Til hovedinnhold

Facebook har samlet inn informasjon om mobilsamtaler og SMS-er i årevis

– Kun etter tillatelse, hevder Facebook.

maxpro/Shutterstock.com

Kongen av sosiale medier er allerede i hardt vær på grunn av den pågående lekkasje-skandalen, og nå melder nettsteder som Ars Technica og Mashable at brukere til sin overraskelse har oppdaget at Facebook i lenger tid har lagret informasjon om mobilsamtaler.

Én bruker la ut en Twitter-melding som viser at Facebook har registrert to år med metadata om telefonsamtaler fra hans Android-telefon. Dette inkluderte navn, telefonnumre, tidspunkt og lengden på telefonsamtalene.

En rekke andre personer melder om lignende funn, og det rapporteres også om lagring av metadata knyttet til SMS- og MMS-meldinger. Informasjonen skal ha blitt hentet inn via Messenger-appen.

Facebook: – Kun etter tillatelse

Som et svar på påstandene om lagring av ringe- og SMS-historikk uten samtykke har Facebook lagt ut et innlegg på sine hjemmesider.

Her bedyres det at de kun har lagret dette etter at brukeren har gitt tillatelse om det. Det er også forklart hvordan dette kan slås av, og vi får vite at all slik historikk blir slettet når brukeren ønsker å ikke lenger benytte seg av denne funksjonaliteten.

Det understrekes også at innholdet i hverken meldinger eller anrop lagres.

Dersom du er interessert i å finne ut om Facebook lagrer slik informasjon fra deg, kan du ta en kikk på SMS-innstillingene i Messenger-appen. Dersom dette er slått av, skal heller ikke Facebook sitte på slike data.

Android-brukere kan ha gitt tilgang uten å vite om det

Det som imidlertid gjør saken litt mer problematisk er at mange brukere kan ha gitt tilgang til den mer detaljerte informasjonen uten å vite det. Dersom man ga Facebook tillatelse til å lese kontaktinformasjon på eldre Android-versjoner, nærmere bestemt versjoner eldre enn 4.1 Jelly Bean, ga den tillatelsen nemlig også automatisk tilgang til samtale- og SMS-logger.

Dette ble rettet på i senere Android-versjoner, men disse endringene kunne likevel omgås av utviklere ved å benytte en eldre Android-API (programmeringsgrensesnitt). På den måten har det vært mulig å fortsette å samle inn metadata om telefonsamtaler og SMS-meldinger til tross for at brukere har trodd at denne tillatelsen ikke var gitt.

Dette er altså kun tilfelle for Android-plattformen, ikke iOS-plattformen.

– Forstår hvis folk reagerer

Torgeir Waterhouse. Bilde: IKT-Norge

Direktør for internett og nye medier i IKT-Norge, Torgeir Waterhouse, mener oppdagelsen kan beskrives som kontroversiell, men ikke nødvendigvis særlig oppsiktsvekkende.

– Jeg forstår godt hvis folk reagerer på dette, og mange vil nok diskutere det. Det er heller ikke så overraskende at så få har fått med seg dette. Men bruken av denne dataen er én av mange måter å sammenstille informasjon mellom mennesker, og det er nok det det brukes til i denne konteksten, sier han.

– Vi godkjenner alle en god del ting vi ikke vet om på denne måten. Samtidig varierer det veldig hvor mye en tjeneste som Facebook synliggjør sånne detaljer.

VGTV: Så enkelt sikrer du Facebook-kontoen din:

Du kan sjekke selv

Skulle du for sikkerhets skyld ønske å selv se all informasjonen Facebook har på deg, kan du laste ned alle dine data til gjennomsyn.

Du kan laste ned og se gjennom dine egne Facebook-data.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dette gjør du ved å gå inn i innstillingsmenyen i Facebook øverst til høyre, og deretter trykker «Last ned en kopi av dine Facebook-data» nederst på skjermen.

VGs journalist gjorde en test på dette med en eldre modell av Android-telefon, som har vært koblet opp mot Messenger siden september i fjor.

Informasjonen fra Facebook viser ganske riktig både anrop- og SMS-logger hentet ut fra telefonen, tilbake til september. Loggene viser også anrop frem til nåtid, altså mars 2018.

Dataene inkluderer nøyaktig tidspunkt for samtalene, og kontaktens telefonnummer.

Har du lyst til å kvitte deg med Facebook? Her er de mest utbredte alternativene »

annonse