Til hovedinnhold

Kom deg på nett med mobilen

Surfe via mobilen i Windows

Når det er fint vær ute, er det ingen grunn til å sitte inne og surfe på internett. Da er det bedre å ta med internett ut, og surfe med den bærbare PC-en i hagen. Det er faktisk veldig enkelt.

Nå som super-3G så smått har blitt tilgjengelig mange steder, er det mer aktuelt en noensinne å bruke mobilnettet til å komme seg på internett. Men du trenger ikke et fancy og dyrt modem for å komme deg på nett.

Alt du trenger er Bluetooth

Har du en mobiltelefon og en PC med Bluetooth er du allerede i besittelse av alt du trenger. Mobilen din kan nemlig brukes som modem sammen med PC-en din, og de kan kobles sammen med Bluetooth.

Det er et stort pluss om mobiltelefonen din har super-3G, men Edge eller vanlig 3G fungerer greit det også dersom du klarer deg med en litt treg internettilkobling. Noe stort hokus pokus er det heller ikke. Du trenger ikke noen spesiell programvare på PC-en din.

I denne guiden viser vi deg steg for steg hvordan du kobler mobiltelefonen til PC-en og setter opp en internetttilkobling med Windows Vista og Windows XP.

Les hvordan du setter opp:

Les dette før du setter i gang

Før du setter i gang må du undersøke hva det vil koste deg å koble deg til internett. De fleste abonnement fra Telenor eller Netcom har pristak på henholdsvis 75 og 20 kroner per døgn. Uansett hvor mye du surfer vil du altså aldri bli belastet for mer enn dette.

Har du abonnement hos mindre operatører er du nødt til å sjekke prisene før du begynner å bruke mobilen som internettilkobling. Hos for eksempel One Call koster datatrafikk 5 kroner per megabyte, og det er ikke noe pristak. Det vil i praksis si at det fort kan koste deg 10 kroner bare å laste inn forsiden på VG.no, og at du i lengden kan opparbeide deg en mobilregning på flere tusen kroner.

Dette gjelder ikke One Call spesielt, men også operatører som Tele2 og Chess. De fleste kontantkort har heller ikke noen makspris på data.

Du må også la være å koble deg til internett med mobilen i utlandet, da prisene er skyhøye og du kan risikere å komme hjem til en mobilregning i titusenkronersklassen.

Mobilskolen

I lomma di har du et videokamera, en helproff kalender, en adressebok, en mp3-spiller og mye annet. I mobilskolen viser vi deg hvordan du bruker de nedstøvede funksjonene i mobilen din.

Del 1: Få din nye mobil klar på 1-2-3
Del 2: Slik bruker du adresseboken
Del 3: Slik sender du SMS og MMS
Del 4: Slik bruker du mobilen som mp3-spiller
Del 5: Slik hjelper mobilen deg å huske avtaler
Del 6: Få nye programmer på mobilen
Del 7: Ta bilder med mobilkameraet
Del 8: Slik bruker du radioen
Del 9: Slik bruker du mobilen som videokamera
Del 10: Messenger på mobilen
Del 11: Slik surfer du med mobilen
Del 12: Slik overfører du filer til mobilen
Del 13: Slik får du e-post på mobilen
Del 14: Ta mobilsamtaler med hendene på ryggen
Del 15: Alt du trenger å vite om mobilklokken
Del 16: Slik tar du i bruk Bluetooth
Del 17: Styr telefonen med stemmen
Del 18: Velg rett minnekort
Del 19: Slik får du GPS på mobilen
Del 20: Lei av ledninger?
Del 21: Gjør mobilen din sikker
Del 22: Hold smarttelefonen din i form
Del 23: Kom i gang med S60-mobilen din
Del 24: Kom i gang med Windows-mobilen din
Del 25: Kom i gang med UIQ-mobilen din
Del 26: Unngå virus på mobilen din
Del 27: Ta backup av mobilen
Del 28: Få gratis ringetoner og bakgrunnsbilder
Del 29: Tar du med mobilen på ferie?
Del 30: Lader du mobilen ofte?
Del 31: Dette bør mobilen din kunne
Del 32: Slik får du Office på mobilen

Windows Vista

Vi viser deg hvordan du får Vista-PC-en din koblet til internett med mobilen.

Å koble en PC med Windows Vista til internett via mobiltelefonen er en rimelig enkel affære. Det tar ikke mange tastetrykkene før du kan surfe.

Steg 1
Det første du må gjøre er å koble sammen PC-en og mobiltelefonen. Pass på at du har aktivert Bluetooth på telefonen og at den er synlig før du setter i gang. Les hvordan her. »

For å starte høyreklikker du på Bluetooth-ikonet i nederste høyre hjørne på verktøylinjen i Windows. Deretter velger du "Legg til Bluetooth-enhet".

Steg 2
Veiviseren for Bluetooth-tilkobling starter. Kryss av for at enheten er installert, og trykk deretter "Neste".

Steg 3
Nå søker Windows etter Bluetooth-telefoner i nærheten. Din telefon vil dukke opp med navn og "Ny enhet" dersom den ikke har vært koblet til PC-en før. Har du som oss hatt andre telefoner tilkoblet, så vil også disse dukke opp som "Allerede tilkoblet". Dersom mobilen din ligger på denne listen, velger du den. Trykk deretter "Neste".

Steg 4 Nå skal du pare telefonen og PC-en. Her har vi valgt å skrive inn egen tilgangsnøkkel. Trykk deretter "Neste".

Steg 5
Telefonen din vil nå spørre om du vil koble til, og deretter be om koden. Her skriver du inn den samme koden som du valgte i forrige steg. I vårt tilfelle har vi valgt "0000". Etter at du har koblet sammen kan telefonen spørre deg om du vil tillate tilkobling. Dette svarer du "ja" på.

Steg 6
Når PC og mobil er koblet sammen får du opp dette vinduet. Trykk "Fullfør".

Steg 7
Med mindre du har installert drivere for telefonen din, vil Vista nå spørre om å installere dette. Dette er ikke nødvendig for å koble deg til internett, så her kan du trygt velge "Ikke vis denne meldingen igjen for denne enheten". Avhengig av hvor mange Bluetooth-tjenester telefonen din støtter kan du få opp denne meldingen tre eller flere ganger.

Steg 8
Nå har du koblet PC og mobil sammen. Det neste du skal gjøre er å opprette en modemtilkobling. For å gjøre dette må du åpne nettverksinnstillingene. En av metodene for å gjøre dette er å åpne Start-menyen og deretter høyreklikke på "Nettverk", og så velge "Egenskaper".

Steg 9
Nå åpnes "Nettverks- og delingssenter". Her velger du "Konfigurer en tilkobling eller et nettverk" på menyen til venstre.

Steg 10
Nå skal du velge hva slags tilkobling du vil opprette. Du skal velge "ekstern tilkobling", og trykke "Neste".

Steg 11
Nå skal du velge tilkobling. Siden du skal koble til via Bluetooh, må du velge dette. Vista gir ikke hver Bluetooth-tilkobling automatisk et unikt navn som lett lar deg identifisere hvilken mobiltelefon tilkoblingen hører til. Har du som oss koblet til mange telefoner, får du opp en rekke valg.

En tommelfingerregel er imidlertid å velge tilkoblingen med det høyeste nummeret bak, da dette er koblingen som ble opprettet sist. I vårt tilfelle er det nummer 14.

Steg 12
Nå skal du konfigurere hvilket telefonnummer telefonen din skal ringe. Her skriver du inn *99# og ingenting annet. Dette er ikke et telefonnummer, men en kode som gir mobilen din beskjed om å koble seg til pakkedatatjenesten i mobilnettet.

Brukernavn og passord kan i de fleste tilfeller bare stå blankt. Du bør spørre din operatør om du trenger brukernavn og passord dersom det ikke fungerer å koble til.

Du kan også gi tilkoblingen et eget navn, slik at det er enklere å skille den fra andre tilkoblinger. Når du er ferdig trykker du "Neste".

Steg 13
Nå vil Vista koble seg til mobilen din og starte en internettilkobling. Dersom mobilen din spør om å godkjenne dette, svarer du "ja".

Når tilkoblingen er opprettet er du koblet til internett, og kan surfe, sjekke e-post og annet.

Steg 14
Tilkoblingen er nå tilgjengelig i nettverksoversikten til Vista. Denne finner du under Start-menyen og valget "Koble til".

Steg 16
Mobiltilkoblingen ligger vanligvis øverst i nettverksoversikten, med det navnet du ga den da du opprettet den. For å koble til eller fra høyreklikker du på denne tilkoblingen og velger hva du vil gjøre.

Husk at pakkedatatilkobling (GPRS, Edge og 3G) ikke belastes per minutt, men for overført datamengde. Dersom for eksempel du lar Vista laste ned oppdateringer automatisk, så vil dette gjøres over mobiltilkoblingen. Sørg derfor for å koble fra når du ikke bruker internett.

Et par tips til slutt
De fleste av oss bruker PC-en på flere internettilkoblinger, for eksempel på trådløst nett hjemme. Vista vil automatisk sette mobiltilkoblingen som standard internettilkobling, noe som fører til spørsmål om å koble til i tide og utide.

For å fjerne denne innstillingen åpner du nettverksinnstillingene (se steg 8) og velger "Administrer tilkoblinger". Nettverkstilkoblingene vil nå vises. Høyreklikk på modemtilkoblingen din og vel "Ikke bruk som standardtilkobling".

Nå vil PC-en kun forsøke å koble seg til internett via mobilen din når du selv kobler til.

Dersom du vil ha tilkoblingen lett tilgjengelig kan du også dra ikonet for modemtilkobling over på for eksempel skrivebordet for å få en snarvei.

Windows XP

Vi viser deg hvordan du får XP-PC-en din på nett med mobilen.

Skal du bruke Windows XP til å koble deg til internett med mobilen må du igjennom litt flere steg enn du må i Vista. Det er imidlertid ganske så enkelt.

NB! Denne guiden tar kun for seg tilkobling med Microsofts Bluetooth-programvare. Har du programvare fra Widcomm eller andre, vil steg 1 til 7 ikke være likt.

Denne guiden er skrevet med utgangspunkt i en engelsk utgave av Windows XP. Fremgangsmåten er lik i den norske versjonen.

Steg 1
Det første du må gjøre er å koble sammen PC-en og mobiltelefonen. Pass på at du har aktivert Bluetooth på telefonen og at den er synlig før du setter i gang. Les hvordan her »

For å starte høyreklikker du på Bluetooth-ikonet i nederste høyre hjørne på verktøylinjen i Windows. Deretter velger du "Add a Bluetooth Device"/"Legg til Bluetooth-enhet".

Steg 2
Veiviseren for Bluetooth-tilkobling starter. Kryss av for at enheten er satt opp og klar til å bli funnet, og trykk deretter for å gå videre.

Steg 3
Nå søker Windows etter Bluetooth-telefoner i nærheten. Din telefon vil dukke opp med navn og "Ny enhet"/"New Device" dersom den ikke har vært koblet til PC-en før. Har du som oss hatt andre telefoner tilkoblet, så vil også disse dukke opp som "Allerede tilkoblet"/"Already connected". Dersom mobilen din ligger på denne listen, velger du den. Trykk deretter videre.

Steg 4 Nå skal du pare telefonen og PC-en. Her har vi valgt å skrive inn egen tilgangsnøkkel. Trykk deretter "Neste"/"Next" for å gå videre.

Steg 5
Telefonen din vil nå spørre om du vil koble til, og deretter be om koden. Her skriver du inn den samme koden som du valgte i forrige steg. I vårt tilfelle har vi valgt "0000". Etter at du har koblet sammen kan telefonen spørre deg om du vil tillate tilkobling. Dette svarer du "ja" på.

Steg 6
Når PC og mobil er koblet sammen får du opp dette vinduet. Trykk "Fullfør"/"Finish".

Steg 7
Nå har du koblet PC og mobil sammen. Det neste du skal gjøre er å opprette en modemtilkobling. For å gjøre dette må du åpne nettverksinnstillingene. En av metodene for å gjøre dette er å åpne Start-menyen og deretter "Innstillinger"/"Settings". Her trykker du på "Nettverkstilkoblinger"/"Network Connections".

Steg 8
Nå vises alle nettverkstilkoblingene dine. Du skal opprette en ny. Dette gjør du ved å klikke "opprett ny tilkobling"/"Create a new connection" i menyen til venstre. (Klikk for større bilde).

Steg 9
Nå startes et program som hjelper deg å sette opp en ny tilkobling. Klikk deg videre..

Steg 10
Når du får spørsmål om hva slags tilkobling du skal opprette, velger du at du skal koble deg til internett.

Steg 11
Nå skal du velge å sette opp tilkoblingen manuelt.

Steg 12
Deretter velger du at du skal koble til med et modem/oppringt forbindelse.

Steg 13
Nå må du velge modem. Når du kobler til en mobiltelefon til Windows XP via Bluetooth, vil den automatisk installeres som et modem. Har du koblet til flere telefoner tidligere, eller har et modem installert i PC-en din, kan det finnes flere valg i listen. En tommelfingerregel er å velge tilkoblingen som har høyest nummer i navnet, som på bildet: "Standard Modem over Bluetooth link 2".

Steg 14
Nå skal du gi tilkoblingen et navn. Windows spør her hva internettleverandøren din heter, men det spiller ingen rolle hva du skriver inn.

Steg 15
Windows vil deretter spørre om telefonnummer. Her skriver du inn *99#, som ikke er et telefonnummer, men en kommando som vil gjøre at mobilen din kobler seg til internett.

Steg 16
Nå blir du bedt om brukernavn og passord. Hos de fleste operatører spiller det ingen rolle hva du skriver inn her, og det kan stå blankt. Dersom du ikke får det til å fungere, spør operatøren din om du trenger brukernavn og passord.

Pass også på å huke av i den nederste boksen som spør om dette skal være standard internettilkobling. Gjør du ikke det vil du få spørsmål om å koble deg til internett i tide og utide, selv når du har maskinen til koblet til vanlig bredbånd.

Steg 17
Nå får du opp et tilkoblingsvindu hvor du kan "ringe" opp. Når du trykker på "Ring opp"/"Dial", så kobler mobilen din seg til internett, og gir PC-en din tilgang over Bluetooth.

Steg 18
Når du har trykket for å ringe opp, vil mobiltelefonen din sannsynligvis spørre om du vil gi PC-en tillatelse til å bruke den som modem, litt avhengig av produsent. Her klikker du "ja".

Steg 19
Etter at du har koblet deg til er tilkoblingsoppsettet ferdig, og du er koblet til internett. Her er det lurt å krysse av for å legge til en snarvei på skrivebordet, slik at du har tilkoblingen lett tilgjengelig når du trenger den.

Steg 20
Når du er koblet til internett med mobilen vil dette vises i dette ikonet.

Steg 21
Når du skal koble deg fra internett høyreklikker du bare på ikonet og velger
"Koble fra"/"Disconnect". Da forsvinner også ikonet fra verktøylinjen.

Et lite tips til slutt
Dersom du laget en snarvei som i steg 19, kan du bruke denne til å koble til og fra. Du kan for eksempel høyreklikke for å koble fra når som helst.

Du kan også koble til og fra ved å åpne nettverksinnstillingene som vist i steg 7. Herfra kan du lage snarveier om du trenger det senere.

Dersom du opplever problemer senere, som at du ikke klarer å koble til internett selv om det har fungert tidligere, anbefaler vi deg å prøve å skru mobilen av og på, eller å starte PC-en på nytt.

Husk også på at du bør koble fra internett når du ikke bruker tilkoblingen. Pakkedatatilkobling (GPRS, Edge og 3G) belastes ikke per minutt, men for overført datamengde. Dersom for eksempel du lar Windows laste ned oppdateringer automatisk, så vil dette gjøres over mobiltilkoblingen, noe som koster deg penger.

annonse