Til hovedinnhold

Slik blir Intels kommende prosessorer

Trekker så lite strøm at PC-en holder i 12 timer uten lading.

Intels tick tock-modell.Foto: Intel

Intel Developer Forum, IDF, ble sparket i gang i går kveld, og ikke uventet bringer konferansen med seg spennende nyheter om hva vi har i vente på prosessorfronten.

Haswell kommer i 2013

Til neste år kommer den fjerde generasjonen med Intel Core-prosessorserie, basert på Haswell-arkitekturen. Haswell blir etterkommeren til Ivy Bridge, og vil produseres med samme teknologi, altså 22 nm. Dette innebærer at Haswell er et såkalt tock i Intels utviklingsplan.

Intel utvikler prosessorer etter en spesiell rytme de selv kaller Tick-Tock. Annet hvert år er et "tick" der det legges vekt på å forbedre fabrikasjonsteknologien. I mellom der kommer "tock"-år, hvor prosessorens mikroakitektur, eller "innvendige struktur", redesignes for å dra nytte av nye ideer og teknologier.

Foto: Intel

Det blir ingen økning i antall kjerner for Haswell-baserte prosessorer. Intel selv nevner to til fire kjerner. Grafikkløsninger (GT1, GT2 og GT3), effektforbruk, cachemengde og grensesnitt vil variere etter prosessormodell.

Foto: Intel

Med Haswell dukker et nytt instruksjonssett opp, nemlig AVX2 (Advanced Vector Extensions). AVX2 bygger på Intels SSE-sett, og er myntet på operasjoner som krever en stor mengde flyttalloperasjoner. FLOP-ytelsen sett i forhold til første generasjon med AVX skal være doblet per prosessorkjerne per klokkesyklus. Dette muliggjør bedre ytelse på områder som bilde-, video- og lydprossesering, ulike former for simuleringer og 3D-modellering.

L1- og L2-cache-organiseringen og mengden er den samme på Haswell som i Ivy Bridge. Dog har Intel flikket litt på ting. Båndbredden på L1-cachen er nemlig doblet slik at både skriving og lesing nå foregår på 32 bytes. L2-cachen har også fått doblet båndbredden. I rene tall innebærer dette 96 bytes per klokkesyklus på L1-cachen og 64 bytes per klokkesyklus for L2-cachen.

Ny sokkel ser dagens lys

I tillegg til ny prosessorarkitektur kommer det også en ny sokkel for den fremtidige Ivy Bridge arvtageren. Denne kommer i to versjoner: LGA1150 for skrivebord-PC-er, og en bærbarsokkel i form av rPGA947 eller BGA1364.

Lavenergiprosessorer står også på dagsorden

Intel har også saftige planer for Ultrabook-konseptet. De har hele tiden sagt at det har vært en tretrinnsprosess, der det er inntoget av Haswell-prosessoren som virkelig skal få ultraportable eller Ultrabooks til å ta av. Haswell er et "tock" i Intels store plan, og med en helt ny mikroarkitektur vil den heve listen enda noen hakk.

Foto: Intel

Haswell skal bruke 30 prosent mindre energi enn en sammenlignbar Ivy Bridge-prosessor. Det vil kunne gi rundt 8-12 timer på batteriet der vi i dag typisk får 5-7 timer. Det er altså endelig utsikter for en ultraportabel som "holder hele dagen", uten at vi må drasse på flere batteripakker.

David Perlmutter i Intel sa i sin tale at Haswells energiforbruk ved idle er 20 ganger lavere sammenlignet med andre generasjon Intel Core prosessorserie. Dette er noe Intel kaller for "tilkoblet standbymodus". Da går maskinen i en slags dvalemodus uten å helt kutte nettverksforbindelsen, slik at du fremdeles er "på" og kan motta blant annet direktemeldinger og varsler om e-post og lignende. I en slik tilstand skal en bærbar med Haswell holde i opp til 10 dager uten å måtte lades.

Blant det vi får støtte for i både Ultrabooks og nettbrett er HD-grafikk, nye instruksjoner for raskere kryptering og ytelse, nye hardwarebaserte sikkerhetsfunksjoner og da selvfølgelig lavenergiprosessorer for lengre batteritid.

Haswell for bærbare enheter vil i utgangspunktet kjøres på 10 watt. Dette for å at det skal bli mulig med enda tynnere og lettere Ultrabooks- og nettbrettløsninger, samtidig som batteritiden og ytelsen økes.

Atom er ikke død

Intels Atom-prosessor skapte store overskrifter og et solid salg da den kom. Ytelsen var begredelig, men prisen gjorde at "alle" ville ha minimaskiner med Atom på innsiden. I de siste årene har ikke Atom-prosessoren vært noen het potet, men nå kommer i alle fall etterkommeren. Clover Trail er neste generasjon Atom, og er et kliss nytt SoC (System-on-Chip), som er utviklet spesielt for Windows 8.

Prosessorene vil basere seg på Intels 32 nm-produksjon, og skal by på bra batteritid samt en rekke funksjoner innebygget for sikkerhet og en forbedret mediehåndtering.

annonse