Til hovedinnhold

EU og USA krever svar fra Facebook etter avsløring om massiv lekkasje

Mark Zuckerberg kalles inn på teppet.

Nylig kom det frem at analyseselskapet Cambridge Analytica hadde brukt Facebook til å sanke inn informasjon om 50 millioner uvitende Facebook-brukere, som blant annet ble brukt til å brukt til målrettet reklame under Donald Trumps valgkamp. Ikke helt uventet har myndighetene nå begynt å reagere etter avsløringen.

Blant andre Bloomberg og Reuters rapporterer at en komité i det britiske parlamentet nå krever svar fra Facebook-sjefen Mark Zuckberg. Komiteen har sendt et brev til Zuckerberg hvor de ber ham om å møte opp for å gi svar på hvordan den «katastrofale» personvernfeilen kunne oppstå.

EU også på banen

Komiteen anklager Facebook for å ha undervurdert risikoen for at selskaper kan få tak i personinformasjon uten samtykke fra brukere, og mener Facebook har kommet med villedende informasjon overfor komiteen.

Mark Zuckerberg er kalt inn på teppet av både europeiske og amerikanske myndigheter.

Som det opplyses i en Twitter-melding har også presidenten i EU-parlamentet, Antonio Tajani,sendt en lignende invitasjon til Mark Zuckerberg. I meldingen heter det at Facebook må gjøre det klart overfor 500 millioner europeere at personlige data ikke blir benyttet til å manipulere demokratiet.

Tajani skriver i en annen Twitter-melding at manipulering av personlige data, dersom det viser seg å stemme, er uakseptabelt og en trussel mot demokratiet.

Amerikanerne starter etterforskning

Samtidig rapporterer blant andre The New York Times at amerikanske myndigheter gjennom Federal Trade Commission (FTC) har startet etterforskning av hvorvidt Facebook har brutt en avtale med byrået rundt personvern og håndtering av personlige data.

Aksjeverdien til Facebook skal ha falt med rundt 5 prosent på tirsdag som følge av nyhetene, etter at verdien allerede falt med 7 prosent på mandag – det største fallet selskapet har hatt på én dag på over fem år.

Ikke minst har brukere også reagert på nyhetene på sin egen måte. I kjølvannet av avsløringene har mange begynt å slette Facebook-profilene sine, og emneknaggen #DeleteFacebook har trendet flere ganger på Twitter de siste dagene.

Her får du en forklaring på akkurat hva som gjorde lekkasjen mulig »

annonse