Tek.no

Nyhet

Dumpe Facebook? Her er de mest utbredte alternativene

Finn Jarle Kvalheim
21 Mar 2018 14:35

Facebook er i hardt vær, etter at brukerdata har lekket og muligens blitt utnyttet i både den amerikanske valgkampen og i Brexit-kampen for en stund tilbake. Emneknaggen #deletefacebook går som en farsott på Twitter. Men hva innebærer det?

Hvis du har vært trofast bruker av den blå plattformen i mesteparten av de 13 årene tjenesten har eksistert kan det fort fortone seg som både vanskelig og kanskje litt skummelt å kutte den ut.

Les mer om Facebook-problemene her »

Tjenesten er jo tross alt laget nettopp for å gi oss noe å trykke på. Hele tiden. Og mange av oss har gjort som instruert. Men hvis du virkelig vil si opp hele tjenesten og bruke tiden på noe annet enn Facebook, er det et par ting du bør gjøre først.

Gjør dette før du sletter Facebook-kontoen

Før du eventuelt sletter Facebook-kontoen din bør du hente ut dataene dine. Det gjør du ved å trykke deg inn i innstillinger og velge det nederste valget på hovedsiden. Det vil ta noe tid før du varsles om at nedlastingen er klar.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det første punktet på tiltakslisten bør være at du laster ned alle dataene Facebook har samlet opp om deg. Kanskje har du lastet opp et slags fotavtrykk av livet ditt underveis eller kanskje er det enkeltbilder der du ikke har andre steder.

Det kan også være greit å ha dataene kun for å danne seg et inntrykk av hva Facebook vet og ikke vet om deg, hvis nye lekkasjer skulle oppstå eller bli kjent.

Du henter ut Facebook-dataene dine nederst på siden med de grunnleggende innstillingene dine. Det er ikke gjort i en fei, så du må vente litt på at nedlastingen gjøres klar.

Og for ordens skyld - du deaktiverer Facebook ved å trykke på Administrer konto og bla deg helt nederst i oversikten som brettes ut.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Da vi prøvekjørte funksjonen tok det et par timer å få lenken å laste ned fra, og den totale mengden data var på omtrent én gigabyte.

Etter at du har lastet ned innholdet ditt er det fornuftig å ha backup av det, altså at du lagrer det flere fysisk ulike steder. Å ha det på et minnekort, minnepinne eller backupharddisk, eventuelt på en passordsikret og kryptert telefon, for den saks skyld, kan være gode alternativ.

Det neste spørsmålet man nærmest tvinges til å ta stilling til er; liker jeg sosiale nettverk som Facebook fortsatt?

Hvis svaret er ja kan det hende du vil se etter noen alternative tjenester. Noen av disse er særdeles kjente, så som Snapchat og Instagram. Snapchat er imidlertid ikke en som fyller Facebooks sko helt, og Instagram er uansett eid av Facebook - så om personvernhensyn er grunnen til at du forlater, gir det kanskje ikke så mye mening å gå til noen av de andre Facebook-tjenestene.

Kjente Facebook-eide tjenester:

  • WhatsApp
  • Oculus
  • Instagram

Selskapet har kjøpt opp en lang rekke tjenester så som Gowalla og Friend.ly opp gjennom årene, men de fleste av disse har allerede rukket å bli lagt ned. Selskapets nyeste oppkjøp innen sosiale medier er «tbh», som skal være en anonym sosial app for studenter.

Alternativene til Facebook

Så hva skal du velge?

Ulempen med alle andre konkurrenter, foruten Snapchat, er at de ikke har «tyngdekraften» som nær 100 prosent befolkningsdekning gir. De siste årene har det vært slik at du garantert fant vennene dine på Facebook og etter hvert Snapchat. Mange er også på Twitter.

Slik er det ikke med de andre tjenestene.

Google+

Google+ lever fortsatt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I min jakt på åpenbare erstattere til å ta imot klikkene mine ble jeg faktisk overrasket over å finne ut at Google+ fortsatt lever. Beste velgående er muligens ikke en passende beskrivelse for tjenesten, men den er så dypt integrert i Googles øvrige tjenester, at det ikke virker som noen stor last for søkegiganten å drive den, selv om relativt få bruker den aktivt.

Det største problemet med Google+ er vel nettopp de få aktive brukerne og at man ikke vet hva Google velger å gjøre med den videre. Nesten alle har likevel en brukerkonto her.

Men ved å samle enda flere data hos giganter som Google og Facebook blir risikoen enda høyere om noe lekker. Samtidig er det få aktører som har større ressurser de kan bruke på å verne dataene dine enn nettopp denne typen aktører. Her er det fordeler og ulemper, og vanskelig å gi en klar anbefaling for alle.

Vero

Vero er svært lekkert, men foreløpig er det ikke veldig mange brukere der. Kanskje blir nettverket annerledes når det sperrer for flere gratiskontoer og går over til abonnement.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Der Google+ prøver å være en Facebook for alle som ikke liker Facebook, finnes det en rekke andre tjenester som skiller seg mer fra «originalen». Én av disse er Vero - et sosialt nettverk som lever sitt liv i mobilappen som hører til.

Som vanlig går teknotrendene fort. Ello var «den neste store» sosiale tjenesten for tre-fire år siden. I dag organiserer de kunstnere.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Tjenesten er tenkt å bli en betalt abonnementstjeneste, men på forsiden sin sier de at alle som registrerer seg nå får den gratis livet ut. Markedsføring basert på begrenset tilgang har vi sett før, og Googles Gmail fikk raskt enorm popularitet fordi alle hadde «eksklusive» invitasjoner.

Men Vero skal ha for at de har et svært lekkert mobilgrensesnitt, og at det er veldig enkelt å styre hvem som ser det man deler. At nettverket blir abonnementsbasert etter hvert kan bety at brukere holder seg litt mer i skinnet enn på dagens gratisløsninger. Mindre reklame kan også bli en konsekvens.

Ello eller NextDoor?

Ello ble for noen år siden spådd suksess som et reklamefritt sosialt nettverk med minimal design og kjapp og god brukeropplevelse. Nettstedet har siden vokst, og blitt betydelig mer målrettet; nå skal det være et sosialt nettverk av og for kunstnere. Så om du ser etter noen å male samtidsmusikk med er Ello muligens et godt alternativ. Også for interesserte kan det kanskje være nyttig, men som en mulig Facebook-erstatter har det falmet.

NextDoor er et sosialt nettverk som handler om fysisk nærhet, og dermed nabolaget ditt. Kanskje har du og naboene dine mer relevant å snakke sammen om enn du og hele resten av verden? I så fall kan det være verdt å holde et øye med denne tjenesten. Den er foreløpig ikke lansert i Norge, men er åpenbart på vei hit med norsk presentasjon og interesseliste du kan melde deg på for å bli kontaktet når slusene åpner.

Spond lar deg organisere gruppeaktiviteter uten at du behøver å opprette Facebook-event for å sikre at alle kommer.

En annen slik tjeneste som appellerer til deg som har et mer spesifikt behov er norske Spond. Her er spesialiteten å organisere aktiviteter blant deg og dine venner eller holde orden på fotballaget. Du kan sende meldinger mellom alle som er koblet opp, og dere kan dele bilder fra turneringen eller samlingen i appen.

Les mer om Spond her »

Minds og Idka satser på personvern

Minds skal sette sikkerhet i høysetet, og er en slags kombinasjon av Facebook, Twitter og Patreon. Inntektene kommer fra oppgraderte kontoer og brukere som betaler for å følge artister og kunstnere.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Tjenesten Minds er en slags kombinasjon av en Facebook-aktig nyhetsfeed og en Patreon-liknende løsning, der du som vil følge noen kan betale for å få ekstra godbiter i form av informasjon eller musikk eller hva det måtte være. Tjenesten har vært i drift en stund, men er stadig i full utvikling med integrasjon av kryptovalutaer som den siste, og muligens litt sene nyheten. Ellers får du meldingstjenester og en oversikt over emneknagger som gjør det bra for tiden - et lite element av Twitter også, med andre ord.

Vi skrev om Minds da den dukket opp i 2015 »

Idka er en svensk sosial tjeneste som tar igjen sitt litt spartanske design med grundig kryptering og lovnader om å ikke selge dataene dine. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Idka er en svensk tjeneste der personvern presenteres som noe av det viktigste. De skriver på sine egne sider at de ikke kommersialiserer data, og derfor heller ikke trenger at du gir avkall på rettighetene til det du laster opp eller skriver der. De presiserer også tydelig at sletting betyr sletting. Det du fjerner er ikke bare usynlig, men også vekke fra Idkas egne servere.

Her er det ikke mulig å se andres profiler fra nettsøk, men du kan søke etter venner i selve tjenesten. Det kan fort virke mistenkelig at tjenesten både er gratis og reklamefri. Men det synes som om målet er å tjene penger på lagringsplassen grupper som jobber sammen i plattformen trenger. Den må du nemlig betale for å øke.

Mer uvanlig tjenester, eller kanskje en du har fra før?

Det finnes også en rekke mer nerdete sosiale nettverk, der måten de drives på er langt mer oppe i dagen enn vi er vant til fra de avrundede og grafisk lekre tjenestene vi ellers har rundt oss. Steemit er for eksempel et sosialt nettverk som er blokkjedebasert. Teknologien tjenesten hviler på er altså omtrent den samme som driver Bitcoin. Diaspora er et desentralisert sosialt nettverk der du kan ha din egen server i nettet for dine data - Diaspora kaller det en «pod».

Man skal heller ikke undervurdere mer målrettede travere som Reddit for deling av nettinnhold, Imgur og Deviantart for deling av bilder eller Untappd og liknende for deling av øl- og matopplevelser.

Har vi glemt noen gode alternativ? Syng ut om din favorittjeneste i kommentarfeltet, så oppdaterer vi saken.

Les også
Facebook betaler tenåringer for tilgang til bilder og meldinger
Les også
Facebook har samlet inn informasjon om mobilsamtaler og SMS-er i årevis
Les også
Instagram fjerner sine største irritasjonsmomenter
Les også
Zuckerberg: – Vi begikk feil
Les også
Fire ting du kan endre i Facebooks innstillinger for å ikke bli sporet
annonse

Les også