NyhetDe hacker hjernen hans

Nå hacker de hjernen til Stephen Hawking

Ny teknologi skal lese hjerneaktiviteten til en av vår tids største vitenskapelige tenkere.

Den verdenskjente forskeren, matematikeren og fysikeren Stephen Hawking har i flere tiår forsøkt å løse universets gåter. Han ble i ung alder diagnostisert med sykdommen amyotrofisk lateralsklerose, og ble dermed spådd et kort liv.

Hawking trosset alle odds, og rundet i januar 70 leveår. Men Hawking har et stadig større problem med å kommunisere, som følge av at ansiktsmusklene stadig blir svakere.

Frem til 2005 brukte Hawking en peker på en spesialmaskin for å snakke med sin karakteristiske metallstemme. Men for syv år siden ble musklene for svake, og han gikk over til å bruke nervene i kinnbeina til å kommunisere ord via en sensor til en talemaskin.

Ett ord per minutt

Men nedbrytningen i ansiktsmusklene har ført til at han nå bare kan si ett ord per minutt ved hjelp av den metalliske talemaskinen, som har fulgt med ham i 35 år.

Det betyr at en motvillig Hawking trolig må benytte seg av en annen teknologi dersom han skal fortsette å kommunisere sine briljante ideer.

- Talen hans har blitt treigere og treigere, og på en dårlig dag klarer han bare å si ett ord i minuttet, sier Hawkings personlige assistent, Judith Croasdell.

- Vi tror dette skyldes nedbrytingen i kjevemusklene, sier hun.

- Vi forsøker å gjøre situasjonen bedre, og han må forsøke en ny teknologi.

iBrain

Én av disse teknologiene kalles iBrain, et system som registrerer den verdensberømte fysikerens hjerneaktivitet, og sender den til en datamaskin for analyse. På den måten mener forskere at de skal klare å «hacke» hjernen og hjelpe Hawking med å kommunisere lettere.

Med elektroder koblet til hodet fikk Hawking beskjed om å tenke på å skvise en ball med sin høyre hånd. Foskerne fanget opp et mønster i dataene fra hjernen de håper å kunne oversette til bokstaver, ord og setninger, skriver avisen Daily Mail.

Teknologien er utviklet av professor Philip Low ved Stanford-universitetet i USA. Selve enheten er på størrelse med en fyrstikkeske, og skal ikke veie mer enn at det er uproblematisk for Hawking å ha enheten på hodet.

- Vi vil gjerne finne en måte å omgå kroppens hans, og mer eller mindre hacke hjernen hans, sier Low.

- Dette er veldig spennende fordi det gir et vindu inn i hjernen. Vi utvikler teknologi som gir oss tilgang på den menneskelige hjernen for første gang.

Professoren skal legge frem resultatene av testene sine på en konferanse ved Cambridge-universitetet i juli.

Hawking er fortsatt ansatt som professor ved Universitetet i Cambridge. Personer som blir diagnostisert med amyotrofisk lateralsklerose, blir forespeilt en forventet levetid på ti år. Hawking har imidlertid levd med sykdommen i nesten 50 år.

Les også: 11-åring løste vitenskapelig gåte

Les også
Orker du å se hele denne videoen?
Les også
Den elektriske trusa gir deg støt i rumpeballene
Les også
Hjernen din kan hackes med billig headset
Les også
Vil bygge verdens høyeste bygning - på bare 90 dager
Les også
Steve Jobs ville lage iCar
Les også
Gjett hva disse rare oppfinnelsene gjør
Les også
Slik har du aldri sett jorden før
Les også
De 10 beste optiske illusjonenene i 2012
Les også
Snart kan du se Jorden direkte fra verdensrommet
Les også
Googles selvkjørende bil gjør suksess
Les også
Blir du gal av dette?
Les også
Ta heisen ut til verdensrommet
annonse