Til hovedinnhold

Zuckerberg: – Vi begikk feil

Facebook-sjefen har kommet på banen med tiltak som skal forhindre flere skandaler.

catwalker/Shutterstock.com

Den store lekkasje-skandalen hvor data fra mange millioner Facebook-brukere ble hentet ut og brukt i politisk sammeheng har fått mye oppmerksomhet, men sjefen sjøl har gått stille i dørene hittil. I går kveld ga Mark Zuckerberg omsider lyd fra seg – selvsagt i et innlegg på nettopp Facebook.

I innlegget tar Zuckerberg selvkritikk og sier at selskapet burde håndtert saken på en bedre måte, men en direkte unnskyldning uteblir likevel.

– Den gode nyheten er at de viktigste handlingene for å forhindre at dette skjer igjen i dag allerede er gjort for flere år siden. Men vi har også begått feil, det er mer å gjøre, og vi må trå til og gjøre det, skriver Zuckerberg i innlegget.

Ifølge Facebook-sjefen dreier saken seg hovedsakelig om et tillitsbrudd mellom Facebook, Cambridge Analytica og Aleksandr Kogan, mannen bak appen som skal ha blitt brukt til å hente inn brukerdataene fra vennene til de rundt 300 000 menneskene som lastet ned appen.

Kunngjorde tiltak

maxpro/Shutterstock.com

For å hindre at noe lignende skjer igjen i fremtiden lover Zuckerberg at de nå skal undersøke alle appene som hadde tilgang til store mengder informasjon før Facebook i 2014 endret praksisen sin ved å kraftig begrense brukerdataene som apper har tilgang til. Apper med mistenkelig aktivitet og apper de mener har misbrukt informasjon vil bli bannlyst, lover Zuckerberg.

Appene det handler om er de som er laget via Facebook Platform, et initiativ som Facebook lanserte allerede i 2007 og som gir utviklere verktøy til å lage apper og tjenester som er integrert med Facebook-brukerdata.

Et annet tiltak er at heretter skal innføres enda strengere restriksjoner på hvilke data disse tredjepartsappene får tilgang til, som blant annet vil innebære at utviklere vil miste tilgang til dataene dersom brukeren ikke har benyttet appen på tre måneder. I tillegg vil det komme krav om at utviklere må signere en kontrakt før de kan få tilgang til brukeres private data.

Det tredje tiltaket er at Facebook heretter vil forsikre seg om at brukere faktisk forstår akkurat hvilke apper man har tillatt adgang til Facebook-data. Dette vil komme som et nytt verktøy i nyhetsstrømmen som vil gi en enkel måte å trekke tilbake tillatelsene på.

Enda flere endringer skal være på vei, lover Zuckerberg.

Har du likevel lyst til å kvitte deg med Facebook etter skandalen? Dette er de mest utbredte alternativene »

annonse