Til hovedinnhold

Slik tar du i bruk Bluetooth

Bluetooth må være aktivert før du kan bruke funksjonene.

Svært mange mobiltelefoner er utstyrt med en funksjon som heter Bluetooth. Denne funksjonen er enkelt forklart en måte å erstatte en datakabel med trådløse signaler.

Bluetooth åpner for mange muligheter. Du kan blant annet bruke trådløs håndfri, overføre filer til og fra telefonen, og koble telefonen til PC-en for å synkronisere kontaktlisten din.

I denne delen av Mobilskolen tar vi en nærmere titt på Bluetooth, hvilke muligheter du har, hvordan du bruker teknologien i praksis, og hvordan du unngår at andre snoker i mobilen din.

Les også: Slik fungerer Bluetooth-teknologien

For å kunne ta i bruk Bluetooth må du ha en telefon med denne teknologien. Funksjonen må i tillegg være aktivert på mobiltelefonen din. Bluetooth finner du som regel i innstillingsmenyen, under for eksempel tilkobling eller kommunikasjon. I telefonens bruksanvisning finner du ut hvordan du aktiverer Bluetooth.

Når Bluetooth er aktivert kan du søke etter andre enheter som har Bluetooth. Dette kan være mobiltelefoner, PC-er, hodesett, GPS-er og et drøss med andre enheter.

Med Bluetooth aktivert, kan også andre Bluetooth-enheter finne din telefon. Du kan velge hvorvidt andre Bluetooth-enheter skal kunne se din telefon når de søker.

Om du for eksempel bare skal bruke telefonen sammen med et trådløst hodesett er det ikke nødvendig at andre enheter skal kunne se din telefon. Skal du koble for eksempel en PC til telefonen, eller få tilsendt en fil fra en annen telefon, må telefonen din være synlig.

Par telefonene

Bluetooth er en digital tilkobling som krever at enhetene som skal kommunisere er godkjente av hverandre. Om du for eksempel skal koble mobilen sammen med PC-en din, må PC-en og mobilen utveksle et passord som du bestemmer. Dette kalles paring (eng.: pairing).

Hengelås-ikonet viser hvilke telefoner og enheter som får koble seg til automatisk.
Slik kan det se ut når telefonen søker etter enheter.

Paring gjøres for å unngå at fremmede får tilgang til dine Bluetooth-aktiverte enheter, og for eksepel kan snoke i filene på PC-en eller mobilen.

Hver Bluetooth-enhet har også et eget navn. Telefoner og PC-er kan gis valgfrie navn, slik at din telefon for eksempel kan hete "Einars Nokia 7373".

Bluetooth har en lang rekke bruksområder. Vi skal se nærmere på de følgende:

  • Trådløs håndfri og annet utstyr
  • Overføring av filer, f.eks bilder
  • Utveksling av kontakter/visittkort
  • Bruk sammen med en PC
  • Bruk sammen med ekstrautstyr

Trådløs håndfri og annet utstyr

Med Bluetooth kan du bruke trådløs håndfri. Dette har fordelen at du slipper å ha en ledning fra telefonen til øret. Slike håndfriløsninger gjør at telefonen kan ligge i lomma, og at du kan svare bare ved å trykke på en knapp. De fleste løsningene er så små at de kan henge på øret.

Mange nye biler har også en trådløst høyttalende håndfriløsning innebygget. Det kan også ettermonteres i alle biler.

For at håndfrisettet skal fungere med telefonen din må de to enhetene pares. Når en telefon og en håndfri først er paret, vil de i de fleste tilfeller automatisk koble seg sammen når håndfrien skrus på.

Du finner en detaljert beskrivelse av hvordan du kobler til et håndfrisett til telefonen din i Mobilskolens del 14.

Det finnes en lang rekke Bluetooth-utstyr du kan bruke sammen med mobiltelefonen din. I tillegg til trådløs håndfri kan du for eksempel bruke trådløst musikkhodesett, trådløs tilkobling til stereoanlegg for å overføre lyd, GPS-mottaker, bildefremviser til TV, armbåndsur, tastatur og mye mer.

Bluetooth-funksjonen finnes ofte blant telefonens snarveier.
Om du vil overføre et bilde, velger du "send" og "via Bluetooth", slik som på denne Sony Ericsson-telefonen.
Telefonen vil deretter sende bildet til valgt telefon.

Fremgangsmåten for å koble sammen slikt ekstrautstyr er stort sett likt som med håndfri. Sammen med ekstrautstyret følger det med en egen bruksanvisning som forklarer hvordan det gjøres.

Overføring av filer

Om du vil dele for eksempel et bilde du har på mobilen din med en venn, trenger du ikke å sende det med MMS dersom dere er i samme rom. Bluetooth kan brukes til å sende bildet trådløst, og ikke minst helt gratis.

Før du sender bildet må telefonen (eller eventuelt PC-en) være klar for å motta det, ved at Bluetooth er aktivert, og telefonen er synlig.

Så snart dette er gjort, åpner du for eksempel bildegalleriet eller bildemappen på telefonen din, velger "mer, send", "valg, send" eller lignende, og deretter "via Bluetooth" eller tilsvarende. Telefonen din vil deretter søke etter Bluetooth-enheter i nærheten. Når du har funnet telefonen du vil sende bildet til, trykker du "send". Bildet vil da sendes til den andre telefonen.

Nøyaktig hvordan dette fungerer vil variere litt fra telefon til telefon. Sjekk i bruksanvisningen om du er usikker.

Utveksling av kontakter/visittkort

Om du skal gi noen ditt eller noen andres telefonnummer, er det veldig enkelt å gjøre dette via Bluetooth. Fremgangsmåten er nesten den samme som når du sender filer.

Bluetooth må være aktivert på begge telefonene. Deretter går du inn i kontaktlisten, finner oppføringen du vil sende, og trykker "mer", "valg" eller lignende, og deretter "send via Bluetooth".

Når mottakeren åpner visittkortet du nettopp sendte, vil dette lagre seg i telefonlisten hans.

Bruk sammen med PC

Om PC-en din er utstyrt med Bluetooth kan du i veldig mange tilfeller bruke dette i stedet for en datakabel. Det er i hovedsak to ting Bluetooth ikke egner seg til: Å overføre store filer, som musikk, og å oppdatere stryringsprogramvaren på telefonen. Sistnevnte er ikke mulig i det hele tatt.

Les også: Mobilskolen del 12: Slik overfører du filer til mobilen.

Noe av det lureste med å koble mobilen sammen med PC-en, er at du kan kopiere for eksempel bilder inn på PC-en slik at du kan se på dem på en stor skjerm, og kanskje dele dem med andre i en blogg.

PC-en kan også brukes til å ta sikkerhetskopi av telefonlisten din, slik at du ikke mister alle numrene dersom telefonen blir borte eller ødelagt.

På de fleste PC-er med Windows 2000, XP eller Vista finner du et Bluetooth-ikon i nederste venstre hjørne. For å koble sammen PC-en og mobilen høyreklikker du på dette ikonet og velger "Legg til Bluetooth-enhet". Deretter følger du anvisningene på PC-en.

Så snart PC-en har funnet mobiltelefonen din, markerer du den og trykker "neste". Du må deretter velge tilgangsnøkkel for å pare mobilen med PC-en. Velg å bruke din egen nøkkel og tast inn en valgfri kode.

Telefonen din vil deretter spørre deg om du vil tillate tilkoblingen. Tillat dette, og tast inn koden du tastet inn på PC-en. Nå er mobilen og PC-en paret.

I enkelte tilfeller vil PC-en spørre om drivere til mobiltelefonen. Du kan enten velge å la være å installere drivere, eller sette inn CD-en som fulgte med telefonen. I de fleste tilfeller trenger du imidlertid ikke å installere driverne.

Når PC-en og mobilen er paret kan du sende filer, synkronisere kontaktlisten din, ta sikkerhetskopier og lignende. Det beste utgangspunktet er å installere programvaren som ligger på CD-en som fulgte med telefonen din. Programmet gjør det enkelt å ta i bruk funksjonene.

Programmet varierer i funksjoner fra telefon til telefon. Vi anbefaler deg å installere det og prøve deg frem.

Ting å tenke på

Når du bruker Bluetooth bør du tenke på strømforbruk og sikkerhet. Å ha Bluetooth aktivert tapper batteriet for strøm. Når telefonen er koblet sammen med for eksempel et håndfrisett eller en PC bruker den mer strøm. Det kan derfor være smart å deaktivere Bluetooth når du ikke bruker det.

Du bør også tenke over at andre kan søke opp din telefon dersom Bluetooth er aktivert og telefonen er satt til å være synlig. Dette åpner for at du kan få virus på din telefon.

Men det er ingen grunn til å få panikk. Det er få, om noen, tilfeller hvor noen har fått virus via Bluetooth uten at brukeren aktivt har godkjent at viruset installeres på telefonen.

En virusinfisert telefon vil automatisk forsøke å sende viruset videre til andre telefoner via Bluetooth. Dersom du for eksempel sitter på bussen, og telefonen din spør om du vil motta en fil, bør du derfor alltid avvise dette.

Det er dessuten bare smarttelefoner som er utsatt for virus. Vanlige telefoner, det vil si telefoner som ikke har Symbian, Windows Mobile og Palm OS, er ikke i noen faresone for virus. I alle fall ikke enda. Uansett er det smart å utvise aktsomhet, og aldri motta filer fra telefoner du ikke kjenner til.

Et virus kan i verste fall gjøre telefonen din ubrukelig og sende ut dyre SMS- eller MMS-meldinger til utenlandske nummer, eller sende SMS til alle i kontaktlisten din.

-------------

OBS: Navn på menyvalg og hvordan Bluetooth-funksjonen rent praktisk fungerer varierer fra telefon til telefon. Er du i tvil om hvordan du finner frem på akkurat din telefon, anbefaler vi at du leser i bruksanvisningen.

Mobilskolen:
Del 1: Få din nye mobil klar på 1-2-3
Del 2: Slik bruker du adresseboken
Del 3: Slik sender du SMS og MMS
Del 4: Slik bruker du mobilen som mp3-spiller
Del 5: Slik hjelper mobilen deg å huske avtaler
Del 6: Få nye programmer på mobilen
Del 7: Ta bilder med mobilkameraet
Del 8: Slik bruker du radioen
Del 9: Slik bruker du mobilen som videokamera
Del 10: Messenger på mobilen
Del 11: Slik surfer du med mobilen
Del 12: Slik overfører du filer til mobilen
Del 13: Slik får du e-post på mobilen
Del 14: Ta mobilsamtaler med hendene på ryggen
Del 15: Alt du trenger å vite om mobilklokken
Del 16: Slik tar du i bruk Bluetooth

annonse