Nå blir grønnsaksposen intelligent
Norsk teknologi skal gjøre "best før"-datoer avleggs.
Er du en av de som kaster maten straks "best før"-datoen utløper? Da havner dessverre mange friske og fine varer i søppeldunken din. Disse utløpsdatoene er nemlig bare et anslag som ikke alltid stemmer.
Men takket være ny norsk teknologi, kan unøyaktige "best før"-datoer snart være historie. Nå kommer den intelligente emballasjen, som selv kan overvåke kvaliteten på innholdet.
Norsk selskap leder utviklingen
Det Oslo-baserte selskapet Thin Film Electronics står bak teknologien. De har nylig inngått en avtale med emballasjegiganten Bemis, som gir dem økonomisk støtte til å virkeliggjøre den potensielt revolusjonerende oppfinnelsen.
– En "best før"-dato er en god og solid indikator, men hva om matproduktet ikke har vært lagret i riktig temperatur? For eksempel kjøtt, ost og andre ferskvarer er følsomme overfor temperaturforandringer, sier Johanna Puustinen, kommunikasjonssjef i Thin Film Electronics, til Teknofil.
Hvordan fungerer det?
Intelligent emballasje med såkalte "smart-tags", lages ved å trykke elektroniske kretser på innpakningen – nesten som man trykker en avis. Dermed får emballasjen litt minne og intelligens. Et lite påklistret batteri sikrer strømforsyningen gjennom hele pakkens levetid.
De første utgavene vil være i stand til å måle og huske temperaturen, luftfuktigheten og lufttrykket varene har opplevd på ulike tidspunkt underveis til butikken. Kundene kan selv lese av dataene på smart-etiketten, og sjekke om kålrabien har hatt det fint på turen.
Snart kan melkekartongen snakke med kjøleskapet
Det nye konseptet er i utgangspunktet bare en grunnplattform, der mange andre enheter kan legges til, dersom selskapets kunder ønsker det. For eksempel kan man inkludere en UV-sensor som registrerer solstrålingen eller en lokaliseringsenhet som forteller hvor varen har vært. Dersom man inkluderer en radiosender, vil pakken kunne formidle de lagrede dataene trådløst til andre enheter.
Puustinen ser for seg at i framtiden vil den smarte melkekartongen selv kunne fortelle kjøleskapet at "Nå er det for varmt her. På tide å skru ned temperaturen!" Og kanskje kan kjøleskapet også varsle mobiltelefonen din om at nå bør du kjøpe mer melk.
– Kun fantasien setter grenser for hvordan denne teknologien kan utvikles og finne nye bruksområder i framtiden, sier finnen.
Neppe dyrere mat
Puustinen har liten tro på at maten vil bli særlig dyrere med elektronisk innpakning.
– Printet elektronikk er svært billig å produsere. Og når kundene vet at maten er trygg og ikke trenger å kastes, vil de trolig uansett være villig til å betale litt ekstra for den sikkerheten, sier hun.
De første intelligente innpakningene skal, etter planen, tas i bruk av Bemis i 2014. Deretter må vi trolig venne oss til at ikke bare TV-en og mobilen, men også aspargespakken, er rimelig smart.
Les også: Denne norske chipen har verdensherredømme
Les også: Slik skal astronauter dyrke sin egen mat