Facebook-krisen forklart
Facebook er i hardt vær for tiden, og det hele skyldes det som har fått navnet «Cambridge Analytica-skandalen». Men hva er det egentlig, og hva vil dette bety for Facebook?
Her får du forhåpentligvis svar på det meste du skulle lure på.
Hvorfor sletter så mange brukere Facebook-kontoen sin?
#DeleteFacebook har blitt en bølge av brukere som nå sletter Facebook-kontoene sine fordi de ikke føler at Facebook har klart å beskytte brukervernet deres. Personlig brukerinformasjon til omtrent 50 millioner brukere skal ha vært på avveie, og denne gangen er det ikke snakk om et datainnbrudd eller et hackerangrep.
Informasjonen ble teknisk sett hentet inn på lovlig hvis innenfor Facebooks retningslinjer, og som vi kommer tilbake til fikk det ikke noen umiddelbare konsekvenser for de som hentet inn dataen.
Hvordan ble dette avslørt?
Historien om brukerdataen som forsvant ut av Facebooks hender ble først en nyhetssak da den canadiske dataanalytikeren Christopher Wylie fortalte sin historie til The Guardian. Han jobbet tidligere i analyseselskapet Cambridge Analytica, som han ikke har så mye hyggelig å si om i dag:
– Jeg bygget Steve Bannons «mindfuck»-verktøy for psykologisk krigføring. [...] Vi utnyttet Facebook til å sanke inn profilene til millioner av mennesker, og bygget modeller for å utnytte det vi visste om dem, og ved å sikte oss inn på deres indre demoner. Det var grunnlaget hele selskapet var bygget på.
Steve Bannon, mannen bak det kontroversielle, høyreorienterte nettstedet Breitbart, var en av nøkkelpersonene i Trumps valgkamp. Avsløringene om Cambridge Analytica, og Facebooks delaktighet i målrettet profilering av millioner av brukere, anses som det tydeligste eksempelet så langt på hvordan sosiale medier har blitt utnyttet for politisk gevinst.
Hva er Cambridge Analytica?
Cambridge Analytica er selskapet som gjorde selve innsamlingen av brukerdataen, sammen med et mindre selskap kalt Global Science Research. Ifølge New York Times betalte Cambridge Analytica Aleksandr Kogan, en amerikansk-russisk professor ved Cambridge University, 800 000 dollar for å lage en app kalt thisisyourdigitallife.
Cambridge Analytica er delvis eid av milliardæren Robert Mercer, som er en sterk Trump-supporter.
Hvordan klarte de å få ut så mye brukerinfo?
De har altså betalt den russisk-amerikanske professoren Aleksandr Kogan for å lage en app. Appen ble hetende thisisyourdigitallife, og i den sa brukere seg villige til å dele data om sine interesser og meninger. Cambridge Analytica betalte brukere som la inn informasjon, og totalt skal omtrent 270 0000 brukere ha lastet ned appen.
Via et smutthull i Facebooks brukervilkår sanket imidlertid Cambridge Analytica inn data fra ikke bare brukerne som hadde installert appen, men også deres venner. Dette er noe Facebooks retningslinjer kun tillater hvis dataen brukes for å forbedre Facebooks grensesnitt, noe som det definitivt ikke var snakk om her.
Aleksandr Kogans app hadde etterhvert samlet inn brukerdata fra omtrent 50 millioner Facebook-brukere. Dette ble lempet videre til Cambridge Analytica. Nøyaktig hvor mye data de hadde per bruker varierte, men det skal ha vært nok til å lage 30 millioner «psykografiske» profiler. Denne informasjonen kunne videre utnyttes av Cambridge Analyticas kunder, som kunne peile seg inn på nøyaktig de brukerne de ønsket, og potensielt snu deres meninger i kundens favør.
Burde ikke Facebook ha stoppet dette?
Jo, det er definitivt den generelle konsesusen. Appen thisisyourdigitallife dukket opp i 2014, og Facebook skal ha oppdaget den enorme datainnsankingen i 2015. Facebook sier appen ble slettet der og da. Ifølge Wylie skal Facebook også ha bedt Cambridge Analytica om å slette dataene de hadde sanket inn, men aldri fulgt opp saken for å se at slettingen faktisk ble gjennomført.
Facebook har i senere tid endret retningslinjene sine for å forhindre slik datasamling, og har også fjernet Cambridge Analyticas tilgang til både Facebook og Instagram.
Facebook har også sagt at Christopher Kogan, mannen som sto bak appen thisisyourdigitallife som sanket inn all brukerdata, løy til dem. Han skal aldri ha oppgitt at han solgte informasjonen videre til Cambridge Analytica, som var et tydelig brudd på Facebooks retningslinjer.
Kritikere mener imidlertid at skaden allerede hadde skjedd da appen thisisyourdigitallife ble godkjent, og sanket inn brukerdata fra dag én.
Hva slags konsekvenser har dette fått?
Etter at avsløringene ble kjent har både Facebook og Cambridge Analytica sagt at de skal «rydde opp».
Sent tirsdag kveld kunne The Guardian melde at toppsjefen, Alexander Nix, har blitt suspendert. Årsaken skal ha vært at styret i selskapet ikke følte holdningene hans representerte det selskapet står for.
I et hemmelig opptak gjort av Channel 4 skal han blant annet ha tatt æren for at Donald Trump ble president:
– Vi gjorde all researchen, all dataen, all analysen, alt av målrettet reklame, vi kjørte den digitale kampanjen, TV-kampanjene og vår data var grunnlaget for all stategi, forteller Nix i de skjulte opptakene, skriver The Guardian.
Facebook har lovt en stor intern etterforskning for å forstå hva som har skjedd, og hvordan det kunne skje.
Avsløringene har også fått Facebooks aksjekurs til å stupe. På mandag falt de med 7 prosent – det største fallet selskapet har hatt på én dag på over fem år, skriver The Verge. På tirsdag falt den med ytterligere fem prosent.
Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg har så langt valgt å ikke uttale seg om situasjonen. Denne stillheten fra toppledelsen har fått kritikk fra flere hold, blant annet CNN.
Zuckerberg har også blitt kalt inn til både det britiske parlamentet og EU-parlamentet, som begge ønsker en forklaring på Facebooks rolle i datalekkasjen.
Hvordan kan dette ha påvirket meg?
Foreløpig er det ingenting som tyder på at det skal ha vært et fokus på norske brukere. I hvert fall ikke ennå. Avsløringene har nevnt både det amerikanske presidentvalget og Storbritannias avgjørelse om å trekke seg ut av EU, Brexit, som de to største konsekvensene av Cambridge Analytica-skandalen.
Misbruk av brukerdata, personvern og sosiale medier er imidlertid noe som rammer langt flere enn bare amerikanere og briter.
Burde jeg slette kontoen nå?
Vel, det er opp til deg. Mange amerikanere har begynt å slette sine Facebook-kontoer i protest mot avsløringen, og sier de føler seg sviktet av den store sosiale medier-giganten.
Hvis du vil slette Facebook-kontoen din, eller i det minste deaktivere den, kan du følge vår guide.