Til hovedinnhold
NyhetMystiske mønstre i Gobi-ørkenen

Har de endelig løst gåten?

Bildene Google Earth fanget opp fascinerer ennå.

Ikonos / GeoEye Satellite Image

[Side2.no]: I fjor dukket bilder tatt av Google Earth som fanget oppmerksomheten til en hel verden.

Mystiske mønstre og strukturer ble oppdaget i den kinesiske Gobi-ørkenen i grenseområdene mellom provinsene Gansu og Xinjiang i Kina.

Et av mønstrene er drøyt 900 meter på tvers og cirka 1,6 kilometer langt.

MYSTERIUM: Mønstrene satte i gang en rekke konspirasjonsteorier. En av de mest populære var at mønsteret var en beskjed til utenomjordiske vesener.Foto: Skjermdump, Google Maps

De mystiske bildene førte til en enorm debatt på internett og konspirasjonsteoretikerne fråtset i forskjellige teorier om hva hensikten var bak de mystiske strukturene i ørkenen.

Området hvor mønstrene ble oppdaget ligger om lag 160 kilometer fra Kinas romfartssenter i Jiquan, noe som satte fart på spekulasjoner om at Kina hadde sitt eget Area 51.

Bloggere mente blant annet at det var mønster for å signalisere til utenomjordiske skapninger.

Foto: Skjermdump, Google Maps

En tekniker ved Mars Space Flight Facility ved Arizona State University la i fjor fram teorien om at mønstrene er til for å kalibrere Kinas spionsatellitter, noe som kunne virke sannsynlig med tanke på at et stort militært anlegg ikke ligger langt unna området.

Teorien ble dessverre avslått av mange, fordi mønstrene rett og slett er for store.

Nå melder Daily Mail at mysteriet er løst.

Gruver

Det er den italienske geologen Ameliia Carolina Sparavigna, en assisterende professor i fysisk ved universitetet Politecnico i Torino, som hevder å ha løst gåten. Hun mener at de fremmede mønstrene er «helt klart menneskeskapt» og mener at de uvanlige mønstrene er resultatet av kineserens søken etter nikkel i ørkenen.

Den assisterende professoren var også den som oppdaget de uvanlige mønstrene i fjor, og mener at hun når har løst gåten.

MILITÆRT KJØRETØY: Kikker du nærme i sirkelen kan du se konturen av miltære kjøretøy, blant annet jagerfly.Foto: Skjermdump, Google Maps

Ifølge Sparavigna har hun klart å datere bildene tilbake til 2004, ettersom mønstrene ikke eksisterer på tidligere bilder fra Bing eller Nokia kart.

Sparavignas teori er ikke usannsynlig, spesielt ikke siden kinesiske myndigheter for ikke lenge siden bekreftet at de har funnet over 1,28 millioner tonn med nikkelmalm i regionen. Professoren mener at området som mønstrene er oppdaget ble skapt på ledning etter nikkelmalmen, og er rester etter gruveganger og borehull skapt av kinesiske studenter som praktiserer og finpusser sine søketeknikker i ørkenen.

Kinesiske myndigheter har aldri kommentert bildene og har heller ikke bekreftet teorien til den assisterende professoren.

annonse