Til hovedinnhold

Bli smartere med denne magiske elektrohatten

Elektrisk hjernestimulering kan gjøre deg midlertidig smartere og mer kreativ.

Allan Snyder, All Rights Reserved

Har du lyst til å bli lurere og mer kreativ? I alle fall midlertidig? Da skal det bare være å ta på seg hodeplagget det er bilde av ovenfor.

En ny studie publisert i Neuroscience Letters viser at elektrisk hjernestimulering kan gjøre deg smartere og mer kreativ i en midlertidig tidsperiode. I teorien skal du med andre ord kunne ta på deg elektrohatten og løse vanskelige oppgaver du ikke klarte i forkant.

De ni punktene

Gåten med de ni punktene.Foto: Wikimedia, Public Domain

Testpersoner fikk i oppgave å løse den såkalte gåten med ni punkter. Her må du koble sammen de ni punktene ved å tegne inn fire rette linjer uten å løfte blyanten fra papiret.

Ifølge studier er folk flest ikke i stand til å løse denne oppgaven, selv etter å ha fått åpenbare hint om å «tenke utenfor boksen». Løsningen på gåten finner du hos Wikipedia.

Fra ingen til nesten halvparten

Forsøkene ved Centre for the Mind hos University of Sydney viste det samme resultatet: Ingen av testpersonene klarte å løse gåten etter å ha forsøkt i noen minutter.

Da de utstyrte halvparten av testgruppen med et elektrodehodeplagg som avga svake elektriske stimuleringer til hjernen, ble 40 prosent av personene plutselig i stand til å finne svaret.

Du kan altså i teorien ta på deg en hatt og få 40 prosent sjanse til å bli flinkere til å løse problemer. I framtiden kan vi muligens se slike teknikker bli brukt oftere, for eksempel med en «tenkehatt» som frigir mer kreativitet når du sitter fast.

Bli vår fan på Facebook!

(Kilder: ScienceDirect.com)

annonse