Nyhet

#DeleteFacebook-trend tar av etter at data om 50 millioner brukere ble lekket

Over helgen ble det avslørt at analysefirmaet Cambridge Analytica hadde brukt Facebook til å sanke inn informasjon om 50 millioner uvitende Facebook-brukere. Dataen skal ha blitt brukt til å målrette reklame under både Trumps valgkamp og i forkant av Brexit-kampanjen.

Dette har fått mange til å slette Facebook-profilene sine, og emneknaggen #DeleteFacebook har trendet flere ganger på Twitter de siste dagene.

untitled link

Utnyttet smutthull for å sanke inn brukerdata

For å forstå nøyaktig hvordan Cambridge Analytica fikk klørne sine i brukerdataen til 50 millioner Facebook-brukere må vi tilbake til 2014. Hele historien kan du lese hos The Guardian, som først skrev om avsløringen.

En professor ved Cambridge University, Aleksandr Kogan, jobbet med en Facebook-applikasjon kalt thisisyourdigitallife. Appen var et samarbeidsprosjekt mellom hans eget selskap, Global Science Research, og Cambridge Analytica, og ikke noe universitetet selv sto bak. Sammen betalte de to selskapene flere hundre tusen brukere for å ta personlighetstester i appen og akseptere at brukerdataen deres kunne brukes til akademisk bruk.

Det som ikke var like tydelig var at den samme appen også sanket inn informasjon om brukernes venner. Dermed var det ikke lenger snakk om brukerdataen til noen hundretusener brukere, men til flere titalls millioner brukere.

Facebooks retningslinjer skal ikke ha tillatt denne typen datainnsamling. Informasjon om vennenes brukerdata skulle kun være mulig å sanke inn hvis det ble brukt til forbedring av grensesnittet til Facebook, noe Global Science Research og Cambridge Analytica ikke hadde som mål. Men selv da Facebook oppdaget den enorme skalaen på brukerdatainnsanking som ble gjort av de to selskapene, skjedde det ikke stort, skriver The Guardian.

Ifølge den tidligere Cambridge Analytica-ansatte Christopher Wylie, som nå har stått frem for å fortelle om hvordan selskapet jobbet, ble de bedt av Facebook om å slette dataen i 2015. Facebook fulgte imidlertid aldri opp forespørselen, Cambridge Analytica gjorde aldri som de ble bedt om, og dataen ble dermed brukt i de påfølgende årene.

Facebook har i senere tid endret retningslinjene sine for å forhindre slik datasamling, og har også fjernet Cambridge Analyticas tilgang til både Facebook og Instagram.

Facebook har også sagt at Christopher Kogan, mannen som sto bak appen thisisyourdigitallife som sanket inn all brukerdata, løy til dem. Han skal aldri ha oppgitt at han solgte informasjonen videre til Cambridge Analytica, som var et tydelig brudd på Facebooks retningslinjer.

Falt på børsen

Etter avsløringen falt Facebook med 7 prosent på mandag – det største fallet selskapet har hatt på én dag på over fem år, skriver The Verge.

Mandag falt Facebook-aksjene med 7 prosent, og den har ikke gått opp igjen siden.

Slik sletter du Facebook-kontoen din

Skulle du også ville slette Facebook-kontoen din har du to alternativer.

Slik ser det ut når du prøver å slette kontoen.

Du kan enten deaktivere kontoen din, som i praksis bare gjør at du ikke er søkbar for resten av vennene dine, men kontoen din lever fortsatt.

Du kan også slette kontoen helt, ved å gå til Facebook.com/delete_account . Her blir du umiddelbart bedt om å skrive inn passordet ditt og tegnene du ser på skjermen, før du får høre at du må vente opptil 90 dager før slettingen er gjennomført. Kontoen er fram til da deaktivert, men du kan aktivere den når som helst ved å bare gå inn på Facebook igjen, og si at du vil ha kontoen tilbake.

Før du sletter kontoen helt kan det sikkert være lurt å laste ned alle bildene fra Facebook.

Les også
Facebook-skandalen allerede glemt –  Nye brukere flokker til tjenesten
Les også
Facebook har samlet inn informasjon om mobilsamtaler og SMS-er i årevis
Les også
Zuckerberg: – Vi begikk feil
Les også
Fire ting du kan endre i Facebooks innstillinger for å ikke bli sporet
Les også
EU og USA krever svar fra Facebook etter avsløring om massiv lekkasje
annonse