Til hovedinnhold

Slik får du GPS på mobilen

Du trenger en egnet mobil og en Bluetooth-basert GPS-mottaker.
GPS-mottakere har som regel innebygget batteri.
GPS-programmet Amaze GPS er gratis å laste ned, og kan vise kart.
Du kan kjøpe GPS-mottaker sammen med programvare, som for eksempel Wayfinder.

De aller fleste har fått med seg at en mobiltelefon kan brukes som mp3-spiller, radio, kamera og epostleser. Men visste du at de fleste telefoner også kan brukes til GPS-navigasjon? I denne delen av Mobilskolen skal vi vise deg hvordan du får GPS på mobilen din.

For å utstyre din telefon med GPS kan du bruke en GPS-mottaker med Bluetooth-tilkobling. I tillegg trenger du programvare. Det finnes noen telefoner som har GPS innebygget, som Nokia 6110 eller HTC P3300, men foreløpig gjelder dette bare noen få.

Hva trenger jeg?

Dersom du skal bruke mobilen din til GPS-navigasjon er det et minstekrav at den har Bluetooth og fargeskjerm. Den må i tillegg støtte Java-programmer, og skjermen bør være minst to tommer stor dersom du skal bruke den som bilnavigasjon.

I tillegg må du ha en Bluetooth-basert GPS-mottaker. Det finnes mange slike å velge mellom. Noen selges sammen med navigasjonsprogramvare du installerer på telefonen din, mens andre selges løst. Hvilken type du skal velge avhenger av hvordan du skal bruke GPS og hvor mye penger du er villig til å bruke.

Et eksempel på en GPS-mottaker er Globalsat BT-328. Denne er billig siden den selges uten programvare. Et annet alternativ er TomTom Mobile 5, som selges sammen med mottaker og programvare til smarttelefoner. Den er derfor en del dyrere.

Om du skal bruke den når du kjører, er det også lurt å anskaffe seg en bilholder til mobiltelefonen din.

Slik kommer du i gang

Om du har kjøpt en GPS-mottaker med programvare må du først installere programmet på mobilen din. Hvordan dette gjøres står forklart i bruksanvisningen som følger med.

Dersom du har kjøpt en løs GPS-mottaker uten programvare, må du få tak i et program først. Et godt alternativ for deg som er ute etter bilnavigasjon er Amaze GPS, som vi testet i sommer.

Hvordan du installerer mobilprogramvare kan du lære i Mobilskolen del 6.

Noen telefoner, hovedsaklig Nokias nyere smarttelefoner, har også innebygget støtte for GPS-navigasjon. For eksempel har den GPS-løse Nokia N76 Nokias GPS-program forhåndsinstallert. Noen treningsmobiler har også mulighet til å benytte en GPS for å gi deg detaljer om treningen din.

Det finnes også et drøss med ekstraprogramvare som utnytter GPS-mottakere. Du kan for eksempel dele posisjonen din over internett. Du finner en liste med GPS-programmer til Java-telefoner på Getjar.com.

Koble til GPS-en

Når du har funnet og installert et program du vil bruke må du koble til GPS-en. Et godt tips er å koble sammen GPS-en og telefonen før du starter programmet.

Å koble til en Bluetooth-GPS fungerer på samme måte som å koble til for eksempel et trådløst håndfrisett. Du må altså skru på GPS-en, søke den opp med telefonen og pare dem.

Les mer om hvordan Bluetooth fungerer >

Mange GPS-programmer vil spørre deg om du vil søke etter en GPS-mottaker når du starter programmer. Velg i så fall å gjøre dette, og velg så ut GPS-mottakeren din fra listen.

Så snart programmet har koblet seg til GPS-en din er du klar for å ta i bruk GPS.

Med eller uten kart?

GPS-programmer kan deles opp i to hovedkategorier: Programmer som leveres uten kart, og programmer som leveres med kart.

GPS-programmer som leveres uten kart laster ned kartdata fra internett. Dette må du betale for i form av datatrafikk. Vær derfor obs på at bruk av programvaren i utlandet fort kan bli dyrt.

Om du har kjøpt et GPS-program som leveres med kart slipper du å tenke på dette. Da ligger nemlig all kartinformasjon på minnekortet som følger med programmet.

Noen tips

De aller fleste eksterne GPS-mottakere har innebygget batteri. Dersom du skal bruke mottakeren i bil, er det lurt å koble den til strøm, slik at den ikke går tom. Det samme gjelder for mobilen din. GPS-mottakeren bør plasseres slik at det er fri sikt til himmelen.

Om du skal bruke mottakeren til fots er det lurt å enten henge den rundt halsen eller legge den i toppen av sekken din dersom du bruker dette. Husk på at de aller færreste GPS-mottakere tåler å bli våte.

-------------

OBS: Forskjellige GPS-mottakere og programvare fungerer ofte forskjellig. Er du i tvil om hvordan GPS-programvaren eller GPS-mottakeren fungerer anbefaler vi at du leser i bruksanvisningen.

Mobilskolen:
Del 1: Få din nye mobil klar på 1-2-3
Del 2: Slik bruker du adresseboken
Del 3: Slik sender du SMS og MMS
Del 4: Slik bruker du mobilen som mp3-spiller
Del 5: Slik hjelper mobilen deg å huske avtaler
Del 6: Få nye programmer på mobilen
Del 7: Ta bilder med mobilkameraet
Del 8: Slik bruker du radioen
Del 9: Slik bruker du mobilen som videokamera
Del 10: Messenger på mobilen
Del 11: Slik surfer du med mobilen
Del 12: Slik overfører du filer til mobilen
Del 13: Slik får du e-post på mobilen
Del 14: Ta mobilsamtaler med hendene på ryggen
Del 15: Alt du trenger å vite om mobilklokken
Del 16: Slik tar du i bruk Bluetooth
Del 17: Styr telefonen med stemmen
Del 18: Velg rett minnekort
Del 19: Slik får du GPS på mobilen din

annonse