Til hovedinnhold

Første stasjonære PC med Chrome OS

Googles Linux-baserte operativsystem for nettbruk, Chrome OS, er hovedsaklig ment for laptoper og andre bærbare maskiner.

Dette har likevel ikke hindret Xi3 Corporation i å utvikle en egen stasjonær maskin som tar i bruk operativsystemet – og PC-en har fått det klingende navnet ChromiumPC. Dette vil være den første stasjonære datamaskinen i verden som kjører på Chrome OS.

Modulære maskiner

Xi3 spesialiserer seg på såkalte "modular computers" – det vil si datamaskiner som man lett kan bytte ut ulike deler på. Disse datamaskinene består av tre moduler: prosessor, primær og sekundær I/O.

Prosessormodulen inneholder en mikroprosessor og RAM, den primære I/O-modulen har mesteparten av de eksterne kommunikasjonsportene, mens den sekundære I/O-modulen har innganger for Ethernet, video og strøm.

Xi3s modulære datamaskiner har tidligere blitt lagd for Windows, Unix, Linux og diverse andre open source-operativsystemer, og nå vil de altså støtte Chrome OS.

Lanseres til sommeren?

ChromiumPC vil ha en to- eller énkjerners 64-bit, x86-basert prosessor, som vil være plassert i et chassis av aluminium med dimensjoner på 10,16 x 9,29 x 9,29 cm og valgfri farge.

Pris og flere tekniske detaljer vil bli annonsert senere i år, mens utgivelse er ventet å forekomme i andre halvdel av 2011. Så gjenstår det å se om nettbrukernes migrasjon til nettskyen blir såpass suksessfull at etterspørsel etter stasjonære nettsky-PC-er blir stor nok.

(Kilder: Gizmodo, Übergizmo)

annonse