Til hovedinnhold

Chrome OS blir mer og mer likt Windows

Ny utgivelse får kraftig overhaling.

Googles Linux-baserte operativsystem Chrome OS var ment å få deg til å bevege deg over til nettskyen og vekk fra skrivebords-PC-en med tradisjonelle filsystemer. Nå ser det ut som Google trekker seg litt tilbake fra denne planen, ettersom en ny utviklerutgivelse gir brukergrensesnittet et mer skrivebordbasert utseende og funksjonalitet.

Den nye utvigelsen markerer den første store overhalingen av operativsystemets brukergrensesnitt siden det først ble lansert for noen år siden. Nye Chrome OS likner dermed mer på Windows og OS X – med skrivebord, verktøylinje, apper på skrivebordet, skrivebordsbakgrunner og overlappende vinduer.

Bort fra originalvisjonen?

Brukergrensesnittet får navnet "Aura" og er et rammeverk som visstnok tilbyr rikelig med visuelle godsaker, animasjoner og effekter slik vi kjenner det fra konkurrentene. Aura blir først tilgjengelig for Chromebook-modeller fra Samsung og Acer, men ikke på Googles egen Cr-48-laptop.

Tilføyelsen av et skrivebordsmiljø og overlappende vinduer er et interessant steg for Google, ettersom disse elementene går imot det Chrome OS egentlig stod for. Den opprinnelige ideen bak Chrome OS var at du startet opp direkte til nettleseren og hadde alle dine data i nettskyen, ettersom 90 prosent av brukerne går rett på nett etter å ha startet maskinen.

Post-PC-verden

Google vender tilbake til tradisjonelle løsninger ettersom forbrukerne fremdeles er vant til det kjente terrenget i skrivebordsmiljøet. Nettbrett og smarttelefoner er i ferd med å bane vei for en "post-PC-verden", men forbrukerne foretrekker foreløpig også skrivebordet.

Flere Chrome OS-nyheter er ventet i de kommende ukene. Sony skal visstnok jobbe med sin egen Chromebook og det er meldt at andre produsenter planlegger å plassere den kraftige Ivy Bridge-prosessoren i nye modeller for å erstatte de tregere Atom-prosessorene i de første Chromebookene.

(Kilder: Google Operating System, TechCrunch)

Se bilder av nye Chrome OS nedenfor:

annonse