Tek.no

Test Microsoft Surface Studio

Et innovativt verktøy for deg som svinger pennen

Microsoft Surface Studio er noe helt for seg selv.

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen
14 Sept 2017 13:00

Microsoft Surface Studio

Vi husker godt da Microsoft dro sløret av Surface Studio for første gang. – Fysøren, for en lekker maskin, mente vår utskremte kollega.

I juni ble også den spesielle datamaskinen tilgjengelig her til lands, og nå har vi omsider fått ha den i hus en periode.

Med omtrent samme størrelse og stil er det svært fristende å sammenligne direkte med en 27-tommers Apple iMac, og det kommer vi da også til å gjøre. Men samtidig skal vi huske på at Surface Studio er en helt annen type datamaskin.

Vi kan jo ta det med en gang: Dette er i hovedsak en PC for deg som har et par kunsteriske eller kreative fibre innabords. Tenk bruk av fingre eller penn. Du kan riktignok nøye deg med å bruke den som en helt vanlig datamaskin, men da skuffer du penger ut av vinduet, for å si det pent.

Microsoft Surface Studio er nemlig en ganske så unik sak, og det vet Microsoft å ta seg betalt for. Den aller rimeligste utgaven koster litt over trettifire tusen kroner, mens du nesten må bla opp femti tusen for den med de heftigste spesifikasjonene.

På den annen side er heller ikke Apples 27-tommers iMac noen spesielt rimelig affære, men la oss altså se nærmere på noen av forskjellene:

Begge datamaskinene kan altså brukes som en vanlig PC – med på kjøpet er også trådløs mus og tastatur – men Studio er altså den eneste av de to som har berøringsskjerm. Om du da ønsker å bruke fingrene eller den medfølgende pennen med 1024 nivåers trykkfølsomhet får være helt opp til deg selv.

Trådløs datamus og tastatur følger med.
Vegar Jansen, Tek.no

Slik fungerer foten på Surface Studio. Videoen er fra lanseringen i New York.

Foruten dette kan datamaskinen brukes i tandem med den nye Surface Dial, men dette er ekstrautstyr som koster deg en tusenlapp ekstra. Kreative sjeler vil dog helt sikkert ha dette med, så vi har gitt denne et par snurr også.

Surface Dial er et slags kontrollhjul eller «styreknott» som kan støtte forskjellige funksjoner avhengig av hvilket program den brukes med. Et eksempel er å snurre den for å velge farger i en palett.

Gummiert bunn sørger for at Dial står stødig på pulten, mens den roterbare delen er i metall og gir hele knotten en fin vekt. Haptiske tilbakemeldinger sørger for at hodet ditt i større grad vet hva hånden din driver med.

Dial fungerer upåklagelig, men vi har et par ting å sette fingeren på også. Det ene problemet har med operativsystem- og programvarestøtten å gjøre – det er rett og slett ikke så mye du kan gjøre med den ennå. Men dette regner vi med vil løse seg når utviklerne får puttet inn mer funksjonalitet for Dial i sine programmer.

Det andre er med hvordan du kan sette Dialen rett på skjermen. Dette er ganske artig, men selv med skjermen vinklet så horisontalt som det bare går, er friksjonen for liten og gravitasjonen for stor.

Surface Dial-hjulet lar deg skifte farger, penselstørrelse, verktøy eller annet. Legg også merke til den blanke skjermen.
Stein Jarle Olsen/Tek.no

Når den settes på glasset glir den nemlig sakte nedover, og etter et par minutter har den nådd den nedre skjermkanten.

Et helt spesielt hengsel

I likhet med iMac, er Surface Studio i hovedsak en skjerm og en fot. Men der Apple har puttet all maskinvaren inn i selve skjermdelen, har Microsoft flyttet så mye som mulig av maskinvaren ned i foten.

Midt på fotens bakside sitter strøminntaket. Ellers ser vi fire USB 3.0-porter, LAN-port, Mini DisplayPort, minnekortleser og lydutgang.
Vegar Jansen, Tek.no

Dette sørger da for at skjermen blir så tynn og lett som mulig, og kombinert med det spesielle «nullgravitasjonshengselet» kan skjermen vinkles akkurat slik du ønsker uten at du trenger å bruke mye krefter på det.

Samtidig er det greit å notere seg bak øret at dette ikke er en mekanisme som lar deg justere høyden på konvensjonelt vis. Idet du senker skjermen, legger den seg samtidig mer horisontalt. Så hvis du skal ha skjermen i vertikal posisjon, er den nedre kanten drøyt ti centimeter over bordplaten.

Med skjermen «lagt ned» kan Surface fint brukes som et 28-tommers stort tegnebrett. Her med Paint 3D, hvor Surface Dial kan brukes til å velge farge.
Vegar Jansen, Tek.no

Med det meste av maskinvaren i skjermens fot – som ikke er spesielt stor – er det begrenset plass til kjøleløsninger. I hvert fall når vi tenker på plassen Apple har i ryggen på sin 27-tommers Retina-skjerm. Nå betyr ikke dette at Surface Studio er spesielt støyende av seg, men helt på nivå med iMac er den ikke.

Prisnivået er på den annen side rett i taket. Vårt testeksemplar med firekjernet Intel Core i7-prosessor og Nvidia GeForce 965M-grafikk koster nesten førti lapper, og med unntak av skjermen er heller ikke datamaskinen spekket med den aller nyeste teknologien.

Surface Studio får du også i en rimeligere versjon med svakere prosessor og mindre RAM, samt en dyrere versjon med mer RAM og kraftigere grafikkløsning. Mer om dette på neste side.

Snasen skjerm

Selv om det meste av datamaskinen sitter i foten, er webkameraet med støtte for Full HD-video av naturlige grunner puttet inn i skjermen. Kameraet har også støtte for Windows Hello, som betyr at datamaskinen kan logge deg inn automatisk når den kjenner igjen ansiktet ditt.

Det er også gjort plass til et par mikrofoner og anstendige høyttalere.

Men det er jo det visuelle som er hele poenget med en skjerm, og her får du i monn. Panelet byr på 4500 x 3000 piksler, altså er det snakk om et nokså ukonvensjonelt 3:2-format.

Med en størrelse på 28 tommer og totalt 13,5 millioner piksler er ikke denne «4,5K»-skjermen like høyoppløst som Apples 27-tommers Retina 5K-variant med 14,74 millioner piksler, men det er ingen stor praktisk forskjell å snakke om.

Surface Studio har også en forholdsvis god lysstyrke – vi målte dette til 413 nits på vårt testeksemplar. Men igjen har iMac-skjermen litt mer å by på med sine 480 nits. I tillegg er det umulig å ikke legge merke til at Studio har en mer reflektiv skjerm enn Apple iMac. Dette er i hvert fall opplagt når de to datamaskinene stilles ved siden av hverandre.

Er du en av dem som har full kontroll på den generelle belysningen i rommet vil dette dog ikke være noe problem. Det var heller ikke noe vi tenkte spesielt på under testperioden.

Panelet er sprelsk, med 10-bit fargedybde og kommer ferdig kalibrert. Den kan settes opp med sRGB og DCI-P3 som fargeprofiler, men kommer interessant nok med profilen «levende» rett fra fabrikken.

Berørings- og pennefunksjonaliteten fungerer utmerket, men det er også en godt merkbar «lag» eller etterslep under tegning i visse programmer – deriblant Paint 3D. Her ligger det trolig en del å hente i optimaliseringen, ettersom vi opplever en langt mer umiddelbar respons i andre applikasjoner.

27-tommers Apple iMac til venstre, Surface Studio til høyre. Sistnevnte har en mer reflektiv skjerm.
Vegar Jansen, Tek.no

Sånn sett vil nytten og den opplevde ytelsen du får av Studio være avhengig av hva slags programvare du velger eller har mulighet til å benytte deg av.

For det er jo ikke alt av tegneprogramvare som er tilgjengelig for Surface Studio. De av dere som allerede bruker en eller annen iPad fra Apple til å tegne på, vil i noen tilfeller oppleve at det programmet dere er vant til ikke er tilgjengelig for Windows-plattformen.

VGs avistegner Roar Hagen i aksjon.
Vegar Jansen, Tek.no

Dette problemet støtte vi på da vi ønsket en liten vurdering fra VGs eminente avistegner Roar Hagen, som er vant til å gjøre en del av sitt arbeide i Procreate.

Dette er dog kun tilgjengelig for iOS, og Hagen mente derfor at et lignende program for Windows kunne vært på sin plass. Men selv uten sitt vante program hadde han da ingen problemer med å leke seg litt med det som var tilgjengelig, og vi fikk servert karikaturer av både Jonas og Erna som stort sett var gjenkjennelige etter to-tre pennestrøk.

Konklusjon

Surface Studio er Microsofts første datamaskin i sin klasse – en slags stor og stasjonær utgave av Surface Pro.

Med mer datamuskler og langt større skjerm enn det vi finner på noe annet Surface-produkt, er Studio noe for seg selv. For illustratører, designere og andre kreative sjeler kan denne PC-en by på muligheten til å jobbe på nye måter. Hvorfor bruke et eksternt tegnebrett når du kan drodle rett på skjermen?

For det meste annet kan datamaskinen brukes med mus og tastatur som vanlig.

Selv om Microsoft nå har lagd datamaskiner noen år, er det første gang de setter sammen en Studio-PC. Som typisk for førstegenerasjonsprodukter er det derfor visse ting som ikke er helt på plass.

Vi skal la programvare og optimalisering mot diverse apper ligge – selv om vi helt klart ser at det må litt innsats til før alt glir så mykt som det bør.

Da vil vi snarere skjele litt til maskinvaren. Ikke at komponentene er gamle og utdaterte, men det er heller ikke det siste du får tak i. Lanseringstidspunktet gjør det forståelig at det ikke er Kaby Lake-prosessorer som sitter i Surface Studio – ytelsesforskjellen ned til Skylake er for øvrig heller ikke stor – men Nvidias 900-serie i stedet for den langt mer effektive Pascal er et annet spørsmål.

At datamaskinen ikke er utstyrt med USB 3.1, Type-C eller Thunderbolt 3 hjelper heller ikke på. Nå er bruken av ikke det helt nyeste i maskinvare noe som går igjen over hele Surface-linja, men her snakker altså en stasjonær PC – uten vanlige oppgraderingsmuligheter – med en prislapp på opptil femti tusen kroner. Da vil du jo at den skal føles så moderne og fremtidsrettet som mulig.

Vegar Jansen, Tek.no

Vi må også få peke på skjermens justeringsmuligheter. At den kan vinkles mot det mer horisontale er stilig, men vinkelen er låst mot høyden på armene som holder skjermen oppe. Altså, du kan ikke senke skjermen uten å vinkle den bakover. Manglende høydejustering er noe som ellers er typisk for rimelige skjermer. I årevis har vi irritert oss over at dette mangler på Apples iMac.

En annen ting med skjermen er at selv om den både har gode farger, mange piksler og anstendig lysstyrke, er den også blank og reflekterende. Men ettersom Studio er en stasjonær PC vil dette vanligvis ikke by på problemer så lenge du har en viss kontroll på lyskildene.

Samtidig nevner vi at Apple har en blank skjerm med langt mindre reflekser på sin iMac. Hvis noe slikt er kompatibelt med berørings- og penneteknologi, vil det så avgjort være å foretrekke.

Alt i alt er Surface Studio en helt spesiell og ganske så kul PC, men den har problemer med å virkelig begeistre oss. Her har vi en spesiell og innovativ datamaskin med fokus på stil og design – og ytelsen er da helt grei, men til den stive prisen skulle vi helt klart også sett det aller nyeste i teknologi.

På den annen side er vi heller ikke utpregede pennebrukere, som jo er målgruppen her. For disse har altså Microsoft satt sammen en enestående datamaskin med noen helt spesielle egenskaper, og totalt sett virker Surface Studio som et godt verktøy for de som ønsker å svinge pennen.

Vi andre kan klare oss fint med vanlige og langt rimeligere datamaskiner.

Et par slike alternativer:

Microsoft Surface Studio (42Q-00008)
7
Bra

Microsoft Surface Studio (42Q-00008)

sitat"En enestående, stilig og dyr PC for spesielt kreative typer."
 • Krysse av
  Berørings- og tegnemuligheter
 • Krysse av
  Enestående skjermhengsel
 • Krysse av
  Gjennomført design
 • Krysse av
  Windows Hello
 • Krysse av
  Meget god og høyoppløst skjerm
 • Bytt
  Ingen USB 3.1, Type-C eller Thunderbolt 3
 • Bytt
  Ingen spesielle oppgraderingsmuligheter
 • Bytt
  Forrigegenerasjons CPU og GPU
 • Bytt
  Ingen høydejustering av skjerm

Les også