Til hovedinnhold

Denne jakka snakker via Facebook

Nå kan brannmenn være online mens de slukker ild, takket være norsk oppfinnelse.

Gry Karin Stimo

Røyken er tykk og flammene slikker oppover veggen. En røykdykker er inne i huset for å slukke flammene. Da kjenner han en vibrasjon i nakken. Det betyr at han har fått en melding, som han leser i displayet på håndleddet: "Evakuer umiddelbart. Bygget kommer til å rase!"

Slik kan framtidens redningsaksjon utarte seg takket være Facebook-jakka, utviklet av NTNU/SINTEF.

– Hjelperne trenger enheter med et mye enklere brukergrensesnitt enn mobiltelefoner, forklarer forsker Babak Farshchian til forskningsmagasinet Gemini.

En gruppe studenter ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap laget derfor prototypen av en jakke som kan kommunisere med sosiale medier.

Brukte helt vanlig jakke

PRAKTISK: I stedet for et telefondisplay er det sydd et display på jakkeermet, som viser en linje med rulletekst. Skal man svare på meldingen, må mobil benyttes.Foto: Gry Karin Stimo

Studentene kjøpte en helt vanlig fôret jakke på sportsbutikken. Mellom de to tøylagene ble det lagt ledninger og sensorer. I lomma la de en krets med batteri som styrer sensorer og høyttaler. På jakkeermet sydde de på et display som viser en linje med rulletekst. I tillegg vil brukeren få en vibrasjon i nakken når det kommer en melding. Meldingen kan leses ved at personen løfter og ser på armen.

Systemet kommuniserer trådløst med en vanlig Android-telefon ved hjelp av Bluetooth.

Ikke nødvendigvis Facebook

Systemet kommuniserer via Bluetooth med en helt vanlig mobiltelefon.Foto: Gry Karin Stimo

Meningen er ikke at Brannmann Sam skal poste meldinger på sin egen Facebook-profil av typen "Ute og slokker brann. Trykk "liker" dersom du synes jeg er tøff!". Nei, det sosiale nettverket ble valgt av andre grunner.

– Vi bruker ikke Facebook på vanlig måte, men som en teknisk plattform, fordi den tilbyr muligheter for å koble fysiske intelligente enheter til Facebook-veggen. Det vi nå har gjort, er et første steg. Neste steg kan for eksempel være å koble en hjertebank-sensor i jakka som tar puls og temperatur på brannmannen og sender dataene til kontrollrommet, forklarer Farshchian.

Jakka nylig ble presentert for en gruppe internasjonale forskere i Edinburgh, og senere i år skal den prøves ut i Tyskland av en krisehåndteringsgruppe, men da på en annen plattform enn Facebook.

Kan brukes av blinde

Det er ikke bare brannmenn og ambulansepersonell som kan ha nytte av en kommuniserende jakke. I framtiden kan denne teknologien tas i bruk av blinde og andre som har problemer med å forholde seg til en skjerm, ifølge Fashchian. Å kunne snakke inn og lytte til meldinger på jakkeermet vil kunne være en enklere måte å kommunisere på for disse gruppene.

Les også: Din neste datamaskin kan være en jakke

Kilde: Gemini

annonse