Nyhet

Disse strømforsyningene vil garantert fungere med Haswell

Noen kan nemlig skape problemer.

Dette er problemet

Lørdag lanserte Intel de første Haswell-prosessorene. Den helt nye generasjonen har ny arkitektur på innsiden, bedre prosessorytelse og en langt bedre grafikkløsning. Den største fordelen med de nye prosessorene er imidlertid det lave effektforbruket.

Som vi tidligere har omtalt byr den gode effektiviteten på et lite problem få hadde sett for seg. Det er nemlig ikke gitt at strømforsyningen du har i maskinen din faktisk klarer å levere så lite strøm, uten at den slår av hele maskinen din.

Det var nettstedet VR-Zone som først tok opp problematikken for en måned siden. Siden den gang har produsentene av strømforsyninger sent ut pressemeldinger på rekke og rad for å gjøre det klart hvilke av sine strømforsyninger som faktisk vil støtte Haswell-prosessorene fullt ut.

Les mer om de nye Haswell-prosessorene her »

Dette er problemet

Intel har selv ikke gått ut med noen informasjon om problematikken, og flere av strømforsyningsprodusentene vi har sjekket, sier at de ikke har fått noen informasjon fra Intel om hva som skal til for at en strømforsyning skal støtte Haswell. De har imidlertid gjort sine egne tester, og har på egenhånd analysert problemet.

Problemet ser ut til å oppstå når prosessoren går inn i en ny form for hvilemodus, en modus som kalles C7. Da trekker den langt mindre strøm enn før, helt ned til 0,05 Ampere på den ene 12 V-kanalen. ATX-standarden, som setter rammene for hvordan en strømforsyning skal lages, legger bare opp til at de skal håndtere 0,5 Ampere.

Det er i seg selv er ikke et problem for strømforsyninger flest, de takler lav belastning på 12 Volt-linjen. Problemet oppstår når det er lite belastning på denne linjen, men fortsatt mye belastning på de to andre primærlinjene, 5 Volt- og 3,3 Volt-linjene.

Hvis belastningen på disse to er over et gitt nivå, kan det føre til at spenningen på 12 Volt-linjen øker mens prosessoren er i hvilemodus, skriver Corsair. Når prosessoren da går ut av hvilemodus og skal belaste 12 Volt-linjen, vil beskyttelsessystemene i strømforsyningen se at spenningen er for høy, noe som fører til at den slår seg av. Dette er en helt normal mekanisme som er på plass for at ikke komponentene dine skal ødelegges av for høy spenning. For å starte maskinen igjen må du krabbe bak og slå strømforsyningen av og på.

DC-DC unngår problemet

Det flere av produsentene har innsett, er at strømforsyninger som bruker DC-DC-konvertering for å skape 5 Volt- og 3,3 Volt-linjene, unngår hele problemet.

Grunnen er ganske enkelt at DC-DC-konverteringen i slike tilfeller bruker 12 Volt-linjen for å lage de to andre linjene, og derfor vil det alltid være en belastning på 12 Volt-linjen.

Det er ikke slik at det kun er strømforsyninger med DC-DC-konvertering som vil støtte Haswell. En strømforsyning uten dette kan også fungere, men da er den avhengig av å ha en annen plattform som sørger for at spenningen på 12 Volt-linjen ikke blir for høy.

Samtidig er det klart at de fleste strømforsyninger med relativt god kvalitet, som er produsert de siste to årene, trolig vil fungere, men det er ingen garantier.

Vil trolig hindres av hovedkortet

For de med eldre strømforsyninger, gjerne av litt lavere kvalitet, kan det imidlertid bli problematisk at maskinen slår seg av hver gang den skal ut av en hvilemodus prosessoren automatisk går inn i. For å unngå dette vil Haswell sin hvilemodus trolig deaktiveres helt av alle hovedkort.

Cooler Master skriver at så langt de vet, vil alle hovedkortprodusenter deaktivere C7-modusen som standard. Dette vil føre til at Haswell trekker rundt 5 watt i hvilemodus, mot godt under én watt i hvilemodus.

Men om du vil ha en maskin som bruker mindre strøm i dvale, er du avhengig av en strømforsyning som støtter Haswells hvilemodus.

Vi har derfor tatt en runde med de fleste strømforsyningsprodusentene på det norske markedet, for å sjekke hvilke modeller de garanterer vil fungere med Haswell. Vi vil oppdatere denne oversikten fremover, etter hvert som hver produsent kommer ut med offisiell informasjon. Tips oss gjerne i kommentartråden under om du mener noen mangler.

Gå til denne siden for å se modellene fra Corsair »

Gå til denne siden for å se modellene fra Antec »

Gå til denne siden for å se modellene fra Cooler Master »

Gå til denne siden for å se modellene fra Enermax »

Gå til denne siden for å se modellene fra OCZ »

Gå til denne siden for å se modellene fra PC Power & Cooling »

Gå til denne siden for å se modellene fra Be Quiet! »

Gå til denne siden for å se modellene fra Fractal Design »

Gå til denne siden for å se modellene fra Thermaltake »

Gå til denne siden for å se modellene fra Silverstone »

Gå til denne siden for å se modellene fra FSP »

(Kilder: De respektive produsentene)