Vil kutte strømforbruket til Ivy Bridge-prosessoren
Intel ønsker visst ikke å vente på Haswell.
Det er for tiden et lite sirkus i spekulasjoner rundt akkurat hvem som skal produsere hva slags prosessorer, samt i hvilke produkter disse prosessorene skal plasseres. Det er i hovedsak AMD, Intel og ARM som står for den litt forvirrende underholdningen. Den ene måneden meldes det om at Apple vil kutte ut Intel-prosessorer, mens det den andre måneden ryktes at iPad kan få Intel innabords.
Problemet med Intel i de mindre enhetene er strømforbruket. De mest strømgjerrige Ivy Bridge Core i-prosessorene bruker opp til 17 watt, noe som er altfor mye for typisk nettbrett-bruk, og grunnen til at Microsoft Surface kommer i to distinkt forskjellige utgaver.
Lavere strømforbruk betyr tynnere enheter og bedre batteritid. Derfor må prosessorene gjøres enda mer strømgjerrige dersom Intel vil gjøre seg mer interessant for produsenter av nettbrett og små bærbare. Riktignok finnes det andre og mer energieffektive prosessorplattformer fra Intel, men disse er også langt svakere enn Core i-familien.
Ned til ti watt?
Vi kjenner allerede til at strømforbruket til Core i-prosessorene i første omgang skal ned til ti watt for neste generasjon, kjent som Haswell. Denne prosessoren er planlagt ut på markedet i andre halvdel av 2013.
Men nå er ikke Intel interessert i å vente så lenge for å få mer energieffektive prosessorer, skal en kilde med kjennskap til Intels planer ha fortalt Cnet. Også dagens Ivy Bridge-arkitektur skal komme i versjoner med "betydelig" lavere effektforbruk, hevder kilden. Ned mot ti watt kan være oppnåelig, med tanke på at både Ivy Bridge og Haswell benytter 22 nm produksjonsprosess.
Selv om Intel skulle kutte strømforbruket ned til ti watt på sine mest effektive Ivy Bridge-prosessorer, betyr det ikke at de dukker opp i neste iPad. Men det vil bety noe for produsentene av mindre bærbare og kraftige nettbrett, som kan beholde prosessorkraften og samtidig tilby tynnere datamaskineri med mer konkurransedyktige batteritider.
Kilde: Cnet