Ta bilder med mobilkameraet
I dag har de fleste nye mobiltelefoner innebygget kamera. I denne guiden skal vi se nærmere på hvordan du tar bilder med kameraet, og de viktigste ekstrafunksjonene du bør kjenne til.
Å ta bildet
Mange kameramobiler har en egen knapp for kameraet på siden. Trykk én gang for å starte kameraet. Da vil skjermen skru seg på og vise hva du har i kameralinsen. Om ingenting skjer, kan det hende at du har glemt å skru av tastelåsen på telefonen din.
Telefoner som har snarveisknapp til kamera, holder du horisontalt når du skal ta bilder. Da føles kameraknappen akkurat som utløserknappen når du tar bilder med et vanlig kamera. Fordelen med å holde telefonen slik er at du får bedre grep og holder telefonen stødigere.
På telefoner som ikke har egen kameraknapp, må du inn i hovedmenyen og starte kameraet der. Med disse telefonene tar du som regel bilde med OK-knappen.
Få bedre bilder
De fleste mobilkamera har funksjoner som skal hjelpe deg å ta bedre bilder. For eksempel har mange telefoner et sett med forhåndslagde lysinnstillinger som "dagslys" og "skumring". Ved å velge det valget som passer best til omgivelsene, sikrer du at farger og lyssetting blir så bra som mulig etter forholdene.
Autofokus er en funksjon som finnes på stadig flere mobiltelefoner. Autofokusfunksjonen sitter i snarveisknappen til kameraet. Når du skal ta et bilde, trykker du fotoknappen halvveis ned, og kameraet finner selv riktig fokus.
Når kameraet har funnet fokusområdet, får du gjerne et signal enten via en pipelyd eller et tegn på skjermen. Deretter er det bare å trykke fotoknappen helt ned, og bildet blir tatt.
Autofokus har flere fordeler. Bildet blir skarpere, motivet kommer i fokus og det går kortere tid fra du trykker inn knappen til bildet er tatt.
Finn alle telefoner med autokus i prisguiden vår »
Mange telefoner har også mer avanserte funksjoner, som nattmodus og nærbildemodus (makromodus). Mens førstnevnte gjør det enklere å ta bilder om natten og i mørke rom, kan du bruke nærbildemodusen til å ta bilde av motiver som er bare noen få centimeter unna telefonen. Disse funksjonene kan du lære mer om i guiden "Slik tar du bedre mobilfoto".
Blits og fotolys
Kameraene i mobiltelefoner er generelt dårlige når du skal ta bilder i mørke omgivelser. Mange mobiltelefoner er derfor utstyrt med blits eller fotolys. Mens blitsen kaster et brått lys ut i rommet i samme skund som bildet tas, lyser fotolyset opp rommet i ett sekunds tid før du tar bildet.
Blits er generelt bedre enn fotolys når du skal ta bilder. Det er fordi fotolyset som regel er så svakt at det bare når én meter ut i rommet. Tar du bilder av motiver lenger bort, vil ikke lyset nå frem. Blitslys er kort og godt sterkere, og når derfor lenger vekk fra mobilen.
Har du en mobiltelefoner som har blits eller fotolys, har du sannsynligvis mulighet til å velge selv om du vil bruke denne automatisk eller om du vil skru den av og på selv.
Bilder tar plass
Jo høyere oppløsning bildene dine har, jo mer lagringsplass tar de på mobiltelefonen. Et 1 megapiksel bilde tar typisk 150-300 KB, mens et 5 megapiksels bilde kan ta 700-1000 KB. Dersom du har planer om å ta mange bilder må du ha en telefon med god lagringsplass eller investere i et stort minnekort.
Når du har tatt flere bilder med mobilen, har du mange muligheter videre:
- Du kan sende bildene i en bildemelding eller e-post
- Du kan laste dem over til datamaskinen via kabel eller blåtann
- Noen telefoner lar deg også sende bilder rett til en kompatibel skriver
Disse temaene kommer vi tilbake til i en senere del av mobilskolen.
-------------
OBS: Navn på menyvalg og hvordan kameraet fungerer varierer fra telefon til telefon. Er du i tvil om hvordan du finner frem på akkurat din telefon, anbefaler vi at du leser i bruksanvisningen.
Mobilskolen:
- Del 1: Få din nye mobil klar på 1-2-3
- Del 2: Slik bruker du adresseboken
- Del 3: Slik sender du SMS og MMS
- Del 4: Slik bruker du mobilen som mp3-spiller
- Del 5: Slik hjelper mobilen deg å huske avtaler
- Del 6: Få nye programmer på mobilen
- Del 7: Ta bilder med mobilkameraet