Til hovedinnhold

Slik bruker du mobilen som mp3-spiller

I mobilskolen del 4 ser vi på hvordan du kan bruke mobiltelefonen din som MP3-spiller. Vi har tidligere sett på hvordan du får telefonen i gang, hvordan du bruker adresseboken og hvordan du sender meldinger.

Det har mange fordeler å bytte ut den vanlige MP3-spilleren med mobilen. For det første trenger du bare å ha med deg én dings i stedet for to. Om telefonen ringer kan du dessuten svare på samtaler uten å ta ørepluggene ut.

Musikkmobiler

De tidene da vi snakket om "musikkmobiler" begynner å bli lenge siden. De fleste mobiltelefoner i dag kan nemlig kalles musikkmobiler, siden de kan spille musikk, som MP3. Unntaket er de billigste telefonene, eller spesialtelefoner.

Mange musikktelefoner har egne kontrolltaster til musikkspilleren på utsiden, slik at du kan skifte sang og skru opp eller ned lyden med et tastetrykk.

Men selv om de fleste moderne mobiltelefoner i dag kan spille musikk, kan ikke alle brukes som musikkspiller fra det øyeblikket du pakker dem ut fra esken.

Musikkfiler

Musikken er lagret i datafiler, som ofte kalles MP3-er. MP3 er et lagringsformat, på samme måte som Word-filer på PC-en er et lagringsformat for tekst.

Selv om MP3 er mest utbredt, finnes det også andre lagringsformater, som AAC og WMA. De fleste mobiltelefoner kan spille det ene eller begge av disse formatene i tillegg til MP3.

Hva trenger du?

Minnekortene MicroSD (til venstre) og Memorystick Micro er knøttsmå.

Selv om de fleste telefoner har mulighet for å spille av MP3, er det ikke alle telefoner som egner seg for det. Et minimumskrav er at telefonen har nok lagringsplass.

Lagringsplass måles i MB (MegaByte) og GB (GigaByte). 1 GB er det samme som 1024 MB. En MP3 med musikk i grei kvalitet i tre minutter tar opp omtrent 4 MB av lagringsplassen. Jo mer lagringsplass du har, jo mer musikk er det naturligvis plass til.

Hvor mye musikk du får plass til per MB kommer an på kvaliteten og formatet musikken er lagret i. En grei tommelfingerregel er at 100 MB lagringsplass holder til en time med musikk.

Ikke alle mobiltelefoner har stor tilgjengelig lagringsplass, og mange har under 50 MB, altså plass til færre enn 12 sanger. Enkelte av de mest medierettede telefonene i dag har flere gigabyte innebygget minne. Hvor mye lagringsplass din telefon har, finner du i ved å søke på din telefon i prisguiden.

Mer plass med minnekort

Noen telefoner leveres altså med nok lagringskapasitet til at man får med seg musikksamlingen, men som regel trenger man et minnekort. Et minnekort er et lite kort du setter inn i telefonen din, nesten som en minnepinne eller en diskett. Dette minnekortet er lagringsplassen til MP3-filene.

Hvor mange sanger du får plass til på minnekortet ditt avhenger, som på mobilen, av kortets lagringskapasitet. Kapasiteten oppgis på samme måte, altså i MB eller GB. De fleste mobiler med minnekortstøtte i dag kommer med minnekort inkludert. For noen mobiler ligger det gjerne ganske mye innhold på minnekortet fra før, enten det måtte være kartdata eller inkludert programvare. Dermed kan det i realiteten være ganske lite plass tilgjengelig, selv om mobilen har 2 GB minnekort inkludert. Dermed kan det være man bør oppgradere med et større minnekort eller finne ut om man for eksempel trenger alt som ligger inne på det medfølgende kortet. Ofte tas plassen også opp av demonstrasjonsvideoer og reklamer for produsenten. Disse kan med fordel slettes.

Det finnes en rekke forskjellige typer minnekort. For å finne ut om din telefon kan benytte minnekort, hvor det skal settes inn og hvilken type du trenger må du se i telefonens bruksanvisning eller ta med deg telefonen til en butikk som selger minnekort.

Her finner du priser på forskjellige minnekort »

Slik får du musikk inn på telefonen

Det finnes i hovedsak to måter å overføre musikk fra datamaskinen på: Med minnekortleser eller datakabel. Det er også mulig å overføre med Bluetooth, men det går betydelig tregere enn kabel eller minnekortleser. Det vil derfor være uaktuelt for de fleste, med mindre det dreier seg om små mengder musikk. 

Både mobiloperatører og mobilprodusenter driver i dag et utvalg musikkbutikker på nett. Disse er tilgjengelige direkte fra telefonen, men man kan ofte få tilgang på den samme musikken også på datamaskinen. Mange mobiler har også mulighet til å spille av musikk direkte via internett.

Slik ser en typisk minnekortleser ut.
Slik vil minnekortet dukke opp på PC-en. (Vi har markert stasjonen med rødt). Klikk for større bilde.

Minnekortleser

Dersom telefonen din har minnekort, er den enkleste metoden å bruke en minnekortleser. Om du ikke har minnekortleser, får du kjøpt en slik for en billig penge i en mobilbutikk eller en databutikk.

Minnekortleseren kobles til en PC og gjør at datamaskinen din kan lese og skrive til minnekortet.

Bruker du en slik vil minnekortet dukke opp som en stasjon på datamaskinen din, sammen med harddisken og cd-stasjonen din.

Om du bruker Windows vil PC-en i de fleste tilfeller spørre deg om hva du vil gjøre med kortet når du setter det i minnekortleseren. I så fall svarer du at du vil åpne mappen og se innholdet på kortet.

Nå kan du se hva som ligger inne på minnekortet. Om kortet er helt nytt, er det sannsynligvis ingen mapper eller filer på det. Du kan nå opprette en ny mappe på minnekortet (høyreklikk i vinduet og velg "Ny" > "Mappe") og deretter gi den et passende navn, som for eksempel "Musikk".

Deretter kan du dra musikken du vil overføre fra PC-en til mobilen over i mappen på minnekortet. Når du har kopiert sangene du vil høre, kan du ta minnekortet ut av minnekortleseren og sette det tilbake inn i mobiltelefonen din.

En datakabel, i dette tilfellet til en Sony Ericsson-telefon, plugges inn i PC-en og inn i mobilen.

Datakabel

En annen, og litt mer avansert metode, er å bruke en datakabel (også kjent som USB-kabel). Dette er en ledning du kobler til mobilen og PC-en, slik at de to kan snakke sammen. Bruker du denne metoden må minnekortet være plassert i telefonen din.

Når du kobler mobiltelefonen til PC-en, vil mange mobiltelefoner spørre deg hva du vil gjøre. I så fall velger du "filoverføring", "flyttbar disk" eller lignende alternativer.

Deretter vil mobiltelefonens minnekort eller innebygde lagringsplass dukke opp som en stasjon på PC-en. Fremgangsmåten er deretter som under punktet for minnekortlesere.

Om det ikke fulgte med datakabel i esken til telefonen, må du se i bruksanvisningen hvilken kabel du trenger, eller spørre i mobilbutikken.

Musikkbutikker

Om man har kjøpt mobil som er låst til en operatør vil den som regel være klargjort for bruk av operatørens musikkløsning. I dag er det først og fremst Netcom og Telenor som driver sine egne store musikkløsninger. Disse vil som som regel være tilgjengelige gjennom telefonens nettleser på telefoner som er kjøpt med binding. Har man en ulåst telefon kan man som regel gå inn på sin operatørs mobilnettsted for å få tilgang på løsningen. Her vil man også få beskjed dersom mobilen ikke støtter tjenesten. 

Nokia og Sony Ericsson driver også sine egne musikktjenester. For Sony Ericsson-telefoner er denne tilgjengelig under musikkmenyen med navnet PlayNow. Nokia har integrert sin musikkløsning i programbutikken Ovi-store. Dersom man ikke har egen applikasjon for Ovi-store på mobilen sin kan man få tilgang på denne via mobilens nettleser. 

Direkteavspilling

Dette er et felt som stadig øker. I dag er den mest kjente tjenesten for direkteavspilling på mobil Spotify. Mange kjenner tjenesten godt fra vanlige datamaskiner. For å få bruke Spotify på mobil må man betale for en såkalt Premium-konto. Denne koster 99 kroner i måneden og gir fri tilgang på avspilling via internett. Spotify er i dag tilgjengelig på mobiler basert på plattformene Android og S60 i tillegg til Iphone.

Man skal imidlertid være klar over at direkteavspilling av musikk på mobil krever betydelige mengder datatrafikk, så man bør ha et abonnement som legger til rette for høyt forbruk dersom man skal bruke slike løsninger ofte. Mange av operatørene har i dag pristak på datatrafikk per dag, slik at man likevel ikke blir ruinert av denne typen tjenester. Telenor og Netcom har for eksempel henholdsvis maksgrenser på 10 og 9 kroner per dag.

Spotify har også en "offline modus"- som kan benyttes til å lagre musikk fra tjenesten midlertidig på telefonen. Her oppretter man spillelister og velger at de skal være tilgjengelig til senere. Mobilen kan så synkronisere disse kostnadsfritt når den er innenfor dekning av et trådløst nettverk. Man kan og synkronisere spillelistene sine når man har 3G eller super 3G-dekning, men prisen for datatrafikk vil man igjen måtte ta i betraktning.

Det finnes også enkelte programpakker som man kan laste ned til både telefonen og datamaskinen hjemme. Mest kjent av disse er muligens Simplify Media, som er en Iphone-applikasjon. Disse har varierende muligheter for overføring av musikken til telefonen for avspilling uten nettilgang, men som regel vil disse egne seg best til direkteavspilling rett fra hjemmearkivet.

Spill musikk med mobilen

Her finner du musikkspilleren på Sony Ericsson-telefoner.

Når du har musikk på minnekortet og dette er montert inne i telefonen, kan du spille av låtene. Dette gjør du ved å åpne telefonens musikkspiller. Denne finner du i telefonens meny, enten som et eget valg, eller under menyvalget "underholdning", "media" eller lignende.

Mange telefoner vil finne musikken som ligger lagret på minnekortet automatisk. Noen telefoner krever at du oppdaterer musikkbiblioteket ved å gå inn i musikkspillerens meny og velge "oppdater" eller lignende.

Andre telefoner, typisk Nokia-telefoner, krever at du selv viser hvor musikken er lagret. I så fall velger du minnekortet og mappen "musikk", dersom du har kalt mappen for dette.

NB! Enkelte telefoner fra Samsung og LG krever at musikken din legges i forhåndsdefinerte mapper på minnekortet. Om du ikke finner musikken i musikkspilleren og har en telefon fra disse produsentene, anbefaler vi deg å se i bruksanvisningen etter instruksjoner om hvor musikken må lagres på minnekortet. Som regel skal musikken ligge i mappen "music" på minnekortet. Dersom du har en slik telefon lønner det seg å putte minnekortet i telefonen først, og deretter i PC-en. Telefonen vil nemlig i mange tilfeller opprette de nødvendige mappene selv.

Når musikkspilleren har funnet musikkfilene, kan du sette i gang og høre på musikken din.

Ta i bruk MP3-spilleren

På de fleste telefoner kan du bruke MP3-spilleren slik som du ville brukt en helt vanlig MP3-spiller. Du kan for eksempel lage spillelister, slik at du kan spille låtene i den rekkefølgen du vil.

Mange telefoner vil sortere musikken i et musikkbibliotek. Herfra kan du velge om du for eksempel kun vil høre sanger fra én artist, eller bare ett album. Dette finner du i MP3-spillerens meny.

Du kan også bruke mobiltelefonen til andre ting samtidig som du hører på musikk. Dersom du for eksempel vil skrive en tekstmelding, kan du legge musikkspilleren i bakgrunnen. Hvordan du gjør dette på din mobiltelefon kan du finne ut i bruksanvisningen til din telefon.

Det er uansett smart å lese bruksanvisningen. Da kan du lære deg hvilke funksjoner musikkspilleren din har og hvordan du bruker dem.

Velg rett hodesett

Det er bare noen få mobiltelefoner som leveres med øreplugger som gir god lyd. Om du er opptatt av å ha litt bedre lyd på musikken din, bør du skaffe deg et bedre hodesett. Produsenter som for eksempel Sony, Koss og Sennheiser er kjent for å lage hodesett med god lyd til en fornuftig pris.

Dersom du tar turen innom en butikk som selger hodesett, får du som regel lov til å prøve hodesettene før du kjøper.

Dersom telefonen ikke har innebygget utgang for 3,5 mm minijack, eller dersom det ikke følger med overgang i esken, må du også gå til innkjøp av en overgang fra telefonens kontakt til en vanlig plugg for hodesett. Mangler telefonen også minnekort blir dette også en kostnad. Totalprisen på minnekort og overgang vil som regel beløpe seg til omkring 500 kroner. I tillegg kommer kostnaden for hodesettet som velges. Dersom du skal kjøpe ny telefon er det derfor et poeng å vurdere om slikt utstyr eventuelt følger med i en dyrere telefon og hvor stor prisforskjellen er. Om du er i tvil om hva du skal velge, anbefaler vi deg å spørre i mobilbutikken.

-------------

OBS: Navn på menyvalg, minnekorttyper og hvordan musikkspilleren fungerer varierer fra telefon til telefon. Er du i tvil om hvordan du finner frem på akkurat din telefon, anbefaler vi at du leser i bruksanvisningen.

Mobilskolen

I lomma di har du et videokamera, en helproff kalender, en adressebok, en mp3-spiller og mye annet. I mobilskolen viser vi deg hvordan du bruker de nedstøvede funksjonene i mobilen din.

Del 1: Få din nye mobil klar på 1-2-3
Del 2: Slik bruker du adresseboken
Del 3: Slik sender du SMS og MMS
Del 4: Slik bruker du mobilen som mp3-spiller
Del 5: Slik hjelper mobilen deg å huske avtaler
Del 6: Få nye programmer på mobilen
Del 7: Ta bilder med mobilkameraet
Del 8: Slik bruker du radioen
Del 9: Slik bruker du mobilen som videokamera
Del 10: Messenger på mobilen
Del 11: Slik surfer du med mobilen
Del 12: Slik overfører du filer til mobilen
Del 13: Slik får du e-post på mobilen
Del 14: Ta mobilsamtaler med hendene på ryggen
Del 15: Alt du trenger å vite om mobilklokken
Del 16: Slik tar du i bruk Bluetooth
Del 17: Styr telefonen med stemmen
Del 18: Velg rett minnekort
Del 19: Slik får du GPS på mobilen
Del 20: Lei av ledninger?
Del 21: Gjør mobilen din sikker
Del 22: Hold smarttelefonen din i form
Del 23: Kom i gang med S60-mobilen din
Del 24: Kom i gang med Windows-mobilen din
Del 25: Kom i gang med UIQ-mobilen din
Del 26: Unngå virus på mobilen din
Del 27: Ta backup av mobilen
Del 28: Få gratis ringetoner og bakgrunnsbilder
Del 29: Tar du med mobilen på ferie?
Del 30: Lader du mobilen ofte?
Del 31: Dette bør mobilen din kunne
Del 32: Slik får du Office på mobilen
Del 33: Slik bruker du mobilen som modem
Del 34: Slik ser du film på mobilen
Del 35: Hva tåler egentlig mobilen din?

annonse