Haswell kan være for effektiv

Mange kan oppleve at maskinen slår seg av.

Lanseringen av Intels mye omtalte Haswell-prosessor er nært forestående, og forventingene har klatret høyt i forkant av begivenheten.

En av de mest ettertraktede kvalitetene ved den nye arkitekturen er den svært strømsparende egenskapen, som vil gjøre at bærbare Haswell-PC-er knapt bruker strøm på tomgang.

Problematisk hvilemodus

Nå kan det imidlertid se ut til at Haswell-teknologien nesten er litt for strømgjerrig. Ifølge nettstedet VR-zone vil nemlig mange strømforsyninger ikke være kompatible med Haswell-prosessoren – fordi den er for strømgjerrig.

Dette kommer av at mange strømforsyninger ikke er i stand til å levere den svært lave strømstyrken som Haswell-plattformen krever i de to hvilemodusene C6 og C7. For å opprettholde disse modusene trekker Haswell kun 0,05 ampere med strøm over 12V2-linjen, altså den linjen som ofte leverer strøm til CPU-en.

Strømforsyninger er designet rundt ATX-standarden, som først ble utviklet av Intel i 1995, og revidert senest i 2007. Denne standarden setter krav til hvordan strømforsyningene skal bygges, slik at de fungerer mot alle andre komponenter i maskinen. Den tar imidlertid ikke høyde for at strømforsyningen skal levere stabile spenninger ved en nesten ikke-eksiterende belastning, slik Haswell vil jobbe.

Faktisk har de sjeldent støtte for lavere strømstyrke enn 0,5 ampere, noe som er ti ganger mer enn hva Haswell vil bruke. Det betyr at om man bruker disse strømforsyningene med Haswell-prosessoren, vil man kunne oppleve stabilitetsproblemer og at maskinen simpelthen slår seg av straks den går inn i hvilemodus.

Vil trolig løse seg

Produsenter av strømforsyninger oppgir sjeldent denne hvilespenningen, og derfor er det vanskelig å si hvilke modeller problemet først og fremst vil gjelde. Skal strømforsyningen holde ut, må den klare 0,05 ampere – ikke bare kravet om 0,5 ampere.

Nettstedet TechReport har vært i kontakt med en representant for strømforsyningsprodusenten Corsair, som uttalte at hovedkortprodusentene sannsynligvis vil deaktivere C6- og C7-modusene i BIOS, med mulighet for å aktivere dem igjen. Dette vil antakelig være den beste løsningen siden det finnes altfor mange strømforsyninger på markedet som ikke vil fungere riktig med Haswell.

Enermax lar imidlertid ikke muligheten gå fra seg, og slapp denne uken en pressemelding der de klargjør at en rekke av deres strømforsyninger vil takle den lave strømstyrken fra Haswell-prosessorene.

I den samme pressemeldingen trekker Enermax frem at det er en spesiell teknologi for å konvertere spenningen i en strømforsyning, som gjør det mulig å støtte Haswell. Teknologien kalles DC-DC, og Hardware.no vet av erfaring at flere av de mest energieffektive strømforsyningene på markedet bygger rundt dette prinsippet.

Vil du vite mer om Intels nye Haswell-prosessor? Her er mer informasjon om hva den har å by på »

(Kilder: vr-zone, TechReport)

Les også
Asus' nettverkskort støtter ikke Haswell – lar deg bytte
Les også
Intel har røpet spesifikasjonene på Haswell-arvtakeren
Les også
Bare én av Haswell-seriene kan overklokkes
Les også
Disse strømforsyningene vil garantert fungere med Haswell
Les også
– Haswell vil gi 50 prosent lengre batteritid
Les også
Disse strømforsyningene er klare for Haswell
Les også
Intel har bekreftet lanseringsdato for Haswell
Les også
Haswell-prosessoren er på vei til PC-produsentene
Les også
I denne sitter Intels neste generasjons prosessor
Les også
Intels neste prosessor har fått spesifikasjoner
Les også
Slik blir Intels kommende prosessorer
annonse