Test

Jabra BT8010

For å få stereolyd plugger du til en ekstra øreklokke.
BT8010 har både volumjul i front og taster på siden. (Alle foto: Einar Eriksen)
Skjermen viser hvilke telefoner hodesettet er paret med.

Jabra er en kjent produsent av hodesett - både trådløse og ledningsbaserte.

Jabra BT8010 er et hodesett som er ulikt alt vi har sett tidligere. Det er spesiallaget både for mobilsamtaler og musikk, med en ganske spesiell løsning.

Design og ergonomi

BT8010 er først og fremst en vanlig håndfri med mono-lyd, som du henger på det ene øret når du tar mobilsamtaler. Men kobler du til en ekstra del får du full stereolyd for musikklytting. Fokuset er at det skal passe til både jobb og fritid.

Dette gjør utseendet ganske spesielt. Hodesettet ser nemlig ut som to vanlige trådløse håndfri-enheter plugget i hvert sitt øre.

Én av de to øreklokkene er større enn det andre, og det er dette som er den primære delen av hodesettet. Her finner du batteriet, alle knappene og egne menyer. Den andre delen inneholder bare en høyttaler, og er koblet til hoveddelen med en ledning.

Hodesettet har blank sort plastikk på utsiden. Øverst på hodesettet finner du et hjul du kan skru på for å blant annet justere volumet eller bla i menyene. På siden av hodesettet finner du knapper for å slå av og på hodesettet, bla i menyene og lignende. Vi savner imidlertid egne taster for å skifte låt. Et plaster på såret er at Jabra har laget en løsning som gjør at du kan trykke to ganger på play-knappen for å gå til neste låt.

BT8010 er behagelig å ha på øret, også i lengden. Begge øreklokkene har elastisk ørebøyle som du kan bøye slik at det passer akkurat ditt øre. Du kan også velge hvilket øre du vil ha den primære og den sekundære delen i.

Det eneste vi kan sette fingeren på innen ergonomi, er at den primære øreklokken er for tung. Dermed kjennes det ut som den henger løst når du snur hodet ditt.

I hodesettet finner du engelske menyer med både anropslogg og telefonliste.

Menyer er innebygget

BT8010 er mye mer avansert enn vi er vante med fra andre trådløse Bluetooth-hodesett. Blant annet har hodesettet en skjerm på høyre øreklokke. Her finner du en batterimåler som viser fire nivåer. Du får også en oversikt over hvilke telefoner du har koblet til hodesettet, så vel som hvilken modus hodesettet er i - musikk eller tale.

I tillegg finner du en fullstendig meny innebygget i den høyre øreklokken. I menyen er det blant annet en innebygget equalizer som lar deg stille balansen i lydbildet. Videre finner du en egen telefonliste i hodesettet med plass til 30 kontakter. Her er det også en anropslogg som viser de 15 siste innkommende anropene.

En litt morsom funksjon er at primærdelen av hodesettet kan vibrere når noen ringer. Om det er nødvendig kan diskuteres, siden du uansett har hodesettet på øret og fint kan høre at musikken dempes og at Jabras egen lille ringetone kommer i ørene dine istedenfor musikken. Når samtalen er ferdig fortsetter musikken der den slapp.

Høyttaleren ser stor ut, men lyden er liten.
Lydstyrken er høy nok for de flestes ører.

Flatt og skurrete

BT8010 imponerer på mange områder - men når det kommer til lydkvalitet legger den seg på lik linje med altfor mange andre A2DP-hodesett. Her er lyden stort sett flat og kjedelig.

Det første vi reagerer på, er at symbalene høres skurrete ut. Også andre høyfrekvente og kraftfulle toner høres urene ut, noe som kom godt fram da vi sammenlignet hodesettet med et ledningsbasert hodesett.

Det er heller nesten ingen futt i basstrommen, noe som gjør musikken kjedeligere enn den bør være. Annen bass kommer greit frem i lydbildet, men høres flatt og lite livlig ut. I tillegg burde alt av bass gjerne sparket bedre fra seg.

Resten av musikken høres forøvrig grei ut. Bassinstrumenter blir tydelig presentert i lydbildet. Vokalisten får godt med spillerom så lenge det ikke skjer for mye, og stemmen høres naturlig ut.

Lydstyrken er også høy nok for de aller fleste, og skurringen dominerer ikke i noen høyere grad etter hvert som du stiller opp lyden.

Alt i alt er BT8010 ubrukelig når det skjer mye i musikken samtidig. Bruk gjerne hodesettet til å høre på Johnny Cash som klinger litt på gitaren og synger, men om du hører på mer avansert eller tyngre musikk kommer hodesettet til kort.

Hodesettet fungerer best som håndfri.

God til tale

Men når det gjelder talekvalitet, imponerer BT8010. Fordi hodesettet er laget for musikk, er mye penger lagt i å plassere en skikkelig høyttaler i håndfrien. Denne gjør at lydkvaliteten i øret ditt oppleves som bedre enn i mobilen selv.

Som motpart i samtalen har vi heller ingenting å klage på. Lyden er klar og tydelig, og den skurrer ikke.

Batterilevetiden under tale er på 10 timer, noe som er mer enn de fleste Bluetooth-hodesett på markedet. Hører du på musikk, kan du bruke det i fem timer før det tar kvelden. Hviletiden er på 300 timer, tilsvarende 12,5 døgn. Her er det med andre ord ikke behov for daglig lading.

Konklusjon

Alt i alt er Jabra BT8010 et praktisk hodesett, og det er absolutt en fordel at det samme hodesettet kan brukes til både å snakke i telefonen med og å høre på musikk.

Hodesettet er behagelig å ha på ørene, og sjeldent har vi kunnet hatt på oss et hodesett så lenge uten at det blir ubehagelig.

Dessverre er BT8010 ikke spesielt god på å fremstille musikk. Hører du på avansert musikk blir det fort både grøtete og skurrete, og musikkopplevelsen er ikke i nærheten av det du får av et ledningsbasert hodesett av et greit kaliber. Og det til en mye billigere penge.

Alt i alt vil vi ennå ikke anbefale A2DP-hodesett foran et skikkelig ledningsbasert hodesett som gir så mye bedre lydkvalitet for lavere pris. Vi krysser fingrene for at en ny teknologi for trådløse hodesett skal gjøre lydkvaliteten bedre.

Skal du allikevel ha deg et A2DP-hodesett, anbefaler vi Samsung SBH-170 som gir en klarere lyd og presenterer et bredere lydbilde. Det koster også omtrent det samme.

Er det håndfrifunksjonen du er ute etter, anbefaler vi å kjøpe en egen håndfri, og eventuelt et ledningsbasert hodesett i tillegg.

Les flere tester av mobiltilbehør »

Les også
Cellpoint NX6000
Les også
Slik tar du i bruk Bluetooth
Les også
Samsung Wep180
Les også
Nå har Nokia N93i fått A2DP
Les også
Samsung Wep 410
Les også
Samsung Wep 420
Les også
Samsung SBH-170
Les også
Sony Ericsson MBR-100
Les også
Sony Ericsson HPM-85
Les også
Motorola HF850
Les også
Jabra lanserer mono-stereo-hodesett
annonse