Til hovedinnhold

Intels neste prosessor har fått spesifikasjoner

Detaljer rundt 17 Haswell-modeller har dukket opp.

Neste generasjon prosessorer fra Intel – kjent som Haswell – skal etter planen begynne å drysses ut på markedet første kvartal 2013.

Haswell vil i hovedsak ha bedre grafikk, og dessuten kunne by på lavere strømforbruk enn dagens prosessorlinje Ivy Bridge, selv om også Ivy skal bli mer effektiv.

Spesifikasjoner lekket

Foto: Intel

Intel selv har ikke sluppet noen detaljer om de enkelte kommende Haswell-prosessorene, men likevel har en rekke spesifikasjoner dukket opp på nettet over de siste dagene. Det er den kinesiske varianten av vr-zone som har fått tak i detaljer rundt prosessorer både for stasjonære datamaskiner og noen få bærbare.

Ikke uventet vil Haswell-prosessorene kjennes igjen ved at modellbetegnelsen begynner med et 4-tall – for nåværende Ivy Bridge er det et 3-tall og gamle Sandy Bridge har et 2-tall. Det samme har skjedd med den integrerte grafikken – Intel HD Graphics 4600 vil tydeligvis puttes i de fleste modeller.

Foto: chinese.vr-zone.com

Av detaljene som har dukket opp rundt prosessorene for stasjonære, er det i første omgang seks standardmodeller. To av disse har fått K-betegnelsen, noe som betyr at de er låst opp for enklere å kunne overklokkes.

Interessant nok er disse prosessorene listet med 84 watt TDP. Dette er høyere enn tilsvarende Ivy Bridge-prosessorer med sine 77 watt, men så bør til gjengjeld disse være noe svakere enn Haswell-modellene.

Som vi kan se er det også mer strømgjerrige prosessorer på trappene, fra 65 til 35 watt – det samme som vi finner hos dagens Ivy Bridge-modeller med S- og T-betegnelsene.

Foto: chinese.vr-zone.com

For Haswell-prosessorer til bærbare datamaskiner er det tre firekjernere med Hyper-treading som hittil har dukket opp, alle med HD 4600 grafikk. TDP er oppgitt til 57 og 47 watt. Dette er to watt høyere enn tilsvarende Ivy Bridge-modeller.

Akkurat når de forskjellige Haswell-prosessorene vil være å få tak i er ikke spikret. Men typisk for Intel er at de aller råeste utgavene slippes først, mens de mer prisvennlige og litt svakere modellene kommer noen måneder etter.

Kilde: SweClockers

annonse