SniktittNokia Lumia 625

Her får du stor skjerm og Windows til en billig penge

Men vi kunne tenkt oss litt høyere oppløsning.

Nokia kaller de nye dekslene sine for "semi transparent". Selv opp mot lyset klarte vi ikke å skimte konturer gjennom dekselet. Fargen er likevel litt "mykere" og mer sukkertøyaktig enn det som var tilfelle for Lumia 620.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Nokia Lumia 625 ved siden av Lumia 920. Lumia 920 har 4,5 tommers skjerm.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Selv om Lumia 625 har den største skjermen Nokia så langt har lansert, er den ikke så veldig stor ved siden av Samsungs Galaxy Note II.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Som alle Windows-telefoner er Lumia 625 tungt integrert i sosiale medier.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Nokia slapp i dag Lumia 625, en forholdsvis rimelig Windows-mobil som skal ta over for Lumia 620. Nokia gjør et stort poeng av at Lumia 625 har den største skjermen fra produsenten så langt. Men er dette noe å skryte av? Vi tok en titt på nykomlingen.

God kvalitetsfølelse

Lumia 625 har fargede, utskiftbare deksler som dekker hele den overflaten som ikke er glass. Baksiden av telefonen er avrundet, og skjermen har også tydelig avrunding ut mot kantene. Dette gjør telefonen god å holde i, synes vi.

Selv om prislappen her er på 2300 kroner, er dette en telefon som gir ganske god kvalitetsfølelse. Dekselet som sitter på er solid, det sitter godt, og den forsiktige buen langs kantene på skjermen gir telefonen et relativt eksklusivt preg.

Lav oppløsning

Vi blir imidlertid litt skuffet når vi skrur på skjermen. Fargegjengivelsen er grei, og den er veldig lyssterk. Oppløsningen er derimot ikke alt vi håpte på. 800 x 480 piksler var regelen for noen år siden, men er i dag forholdsvis lite. Spesielt når vi tenker på at skjermen her er 4,7 tommer.

Skjermen her er altså ikke på langt nær så skarp som vi er vant til. Tatt i betraktning prisen, burde det ikke vært noen krise. Rimelig Windows-mobiler har imidlertid et veldig stort problem; prisen på forrige generasjons toppmodeller. I dag kan du kjøpe Samsung Ativ S med 4,8 tommers HD-skjerm til det samme som denne telefonen er tenkt å koste i september.

Les også: Snart kan Windows Phone få full-HD-støtte

Virker med hansker

Når det er sagt har Lumia 625 noen fordeler. Her får du blant annet en superfølsom skjerm, som fungerer både med negler og hansker. Vi prøvde funksjonen kjapt, og konkluderte med at den også her fungerte greit. Dette er funksjonalitet Nokia var først på markedet med, og som er et supert tillegg til telefoner som skal brukes i et vinterland som Norge.

Nokias vanlige karttjenester, for tiden kjent som Here, er også blant de beste vi vet om på mobil.

Tjenestene er Nokias sterkeste kort

Det ble en stund snakket mye om at Nokia skulle rulle ut disse tjenestene gratis, i app-butikken, slik at også Windows-telefoner fra andre merker kunne bruke dem. Siden har vi ikke hørt stort om akkurat det prosjektet.

For Nokias del kan kanskje det være like greit å holde på de mange ulike karttjenestene, for dette er et av deres viktigste fortrinn. Samsung, HTC og de andre produsentene som har Windows-mobiler, må stort sett ta til takke med Bing-kart, og det som måtte finnes av navigasjonstjenester i Windows Marketplace.

Flere nye funksjoner

Et nyttig verktøy for å måle datatrafikk kom med da Nokia rullet ut Amber.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Det har dessuten kommet til en hel del nye funksjoner i Windows Phone, gjennom en oppdatering kjent som Amber. De andre Lumia-modellene har fått, eller får også denne oppdateringen, men dette er en av de første telefonene som leveres med funksjonene fra lansering.

Her er det for eksempel en veldig oversiktlig datateller. Her blir forbruket ditt vist på en enkel, og intuitiv, måte. Du kan legge inn hvor stor datakvoten din er, slik at mobilen stopper forbruket etter en gitt mengde. Det kan være nyttig hvis du stadig vekk stanger i taket på datakvoten din, eller hvis du er på tur i utlandet.

Nettleser som sparer

Det er enda et hjelpemiddel her for deg som må spare litt på datatrafikken. Nokia har nemlig inkludert en egen nettleser som sparer på forbruket. Dette minner veldig om funksjoner vi kjenner fra tredjeparts nettlesere for andre plattformer – kanskje spesielt Opera Mini eller Turbo-funksjonen i den vanlige Opera-nettleseren.

Her er det også mulig å lagre nettsider for senere lesning.

Når du har brukt opp din tilmålte datakvote, kan telefonen stoppe deg.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det følger med to nettlesere her. Dette er den vanlige. Den andre kan spare inn på dataforbruket ditt, slik at feriesurfinga ikke blir steindyr.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Nokias egne tjenester er blant de som gjør at Lumia-modellene skiller seg litt ut, i et økosystem av veldig like produkter.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Middels spesifikasjoner

Lumia 625 er ingen stjernesmell av spesifikasjoner. Den drives av en helt ordinær Snapdragon-brikke med to prosessorkjerner, som ikke kjører med enorme hastigheter. Like fullt er Windows Phone 8 et operativsystem som krever lite til den vanlige menynavigeringen. Å surre rundt i menyene her oppfatter vi som kjapt og greit.

En del ventetid må påregnes når funksjoner og apper skal åpnes. Igjen er dette mer en Windows-relatert greie enn noe vi kan skylde på maskinvaren for. Selv de heftigste Windows-telefonene tar seg ganske lange pauser her og der, når ting skal åpnes.

Det er bare litt under 5 GB lagrinsplass på telefonen. Det bøter Nokia enkelt på ved å støtte minnekort på inntil 64 GB.

På baksiden har Lumia 625 et kamera som knipser bilder med 5 megapikslers oppløsning. Bildene vi tok ligger under artikkelen. Vi ble ikke så fryktelig imponert av kvaliteten på kameraet.

Fin pakke, med vanskelige konkurrenter

Førsteinntrykket vårt er altså at dette er en velbygget telefon. Den er god å holde i, og har mange nyttige funksjoner. Nokia bygger seg stadig opp et større arsenal av unike funksjoner på Windows-plattformen, og er langt mindre anonyme i dag enn de var helt i starten.

For spesifikasjonene er prisen i utgangspunktet riktig – spesielt om vi sammenlikner med Android-plattformen. Likevel er det flere av fjorårets Windows-baserte toppmodeller som i dag er påfallende rimelige. Det er spesielt Samsung Ativ S og HTC 8X vi tror kan bli harde nøtter å knekke for Nokia, men der disse telefonene er overlegne Lumia 625 i rene spesifikasjoner, må du klare deg uten Nokias mange nyttige tillegg i programvaren.

Lumia 625 er ikke Nokias eneste nylansering i sommer. Kameraverstingen Lumia 1020 ble lansert for et par uker siden. Sniktitten leser du her.

Les også
– Nokia er i siget på Windows-plattformen
Les også
Diger Windows-mobil på vei fra Nokia
Les også
– Nokia bør ikke satse på toppmodeller
Les også
– Denne gjør avansert fotografering gøy
Les også
Nokia Lumia 720: Nokias folke-Lumia
Les også
Lumia har vært på treningsleir
Les også
Nokia Lumia 620: Like kul som den er gul
annonse