Til hovedinnhold

Google vil leie Chrome-laptoper til studenter

Google lanserte sin lenge etterlengtede Chromebook på I/O-konferansen i San Francisco i går – og nå har det kommet frem flere detaljer rundt hvordan Google ønsker å tilby det nettbaserte operativsystemet.

Søkegiganten deler kundemassen inn i tre hovedkategorier – ordinære brukere, undervisningssektor og næringsliv. Førstnevnte gruppe kan kjøpe Chromebook som vanlig, mens de to sistnevnte vil få tilbud om spesifikke leieavtaler.

Tre år

Bedrifter vil kunne leie Chromebook-enheter for 28 dollar, eller rundt 150 kroner, i måneden. Skoler og studieinstitusjoner vil bli tilbudt en litt lavere sum – 20 dollar/110 kroner per måned.

Acer Chromebook

Det er en hake ved disse tilbudene – parten innen undervisning eller næringsliv må nemlig skrive under på treårige kontrakter med Google, slik at søkegiganten får betalt for hele produktet.

Det positive ved dette er at man får support fra Google hele veien og slipper store kostnader med vedlikehold, oppdateringer av programvare, problemer med virus og så videre.

Man kan kjøpe seg ut av kontrakten for den totale prisen over tre år, men det spørs om det er et stort poeng ettersom man da ikke lenger vil motta kundeservice fra Google. Er man i tvil, bør man kanskje kjøpe istedenfor å leie i utgangspunktet.

Løsning for bedrifter

Leie eller abonnement kan være veien å gå for Google med sine nye Chromebook-maskiner. Nettskyen har de aller fleste programmer studenter og elever trenger til undervisning, men dette kan være problematisk for bedrifter med tanke på spesialiserte, proprietære programmer de trenger til forretningsvirksomheten sin. Det samme gjelder ved studier som krever avanserte programmer.

For å løse dette, har Google slått seg sammen med Citrix for å bruke deres Receiver-system – som tillater brukeren å kjøre spesialiserte programmer gjennom en backend-server. Dette skal visstnok virke "overraskende bra," ifølge de som har fått det demonstrert.

For flere detaljer om Googles tilbud, les denne artikkelen.

Din mening

Hva syns du om Googles forretningsmodell? Diskuter gjerne i kommentarfeltet under!

(Kilder: Engadget, Forbes)

annonse