Til hovedinnhold

Haswell kan bli siste byggevennlige Intel-CPU

I 2014 vil de fleste Intel-prosessorer bli loddet fast.

Håvard Røste, Hardware.no

Prosessor og -brikkesettgiganten Intel jobber som kjent med teknologi som ligger et par år frem i tid. Neste trinn for prosessorer kjenner vi nå under kodenavnet Haswell, og kan komme i salg allerede i første kvartal 2013. Som hos dagens Ivy Bridge, vil det være et system der du fritt kan matche hovedkort og prosessor.

Men Haswell vil kunne bli den siste generasjonen der dette er mulig for alle, ifølge den japanske nettsiden PC Watch, via XbitLabs.

Lodder fast prosessoren

Etter Haswell i 2013 kommer nemlig Broadwell i 2014, og da skal arkitekturen krympes ned til 14 nanometer (nm). Men forandringen den gjengse selvbygger kanskje vil merke mest, vil være mangelen på løse prosessorer.

Vanlige (mainstream) CPU-er vil nemlig ikke dukke opp med LGA- og µPGA-soklene, som i dag henholdsvis brukes på stasjonære og bærbare datamaskiner for hvermannsen. I stedet vil disse bare komme som BGA (ball grid array), som betyr at de vil være loddet fast, enten rett på et hovedkort eller en form for modul. Det begrenser naturligvis valgmulighetene, og gjør det umulig å oppgradere uten å bytte ut flere deler.

For PC-produsentene som satser hardt på bærbare datamaskiner, er nok dette en god nyhet. Ved å slippe bry seg om standarder og sokler, vil det bli enklere å spare plass. Allerede i dag ser vi trenden – stadig mer kraft i mindre skall gjør at spesielle løsninger tar over.

Samtidig ser vi for oss at hovedkortprodusentene ikke er like glade, ettersom dette vil binde opp mer penger i varer som ligger på lageret.

Beholder trolig LGA for entusiastene

For de med god råd, vil trolig en hjemmesnekret løsning likevel være innen rekkevidde. Topp-prosessorene – tilsvarende dagens sokkel LGA 2011 – vil nok fremdeles være tilgjengelig i løs vekt. Problemet er at disse prosessorene og hovedkortene også koster en god del – noe som kan gjøre en slik PC for kostbar for en god del mennesker.

Intel ville ikke kommentere XbitLabs' artikkel.

Kilde: XbitLabs

annonse