Nyhet

Chrome OS presentert

Google inviterte for et par dager siden til en Chrome-begivenhet, og mange mente at det dreide seg om lansering av det nye operativsystemet Chrome OS.

Chrome OS ble ikke lansert i går, men det ble presentert sammen med lansering av Chrome Web Store.

Chrome Web Store

Chrome Web Store er en nettbutikk som foreløpig er tilgjengelig kun i USA, men skal etter planen tilbys i andre land etter hvert. Meningen er å tilby webbasert programvare.

Chrome OS

Chrome OS skal bli 100 prosent nettbasert – Google mener de fleste datamaskinbrukere uansett er på nettet når det er pålogget på maskinen, så derfor bestemte selskapet seg for å utvikle et system med dette som et utgangspunkt. Målet med systemet er å gjøre datamaskinen rask, enkel og sikker.

Systemet er fortsatt ikke ferdig utviklet, men Google ønsker nå at noen brukere skal få muligheten til å teste ut systemet. Google har lansert et pilotprogram, og ønsker i den forbindelse å gi bort datamaskiner til brukere som registrerer seg, men tilbudet er foreløpig åpent for brukere kun i USA.

Nøkkelordet for systemet er hurtighet. Oppstarten skal ifølge Google ta rundt ti sekunder, og systemet skal være øyeblikkelig klar til bruk etter dvalemodus. Det skal ta under ett minutt å klargjøre ny datamaskin for førstegangsbruk.

Alle programmer, dokumenter og innstillinger ligger lagret i nettskyen, og alt innhold skal kunne synkroniseres til en annen enhet, uansett hvor brukeren befinner seg.

Sikkerheten skal også være ivaretatt i Chrome OS på flere ulike områder. All programvare blir oppdatert automatisk. Chrome OS bruker sandkasseteknologi, det vil si alle nettsider og programmer kjører i et beskyttet miljø, noe som innebærer at eventuelle skadelige programmer skal ikke kunne infisere resten av systemet. Alle dokumenter som lagres i nettskyen er kryptert. Videre kommer systemet til å ha et såkalt "verified boot" som skal sikre at oppstarten ikke er infisert.

Chrome OS lanseres neste år

Planen er at datamaskiner fra Acer og Samsung med Chrome OS forhåndsinstallert skal tilbys for salg i første halvdel av 2011.

(Kilde: Google, BBC)

Les også
Sikkerhetseksperter hudfletter Chrome OS
Les også
Google vil leie Chrome-laptoper til studenter
Les også
Sony satser på smartbook
Les også
Flere sikter mot skyene
Les også
Utvider webbasert Kindle
Les også
Xmarks er reddet
Les også
Chrome med innebygd PDF-leser
Les også
Google PC-en er snart her
annonse