Til hovedinnhold

Intel avslører hvor god Haswell skal bli i spill

Hevder grafikkdelen skal bli opp mot tre ganger raskere.

Intel

Intel har i dag sluppet en av de første puljene med offisiell informasjon rundt den kommende Haswell-arkitekturen, Intels neste serie av prosessorer. Tilbake i september 2012 avslørte Intel de generelle trekkene rundt prosessoren – men få konkrete detaljer.

Nå har vi fått mer håndfast informasjon, med fokus på grafikkløsningen som sitter integrert i toppmodellene i Core i7-serien.

Forholdet Intel hevder grafikkbiten i Haswell vil ha, sammenlignet med Ivy Bridge.Foto: Intel
Forholdet Intel hevder grafikkbiten i Haswell vil ha, sammenlignet med Ivy Bridge.Foto: Intel
Forholdet Intel hevder grafikkbiten i Haswell vil ha, sammenlignet med Ivy Bridge.Foto: Intel

Dobbel ytelse

I materiellet Intel nå har sluppet trekker de frem flere av de kommende Haswell-prosessorene. De hevder at flere av dem, som bildene til høyre viser, skal levere opp mot dobbelt så god grafikkytelse.

Blant de seks prosessorene som nevnes finner vi blant annet det som trolig blir arvtakeren til Core i7 3770K, dagens toppmodell i forbrukermarkedet, nemlig Core i7 4770K. En annen variant er også å finne under navnet Core i7 4770R. Sistnevnte hevder Intel skal være opp mot tre ganger så god til å kverne grafikk, sammenlignet med løsningen som sitter i dagens modell. 4770K skal på sin side være 75 prosent bedre.

Dette er riktig nok Intels egne tall, så de bør tas med en stor klype salt. Selskapet legger i tillegg til at testene kan ha vært gjort på en måte som er optimalt for nettopp Intel sine produkter. Sannheten vil uansett komme frem når medier verden over, og oss, får testet det endelige produktet ved lansering.

Flere modellnavn bekreftet

Blant ytelsesgrafene kommer også modellnavnet på seks av Haswell-prosessorene frem. Nøyaktig hvor Intel plasserer disse modellene i markedet, og til hvilke prispunkter de vil rette seg mot er ikke kjent – men vi har ikke fått signaler om at det skal endre seg fra dagens modell.

De seks prosessorene som nå har fått navn er i7-4558U, i7-4650U, i7-4900MQ, i7-4950HQ, i7-4770K og i7-4770R.

Grafikkløsningen som sitter integrert i prosessoren har i både Sandy Bridge- og Ivy Bridge-generasjonen gått under navnet «Intel HD Graphics». Det er nå endret for toppmodellene. Intel kaller de råeste brikkene for «Iris».

Iris kommer i to varianter. Den ene heter Intel Iris Graphics 5100, og er ment for Ultrabooker og lignende bærbare maskiner. Det finnes imidlertid en råere variant, Iris Pro Graphics 5200, som er ment får råere spillbærbare og All-in-one-maskiner.

Utover dette vil navnet HD Graphics beholdes for de mer lavtytende modellene, med merkevarenummer 4200, 4400 og 4600.

Støtter flere skjermer

Utover ren ytelse kommer grafikkbiten i Haswell-prosessorene også med et par spennende funksjoner. De vil ha støtte for å sende bildet til tre skjermer samtidig, uansett om prosessoren sitter i en stasjonær maskin eller en lett Ultrabook.

I tillegg bekrefter Intel at grafikkdelen av prosessoren skal takle 4K-oppløsning, med dobbel båndbredde over DisplayPort 1.2-kontakten.

Av andre funksjoner vil det være støtte for siste DirectX-standard, 11.1, OpenGL 4.0, OpenCL 1.2 og det selskapet hevder er raskere dekoding og enkoding av bilder og video.

Intel vil lansere Haswell-prosessorene under Computex-messen i Taiwan, 4. juni.

Les mer om den kommende Haswell-prosessoren i denne saken »

På CeBIT-messen i Hannover fikk vi ta en titt på en maskin med Haswell:
I denne sitter Intels neste generasjons prosessor »

annonse