Til hovedinnhold

Googles bildeformat vil konkurrere med JPG

Google har forbedret bildekvaliteten i sitt eget WebP-format, og vil lansere dette som et alternativ til det dominerende JPEG-formatet. Formålet er å gjøre Internett raskere ved å benytte en mer effektiv bildekomprimering.

Den mer effektive komprimeringen skal redusere størrelsen på bildefilene i forhold til hva som er normalt i dag, og vil i tillegg gjøre at hele bildet blir synlig med én gang når det laster på en nettside, fremfor at det gradvis dukker opp fra topp til bunn. Bildet skal isteden bli vist i en lav oppløsning som blir høyere mens det laster.

Lite utbredt støtte

WebP er basert på Googles eget videoformat, WebM, men foreløpig er det bare Googles Chrome og Opera som støtter formatet. Sistnevnte bruker WebP i sin turbomodus.

Googles Android-nettleser for mobile enheter kan ikke vise WebP, og heller ikke Mozilla Firefox, til tross for at denne nettleseren støtter WebM.

Microsoft med fordel

Microsoft har selv forsøkt å videreutvikle JPEG-formatet med sin JPEG XR-teknologi, og dette har allerede blitt vedtatt som en offisiell standard. Dermed har JPEG XR-formatet en mer fordelaktig stilling i konkurransen med WebP, men heller ikke Microsofts nye format er spesielt utbredt.

Googles utfordring ligger i å markedsføre det nye formatet og overbevise folk om å bruke det fast. De har for eksempel gitt ut en WebP-kodek til Windows – noe som innebærer at man kan åpne og skrive ut bilder i dette formatet uten ekstra programvare.

Google understreker at formatet er under kontinuerlig utvikling. De jobber blant annet med å gi formatet støtte for metadata og 3D.

(Kilder: The Chromium Blog)

annonse