Nyhet

Elon Musk har fjernet Tesla og SpaceX fra Facebook – og flere selskaper trekker annonsering

– Hva er Facebook, sa Musk i en melding.

Etter den store Facebook-skandalen har tjenesten måttet tåle hard kritikk fra både myndigheter og brukere, men også andre kommersielle aktører har begynt å rette skytset mot Facebook. En av disse er Elon Musk, som nå har gått til et ganske drastisk skritt.

Som blant andre TechCrunch rapporterer har Musk fjernet de offisielle kontoene til sine to selskaper SpaceX og Tesla. Det hele er en respons på den pågående #DeleteFacebook-trenden, som allerede har nådd langt og bredt.

– Hva er Facebook?

I et Twitter-svar på en oppfordring om å delta i #DeleteFacebook kom Musk med den noe syrlige kommentaren «Hva er Facebook?», før han altså tydeligvis tok imot oppfordringen. I en annen Twitter-melding sier Musk at Facebook-eide Instagram også er «på grensen».

Facebook-sjefen Mark Zuckerberg er i hardt vær for tiden, og får ikke mye støtte fra andre teknologiselskaper.

Ifølge nettstedet VentureBeat hadde de offisielle Facebook-sidene til Tesla og SpaceX til sammen 5 millioner følgere, så det er altså ikke få brukere som vil merke fraværet.

Musk er imidlertid ikke den eneste som har langet ut mot Facebook den siste tiden. På sin offisielle blogg har smarthøyttalerprodusenten Sonos kunngjort at de fjerner all annonsering på Facebook neste uke, med referanse til lekkasje-skandalen. Sonos' boikott vil også omfatte Instagram, Google og Twitter, og varer bare én uke.

Høyttalerprodusenten skriver i blogginnlegget at boikotten skjer i solidaritet med alle de som jobber med å bygge et sunnere og mer forbrukervennlig teknologisk økosystem.

Mozilla trekker også annonser

Mozilla, selskapet bak nettleseren Firefox, opplyser på sin offisielle blogg at de også tar en pause fra annonsering på Facebook – og kommer samtidig med en aldri så liten kraftsalve mot selskapet.

– Facebook vet veldig mye om deres to milliarder brukere – kanskje mer intim informasjon enn noe annet selskap. De vet om alt vi klikker på og liker på deres side, og om våre nærmeste venner og forhold. På grunn av sitt omfang har Facebook blitt en av de mest praktiske plattformene for å nå et publikum for alle selskaper og utviklere, skriver Mozilla.

Skandalen har også fått konsekvenser her hjemme. Som blant andre Dagens Næringliv rapporterte har den nordiske storbanken Nordea bestemt at deres avdeling for bærekraftige investeringer ikke lenger får kjøpe Facebook-aksjer.

Flere selskaper vil trolig følge etter, så det gjenstår å se hvor det hele ender.

Facebook-sjefen Mark Zuckerberg har kommet med tiltak som han mener vil forhindre lignende skandaler i fremtiden »

Les også
Zuckerberg: – Vi begikk feil
Les også
Facebook-døren var «sikret med gaffa»
Les også
Facebook-krisen forklart
Les også
Musk skal bygge Internett i verdensrommet for å betale for Mars-reiser
annonse