Slik blir Intels kommende prosessorer
Trekker så lite strøm at PC-en holder i 12 timer uten lading.
Intel Developer Forum, IDF, ble sparket i gang i går kveld, og ikke uventet bringer konferansen med seg spennende nyheter om hva vi har i vente på prosessorfronten.
Haswell kommer i 2013
Til neste år kommer den fjerde generasjonen med Intel Core-prosessorserie, basert på Haswell-arkitekturen. Haswell blir etterkommeren til Ivy Bridge, og vil produseres med samme teknologi, altså 22 nm. Dette innebærer at Haswell er et såkalt tock i Intels utviklingsplan.
Intel utvikler prosessorer etter en spesiell rytme de selv kaller Tick-Tock. Annet hvert år er et "tick" der det legges vekt på å forbedre fabrikasjonsteknologien. I mellom der kommer "tock"-år, hvor prosessorens mikroakitektur, eller "innvendige struktur", redesignes for å dra nytte av nye ideer og teknologier.
Det blir ingen økning i antall kjerner for Haswell-baserte prosessorer. Intel selv nevner to til fire kjerner. Grafikkløsninger (GT1, GT2 og GT3), effektforbruk, cachemengde og grensesnitt vil variere etter prosessormodell.
Med Haswell dukker et nytt instruksjonssett opp, nemlig AVX2 (Advanced Vector Extensions). AVX2 bygger på Intels SSE-sett, og er myntet på operasjoner som krever en stor mengde flyttalloperasjoner. FLOP-ytelsen sett i forhold til første generasjon med AVX skal være doblet per prosessorkjerne per klokkesyklus. Dette muliggjør bedre ytelse på områder som bilde-, video- og lydprossesering, ulike former for simuleringer og 3D-modellering.
L1- og L2-cache-organiseringen og mengden er den samme på Haswell som i Ivy Bridge. Dog har Intel flikket litt på ting. Båndbredden på L1-cachen er nemlig doblet slik at både skriving og lesing nå foregår på 32 bytes. L2-cachen har også fått doblet båndbredden. I rene tall innebærer dette 96 bytes per klokkesyklus på L1-cachen og 64 bytes per klokkesyklus for L2-cachen.
Ny sokkel ser dagens lys
I tillegg til ny prosessorarkitektur kommer det også en ny sokkel for den fremtidige Ivy Bridge arvtageren. Denne kommer i to versjoner: LGA1150 for skrivebord-PC-er, og en bærbarsokkel i form av rPGA947 eller BGA1364.
Lavenergiprosessorer står også på dagsorden
Intel har også saftige planer for Ultrabook-konseptet. De har hele tiden sagt at det har vært en tretrinnsprosess, der det er inntoget av Haswell-prosessoren som virkelig skal få ultraportable eller Ultrabooks til å ta av. Haswell er et "tock" i Intels store plan, og med en helt ny mikroarkitektur vil den heve listen enda noen hakk.
Haswell skal bruke 30 prosent mindre energi enn en sammenlignbar Ivy Bridge-prosessor. Det vil kunne gi rundt 8-12 timer på batteriet der vi i dag typisk får 5-7 timer. Det er altså endelig utsikter for en ultraportabel som "holder hele dagen", uten at vi må drasse på flere batteripakker.
David Perlmutter i Intel sa i sin tale at Haswells energiforbruk ved idle er 20 ganger lavere sammenlignet med andre generasjon Intel Core prosessorserie. Dette er noe Intel kaller for "tilkoblet standbymodus". Da går maskinen i en slags dvalemodus uten å helt kutte nettverksforbindelsen, slik at du fremdeles er "på" og kan motta blant annet direktemeldinger og varsler om e-post og lignende. I en slik tilstand skal en bærbar med Haswell holde i opp til 10 dager uten å måtte lades.
Blant det vi får støtte for i både Ultrabooks og nettbrett er HD-grafikk, nye instruksjoner for raskere kryptering og ytelse, nye hardwarebaserte sikkerhetsfunksjoner og da selvfølgelig lavenergiprosessorer for lengre batteritid.
Haswell for bærbare enheter vil i utgangspunktet kjøres på 10 watt. Dette for å at det skal bli mulig med enda tynnere og lettere Ultrabooks- og nettbrettløsninger, samtidig som batteritiden og ytelsen økes.
Atom er ikke død
Intels Atom-prosessor skapte store overskrifter og et solid salg da den kom. Ytelsen var begredelig, men prisen gjorde at "alle" ville ha minimaskiner med Atom på innsiden. I de siste årene har ikke Atom-prosessoren vært noen het potet, men nå kommer i alle fall etterkommeren. Clover Trail er neste generasjon Atom, og er et kliss nytt SoC (System-on-Chip), som er utviklet spesielt for Windows 8.
Prosessorene vil basere seg på Intels 32 nm-produksjon, og skal by på bra batteritid samt en rekke funksjoner innebygget for sikkerhet og en forbedret mediehåndtering.