertrykkelig understreke at Microsoft ikke har noe i mot Adobe Flash, selv om teknologien i utgangspunktet ikke vil bli støttet i første inkarnasjon av Windows Phone 7.

Ballmer fortsetter også med å si at enheter med Windows Phone 7 vil være tilgjengelige innen julerushet i år. Han presiserte også at Microsoft ikke har ønsket en lang vei frem mot lansering med rykter i hytt og pine underveis. Likevel vil det komme stadig flere detaljer om plattformen frem til den endelig er klar for butikkene.

Videre fortsetter de med å påpeke at man som regel gjør kun en ting om gangen på en smarttelefon av i dag. Denne sekvensen foregår mens ikoner fra en Iphone-skjerm glir forbi på den store skjermen.

Inntrykket vi sitter igjen med

Programvaren i Windows Phone 7 skal være svært tett sydd sammen. At man ikke lenger har særlig behov for å kopiere eller lime adresser til og fra programmer er kun en liten del av helheten.

Slik vi forstår er det altså snakk om et system der all programvaren er så tett sammenkoblet at hvert nye program man går inn i nærmest blir å regne som en forlengelse av det forrige. Dette i kontrast til dagens smarte telefoner der hvert stykke programvare mer eller mindre er hver sin lille øy, og hvor brukeropplevelsen kun i mild grad blir berget av muligheten til å kopiere informasjon inn og ut av de separate programmene.

Les alt fra Mobile World Congress i Barcelona her »

annonse