Nyhet

Zuckerberg: – Det var en stor feil. Det var min feil

5 høydepunkt fra gårsdagens senat-grilling.

Som et resultat av den store Cambridge Analytica-skandalen ble Facebook-sjefen Mark Zuckerberg innkalt til åpen høring hos den amerikanske kongressen, som fant sted tirsdag kveld norsk tid. Under høringen ble Zuckerberg grillet av senatorer, og det var mer enn bare Cambridge Analytica-saken som ble dekket.

Facebook-sjefen startet med å beklage uforbeholdent, og indikerte at selskapets raske vekst har gjort at tjenesten ikke har klart å få alt på stell når det gjelder behandling og overvåking av data om brukere.

– Vi har ikke hatt et bredt nok perspektiv når det gjelder ansvaret vårt, og det var en stor feil. Det var min feil, og jeg beklager. Jeg startet Facebook, jeg driver det, og jeg er ansvarlig for hva som skjer her, sa Zuckerberg i åpningsinnlegget sitt.

Her er fem ting Zuckerberg fortalte under den fire timer lange høringen:

1: Facebook selger aldri selv data

Zuckerberg gjentok budskapet om at Facebook aldri selv selger data, men har ikke gjort en god nok jobb med å sikre at tredjepartsapper ikke skaffer seg uautorisert tilgang til Facebook-brukeres data.

Som en følge av Cambridge Analytica-skandalen skal selskapet nå gjennomgå flere titalls tusen apper som kan ha fått tilsvarende adgang til brukerdata uten eksplisitt tillatelse.

Facebook-sjefen slo fast at Cambridge Analytica løy om at de hadde slettet dataene de kjøpte fra mannen bak appen som samlet inn brukerinformasjon, selv etter å ha signert et juridisk dokument, men at det likevel var Facebooks feil at de ikke gikk dette nærmere etter i sømmene.

2: Brukerne har full kontroll på informasjonen sin

Zuckerberg bedyret at brukere både eier og har full kontroll på informasjonen som deles på plattformen, og at det også er enkelt å hindre deling av informasjon med tredjepartsapper.

Han møtte skepsis fra noen av senatorene, som ville vite om han kunne stille seg bak lovregulering som sikrer at tilstrekkelig eksplisitt tillatelse alltid vil bli gitt, men på dette svarte Zuckerberg unnvikende.

Han kunne likevel tenke seg å jobbe med kongressmedlemmer om mulige forslag til lovgivning, og at detaljene i slik lovgivning vil være svært viktige.

3: Facebook bruker ikke mikrofonen for målrettede annonser

Zuckerberg fortalte at Facebook ikke lytter til brukerne sine via mobilens eller PC-ens mikrofon for å vise relevante annonser. Dette kom etter et spørsmål fra senatoren Gary Peters, som sa flere av hans velgere hadde påstått dette. Zuckerberg kalte det en konspirasjonsteori.

– Det gjør vi ikke. Senator, la meg være helt klar på dette. Du snakker om en konspirasjonsteori som har spredd seg om at vi lytter til hva som foregår via mikrofonen din og bruker det. Det gjør vi ikke. Vi lar brukere ta og laste opp videoer via deres enheter og dele dem. Videoer har også lydopptak. Det vi gjør, mens du tar et videoopptak, er å ta opp et lydopptak for å gjøre tjenesten bedre, og for å forsikre oss om at du får lyd. Det er ganske tydelig, fortalte Zuckerberg.

4: Facebook skal være politisk nøytral

Av andre temaer som ble dekket ble Zuckerberg også grillet om hvordan de behandler politiske meningsytringer, og hvordan de definerer «hatefulle ytringer», med bakgrunn i påstått sensur av bestemte politiske meninger.

Ifølge Zuckerberg fokuseres det på at Facebook skal forbli nøytral, men samtidig foretas det ingen sjekk av de rundt 20 000 ansatte hos Facebook som jobber med å gå gjennom innhold på plattformen når det gjelder egne politiske preferanser.

5: Han utelukker ikke et betalt versjon av Facebook

Flere av senatorene spurte Facebook-sjefen om han kunne tenke seg en betalt variant av tjenesten uten annonser i framtiden. Rundt dette emnet fikk senatorene flere unnvikende svar, men Zuckerberg fortalte Orrin Hatch at det alltid ville være en gratis versjon av Facebook, som kan tolkes dithet at det muligens også vil finnes en betalt versjon. Senere svarte han litt mer konkret at en betalt versjon av Facebook var en idé «verdt å tenke på».

Her kan du sjekke om du er rammet av Facebook-skandalen »

Les også
Facebook-skandalen allerede glemt –  Nye brukere flokker til tjenesten
Les også
Facebook kan bli abonnementstjeneste uten reklame og sporing
Les også
Her kan du sjekke om du er rammet av Facebook-skandalen
Les også
Slik skal Facebook sikre dataene dine bedre
Les også
Facebook gjør det enklere å endre personverninnstillingene
Les også
Zuckerberg: – Vi begikk feil
Les også
Facebook-døren var «sikret med gaffa»
Les også
EU og USA krever svar fra Facebook etter avsløring om massiv lekkasje
annonse