Til hovedinnhold

Din neste prosessor kan være kinesisk

Kinesiske Godson satser på åtte kjerner i 2013.

Bilde 12777802, iStockphoto

Kina har hatt en voldsom utvikling i senere tid, og det skorter ikke på områder der de hardt og brutalt utkonkurrerer andre aktører. Nå bør både Intel og AMD passe seg, for prosessorprodusenten Godson har virkelig fått opp dampen.

Godson er et grep for å gjøre Kina mindre avhengig av prosessorer fra Intel og AMD, slik at Kina kan bli enda mindre avhengig av vestlig teknologi. Nå er Loongson Technology, som står bak prosessoren, klare for å vise frem sin siste kreasjon. Det hele vil finne sted på the International Solid-State Circuits Conference i San Francisco i februar 2013.

Over ti år med erfaring

Prosessorene fra Loongson Technology er ikke en nye greie. Faktisk må vi tilbake til 2001 da forskningen startet, og samme året kom 32-bits prosessoren Godson-1. Siden 2008 har 64-bits prosessorer vært i bruk.

  • Åtte prosessorkjerner
  • Kjernefrekvens på 1,35 GHz
  • Prosesseringskraft på 172,8 gigaflops
  • Effektforbruk på 40 watt

Den nye prosessoren, Godson-3B1500, er produsert med 32-nm produksjonsteknikk og består av 1,14 milliarder transistorer. Dette er omtrent det samme som en åttekjerners Bulldozer fra AMD, eller rundt halvparten av Intels nyeste Xeon-prosessorer.

Windows støttes ikke

Det store problemet er at Godson-3B1500 ikke støtter Microsoft Windows. For mange vil nok dette ikke være noe problem, men om kineserne vil ha prosessoren ut i verden bør nok støtte for Windows komme på plass.

(Kilde: Techworld)

annonse